שולחן החג: משפחה קרניבורית ומשפחה טבעונית

שתי אמהות, משני הצדדים של המתרס הקולינרי, התגייסו להסביר לי איזה חלק חשוב יש לאוכל בארוחת החג של משפחותיהן.
 
משפחת גור-ארי היא משפחה חמה ומלוכדת  ומורכבת משילוב מיוחד ומעניין של מוצא עיראקי ובריטי. בראש המשפחה עומדים יהודה בן ה-68 ופאני בת ה-63, להם חמישה ילדים ושלושה נכדים. את ארוחת ראש השנה, הם כהרגלם מתכוונים לחגוג בהתרגשות גדולה על טהרת הבשר, בניצוחה של פאני: "למנה ראשונה אנחנו נתחיל במרק גרונות, נמשיך למנת ביניים של דג חריף, ולמנות העיקריות אנחנו נאכל מפרום (פרוסות חציל ממולאות בשר בקר), בשר כבש, אוסובוקו, עוף בתנור ותוספות של אורז ותפוחי אדמה. נקנח בקפה שחור ועוגת תפוזים.
 
 
משפחת גור-ארי המורחבת
 
"בשר הוא חלק בלתי נפרד מהDNA- שלנו, ולא פעם הוא נושא המפגש שלנו. כשהילדים היו קטנים, היינו יוצאים כמעט כל שבת, עם כל החמולה העיראקית המורחבת, כעשרים איש בערך, לאחד מהפארקים בתל-אביב ועושים על האש. 
כשעפי, הבן הגדול שלי, חגג יום הולדת 40, המתנה שלנו אליו הייתה ארוחת בשר. קנינו נתח ענק של אנטריקוט שאותו עפי "זכה" לעשות על האש. היה מאוד מרגש". 
אביבית, ילדת הסנדוויץ' מוסיפה: "כשאנחנו שומעים את המילה "בשר" אנחנו בעיקר מתרגשים, כי אנחנו מדמיינים אותו נצלה בתיבול עדין על האש, עסיסי, קורא לנו ומזמין אותנו לאכול אותו בידיים".
 
צלעות קלאסיות בבית משפחת גור-ארי
 
כמה זמן אתם תהיו עסוקים בהכנת הארוחה?
"אנחנו נתחיל עם קניות של הבשר כמה ימים לפני. יומיים לפני הארוחה, יהודה בעלי, מתבל את הכבש, מכניס אותו לנייר כסף ונותן לו לנוח במקרר. הבישול של שאר הבשר נעשה באותו יום של הארוחה עצמה".
 
מה דעתכם על טבעונות? שקלתם פעם מעבר לטבעונות?
"אף פעם לא חשבנו על זה ואין שום סיכוי שזה יקרה. לא צמחונות ובטח שלא טבעונות. זה פשוט חזק מאיתנו, אנחנו נהנים כשאנחנו אוכלים בשר. אנחנו מכבדים ומעריכים כל מי שנלחם על העקרונות והאמונות שלו בדרכים המקובלות, אבל בסופו של דבר גדלנו בבית של "'תאכל מהצלחת שלך ואל תתערב בצלחת שלי".
 
אז ככל שיש יותר בשר על השולחן החג יותר שמח
"אנחנו לא צריכים חג כדי לאכול בשר. זה די מובן מאליו לאכול בשר תמיד, כך שאין שאלה בכלל. לצערנו החג היחידי שבו אין בשר זה שבועות, ובמקרה הזה, המסורת אשמה".
 
משפחת רז היא משפחה טבעונית כבר שלוש שנים. שירי בת ה-35 נשואה לגיא בן ה-34 ולהם שני ילדים, ארי בן ה-5 ואייר בן שנה וארבעה חודשים.
"כולנו טבעונים כבר שלוש שנים  ופעילים גאים למען בעלי החיים", מספרת שירי, "אייר המתוק שלנו הוא טבעוני מבטן. במסגרת הפעילות שלנו אנחנו מעבירים סדנאות בישול ותזונה טבעונית ומדריכים בפרויקט אתגר 22+ של עמותת אנונימוס, פרויקט המסייע לאנשים להתקדם לאורח חיים טבעוני בליווי צמוד והדרכה של טבעונים ותיקים ותזונאיות קליניות".
 
שירי, גיא וארי רז
 
את ארוחת החג הקרובה, כמו אלו שלפניה, מתכוונת משפחת רז להעביר עם קהילה טבעונית בביתם שברשפון: "בארוחת החג שלנו ישבו סביב לשולחן קרוב ל-40 חברים, רווקים, נשואים, עם ובלי ילדים. זוהי ארוחה חברתית, בה כל אורח מביא עימו את המנה הטבעונית החגיגית המהממת ביותר שהוא יודע להכין או לקנות. 
 
ארוחת חג על טהרת הטבעונות
 
את מסורות ארוחות החג הטבעוניות המשותפות התחלנו בליל הסדר האחרון, אחרי תקופה ארוכה בה כל ארוחת חג עם המשפחה לוותה בתחושות לא פשוטות לשני הצדדים. אנחנו מבינים כי עבור רבים אכילת בשר בעלי חיים היא מסורת המסמלת את החג המלווה בהרבה רגשות וזיכרונות נפלאים, אך עם המעבר לטבעונות נעשה לנו קשה מאוד עד בלתי אפשרי לחגוג כך. קשה מאוד לחגוג את חג החירות כשעל השולחן מונחים מאכלים שהופקו משעבוד וסבל וקשה לחגוג התחלות חדשות וכוונות טובות לשנה החדשה".
 
איך המשפחה המורחבת מגיבה לכך?
"ההתמודדות עם המשפחה היא התמודדות מאוד לא פשוטה. גיסתי לשמחתי עברה לטבעונות לפני כשנה (אנחנו שניים – אחי הגדול ואני), אבל עם ההורים זה מורכב יותר. אני בת מושב והוריי היו לולנים בתעשיית הבשר שנים רבות. עבורם אותה תפיסת עולם שקופה הרואה בבעלי חיים מסוימים אובייקטים ולא יחידים בעלי רגשות ויכולת לסבל, הייתה גם פרנסתם. זה קשה מאוד עבורם לחבר חזרה את הרגש שנותק. אני מבינה את זה כיום ומעדיפה להפנות את המאמצים שלי בהסברה לאנשים אחרים ולא אליהם. בליל הסדר הם הצטרפו אלינו לשלב הקינוחים ובשבועות הם ישבו אצלנו לארוחת החג ומאוד נהנינו יחד. הם יצטרפו גם לארוחת ראש השנה אצלנו והם לא יהיו ההורים היחידים. חברים נוספים יבואו עם הוריהם מסיבות דומות". 
 
מה אוכלים בארוחת חג טבעונית?
"הרעיון בארוחה הוא ליהנות מהשפע העצום הקיים בתזונה טבעונית, לאכול גם מאכלים מסורתיים בגרסה הטבעונית ולצידם מאכלים חדשים. 
נתחיל את הארוחה באכילת תפוח בדבש תמרים. טבעונים נמנעים מאכילת דבש, שכן גם הוא תוצר של תעשיית מזון המנצלת בעלי חיים.
 
פאי ירקות וקרם אגוזים
 
למנה ראשונה יהיו גבינות אגוזים ושקדים, מאפים ממולאים בגבינות טבעוניות וחצילים, פאי תרד, פטריות ממולאות בקשיו וגזר, סלטים, פשטידות ומרק חגיגי.
למנה העיקרית נאכל חריימה טופו פיקנטי, קציצות כרישה, קציצות עדשים וסלק מוקרמות ברוטב טחינה חם, שניצל סייטן, סטייק חציל וטופו, לזניה, ניוקי ברוטב שמנת ובטטה, אורז, תפוחי אדמה אפויים וגולת הכותרת היא מאפה השמש. מאפה השמש הוא מאפה מרשים בצורת שמש, אפוי בתנור וממולא בראשי כרוביות מוקפצות וקרם אגוזים עם עשבי תיבול, שום ותבלינים. חלום. הרעיון העומד מאחורי המאפה הוא להחליף את המנהג האכזרי של אכילת ראש דג באכילת ראשי כרוביות, שנהיה כולנו לראש, והשמש מסמלת את זריחתה של מסורת חדשה, חומלת יותר, אקולוגית יותר ובריאה יותר.
למנה אחרונה נגיש מבחר צבעוני של פירות העונה, אך כמובן גם עוגת דבש תמרים, פאי תפוחים, עוגת טריקולד מושחתת, עוגת גבינה טבעונית אפויה עם תותים, גלידות לילדים על בסיס סויה וקוקוס, פאדג' שוקולד קפוא עם אגוזים ומייפל ועוד.
 אני חושבת שההסברה הטובה ביותר לטבעונות היא דרך החך והבטן".
 
ממולאים טבעונים
 
אז כמו תרבות הבשר, גם טבעונות מחברת בין אנשים.
"תרבות הבשר היא תרבות אכילה המתעסקת בבשר כחומר גלם. היא אינה תפיסת עולם, אלא מנהג בתוך תפיסת עולם השקופה לרוב האנשים. טבעונות לעומת זאת היא תפיסת עולם אידאולוגית העוסקת בעיקר בבחירה הזו. במודעות לניצול של בני האדם את בעלי החיים בכל תחום, ולא רק במזון: בתעשיית העור המזעזעת, בתעשיות הבידור, בתעשיית הקוסמטיקה והניסויים ועוד. הטבעונות מבקשת להרחיב את מעגל החמלה שאנו כוללים בו כלבים, חתולים ועוד מעט מאוד חיות, על כל בעלי החיים. זה האידאל שאנחנו מחנכים את ילדינו לאורו ומנסים לחיות בהתאם אליו ככל הניתן".
 
עד כמה קשה לשמור על טבעונות בישראל 2015?
"ישראל היא המדינה הידידותית ביותר לטבעונים בעולם. אין כיום כמעט מסעדה או בית קפה המכבדים את עצמם שלא מגישים מבחר מנות טבעוניות וההיצע רק הולך וגדל. מוצרים טבעוניים קיימים היום בכל סופר מרקט גדול או קטן, בכל אזור בארץ – במרכז ובפריפריה".
 
אז בין אם מדובר בקרניבורים או בין אם מדובר בטבעונים, מה שבטוח הוא שלאוכל יש תפקיד חברתי מרכזי בקירוב לבבות וביצירת תרבות משפחתית או לחלופין קהילה חברתית עוטפת. שימו לב מה מונח על שולחן החג שלכם, לפעמים המשמעות היא בפרטים הקטנים. חג שמח!   
 
תגובות (0)
הוסף תגובה