שבוע טוב,
זה לא סוד שאני רומנטיקנית גדולה, אוהבת סתיו שלכת, ספרים עם מסתורין והכי הרבה ערמונים.
כשקיבלתי את הערמונים המאודים ולא מבושלים במים כמו האחרים שיש "בשוק" פה בישראל כל כך שמחתי.אני אוהבת ערמונים על כל צורותיהם. זה טעים, זה מזין, זה בריא והם משתלבים נהדר עם עוף, אורז וגם כשהם ככה קלויים. אנחנו בחורף מכינים אותם בתנור, קולים אותם יותר נכון להגיד. מניחים אותם בתנור שחומם מראש, קצת מלח גס מעל והם מתפצפצים להם בתנור והריח שמתפשט בבית הוא בושם אהוב עליי. יש לנו סימן בבית, כשמגיע חג החנוכה- בו בנר ראשון שמדליקים אני חוגגת את יום הולדתי, אנו מתחילים בבית את עונת קליית הערמונים.
ערמונים מזכירים לי את דצמבר בפריז היפה והרומנטית של פעם על הדוכנים בקרן הרחובות בהם ניתן לקנות ערמונים חמים בתוך קונוס של נייר עיתון.
עוד מזכירים לי הערמונים את ה"פר לה שז" – הלא הוא בית הקברות המפורסם בפריז בו קבורים כמה מאנשי הבוהמה המפורסמים של צרפת וזו חוויה לטייל שם. הייתי גם בקיץ וגם בחורף ובקיץ זו הפעם השנייה שביקרתי שם פגשנו בהרבה ערמונים על האדמה שנשרו מן העצים המדהימים שכל כך מסמלים את פריז/צרפת. כמה רומנטי ויפה.
כל ההקדמה הזו כדי לספר לכם על המארז של הערמונים בוואקום שקיבלתי להתנסות בו.
ובכן – הדבר האהוב עלינו בערמונים הוא שזה גם ממתק וגם טבעי לגמרי, גם מתוק כמו שוקולד וגם עם רמה תזונתית של אגוז, ועכשיו חברת מרום משה בע"מ החלה לייבא ערמונים אמיתיים בוואקום מוכנים לאכילה. עם כל כך הרבה טעם, שכל ערמון ממש מתפוצץ בפה. החורף הוא העונה הטבעית והמושלמת לערמונים והמנות איתם הם ממש ההגדרה למנה מנחמת אבל הפעם עם המון בריאות ומתיקות ללא רגשות אשם.
ערמונים הם פשוט מאכל מענג, ניתן לאכול אותם כמות שהם או בקינוחים או כתוספת למנות עיקריות כמו פסטה, אורז או סתם שניצל וכמובן שכנשנוש טעים, טבעי ומשביע במשרד או בבית הספר שילדים אוהבים. הערמונים בוואקום של "אינובשטן" משתלבים נהדר גם במרקים, רטבים לפסטה או רביולי ותבשילי קדרה.
הערמון הינו ממשפחת האגוזיים, אך בנוסף גם שונה מאוד מהם, הוא מתוק יותר מרובם ובנוסף מכיל כ- 50% פחמימות ומיעוט בולט של שומנים לעומת חבריו למשפחה כגון; אגוז המלך או הקשיו, הערמונים של "אינובשטן" מכילים כ- 1% בלבד של שומן ו- 225 קלוריות בלבד ל- 100 גרם.
הערמונים בוואקום עשירים בסיבים תזונתיים, בויטמין C ובויטמין D, כמו גם במינרלים אשלגן ומגנזיום שידוע כי יש אנשים רבים שיש להם חוסרים בהם, חומצות אמינו השומרות על בריאות הלב, ואנטיאוקסידנטים – הלא הם נוגדי חמצון המגנים על הגוף שכל בר דעת שלמד תזונה ובריאות יודע כמה נוגדי החימצון וחומצות האמינו נחוצים וחשובים לבריאות גופנו.
בנוסף הם מתאימים לנמנעים מגלוטן, לצמחונים ולטבעוניים. אז אין אחד שלא נהנה מהערמונים.
האריזה הספציפית הזו שומרת על טריות ומחולקת בחוכמה רבה לשתי שקיות וואקום חזקות שכל אחת מהן מכילה 200 גר'.
ערמונים בוואקום של אינובשטן" מוכנים רק מערמונים טריים מזן משובח, רק באידוי ובצורת קילוף קרה השומרת על הטעם המופלא ועל ערכיו התזונתיים.
במפעל מיוצרים אך ורק ערמונים וזאת התמחותם הבלעדית- מה שמורגש בכל ביס וביס.
רוב הערמונים המוכנים לאכילה בשוק נמכרים בשקיות אלומיניום ומקורם בסין. ערמונים אלו לרוב קטנים יותר ודחוסים פחות. גם אופן בישולם (ולא במים ישירים ההורסים את הערכים התזונתיים) וגם צורת קילופם וקלייתם (תנור 900c) מפחיתים מחומרי התזונה אשר נותרים בערמון.
מקורם של הערמונים בטורקיה ומשם הגיעו בסיוע צבאו של אלכסנדר מוקדון לאזורים ההרריים של צרפת, הידועים בערמונים האיכותיים, הדחוסים והטעימים ביותר בעולם. ישנה אפילו אגדה האומרת שהערמונים הגיעו לאדמה מהר האולימפוס- מקום משכנם של האלים. עכשיו הערמונים האיכותיים בעולם נמצאים כאן על המדפים בישראל.
את הערמונים בוואקום של "אינובשטן" ניתן למצוא ברשתות טיב טעם, סטופמרקט, במעדניות, חנויות מזון מתמחות וכמו כן בחנויות טבע ברחבי הארץ.
משווק בבלעדיות ע"י חברת אימפורט פור יו 09-9580522. כשר פרווה בהשגחת בד"צ בית יוסף ובאישור הרבנות הראשית לישראל, 400 גרם במחיר 44.90-49.90 ש"ח.
אנחנו הכנו לערב שבת אורז טעים משובץ בערמונים הנפלאים של "אינובשטן".
טיגנו בצל גדול קצוץ, לקחנו שקית אחת של הערמונים וחתכנו, תוכלו לראות בתמונות כאן בהמשך.
טיגנו עד להזהבה קלילה את הבצל והערמונים. הוספנו 3 כוסות אורז בסמטי זהוב, מעל הוספנו 3 כוסות מים רותחים ו- 3 כוסות ציר עוף שהכנו מבעוד מועד ואין כבר צורך להוסיף מלח, רק פלפל שחור קמעה- לפי הטעם.
לבשל עד שהאורז יהיה מוכן.
יצא טעים שאין דברים כאלה, שני דברים שאני אוהבת, גם אורז וגם ערמונים. שילוב מושלם.
אני מצרפת כאן עוד מתכונים שקיבלתי עם הערמונים לפרסם.
רביולי שמנת וערמונים ל- 4 סועדים מתענגים:
חבילת רביולי 400 גרם.
מיכל שמנת מתוקה לבישול – 15% וניתן להחליף ב- 200 גר' קרם קוקוס.
25 גרם חמאה,
3 שיני שום קצוצות
5 ענפי טימין
200 גרם ערמונים בוואקום מוכנים לאכילה של "אינובשטן"
מלח ופלפל שחור לפי הטעם
מעט פרמז'ן לקישוט המנה.
אופן ההכנה:
מרתיחים את הרביולי במים לפי ההוראות על האריזה.
במקביל מחממים את החמאה במחבת, קוצצים גס את הערמונים ומוסיפים למחבת עם הטימין והשום הקצוץ. מוזגים את השמנת למחבת ומבשלים על אש בינונית כ- 3 דקות, את הרביולי המוכן מוסיפים לרוטב ומבשלים עוד דקה.
מתבלים במלח ופלפל לפי הטעם. מגישים עם פרמז'ן מגורד מעל המנה.
מרק ערמונים ודלעת מפנק אפשר גם טבעוני ל – 4 סועדים.
מצרכים
800 גרם דלעת קלופה וחתוכה ללא גרעינים
200 גרם ערמונים מקולפים בוואקום של "אינובשטן"
3 בצלים
3 שיני שום
4 כוסות ציר עוף/ירקות
1 כף שמן זית
4 כפות קרם פרש/שמנת לבישול/קרם קוקוס לטבעונים
קמצוץ מלח ופלפל שחור טריים וגרוסים.
אופן ההכנה:
מטגנים את הבצלים עם שמן הזית ולאחר השחמה קלה מוסיפים גם את השום הקצוץ גס.
מביאים לרתיחה את 4 כוסות המים עם הציר, מוסיפים את הדלעת , מלח ופלפל שחור ומבשלים כ- 20 דקות או עד שהדלעת רכה מאוד.
מוסיפים את הערמונים ואת הקרם פרש/קרם קוקוס ומערבבים.
עם בלנדר יד שוברים חתיכות של דלעת שעדיין נשארו ובוחשים עד שהמרק מתאחד
בתיאבון..
ערמונים מזון הבריאות של החורף: מכילים הרבה פחות שומן יחסית לאגוזים, הם טובים למח, ללב, למערכת העיכול, לעצמות לנפש
ערמונים מפחיתים כולסטרול, עצירות וסוכר בדם
היותם גדושים בסיבים תזונתיים מסיסים ? ערמונים מסייעים בהפחתת כולסטרול ובייצוב את רמות סוכר בדם. לכן לחולי סוכרת ערמונים הם סוג של בשורה- הם גם מכילים פחמימות משביעות ? אבל הם לא מקפיצים את רמות הסוכר בדם במהירות.
ערמונים לדיברטיקוליטיס ולעצירות
אנשים שסובלים מדיברטיקוליטיס שוברים את הראש איזה מזון מותר להם לאכול וממה עליהם להימנע. ערמונים במקרה הזה הם תשובה שיכולה להתאים- הם לא מכילים גלוטן, לא נדבקים לדפנות המעיים וגם מקלים על פעולת מעיים תקינה וסדירה.
הערמון האכיל הוא עץ גדול מידות, היכול להגיע לגובה של 20?25 מטרים וגזעו יכול להגיע לקוטר של שני מטרים. עליוארוכים ומחורצים, אורכם 16?28 סנטימטרים ורוחבם 5?9 סנטימטרים. הפרחים חד-מיניים, ומצויים על אותו עץ, רק בנפרד. הפרחים של שני המינים נמצאים במישורים שונים, הפרחים הזכריים בחלק העליון של העץ והנקביים בחלק התחתון. לפרחים יש ניחוח אופייני אשר מושך חרקים מאבקים. הפריחה מופיעה בחודש יוני עד תחילת יולי.
השם "ערמון" אמנם נזכר במקרא, אך ככל הנראה הכוונה שם היא לעץ הדולב.
פרי הערמון מוגן על ידי קליפה קשיחה בעלת צבע חום נאה-מבריק, הנפתחת בהדרגה לפי הבשלת הפרי. השלמת ההבשלה מתרחשת באמצע חודש אוקטובר.
העץ זקוק לאקלים נוח עם לחות מספקת אך לא מופרזת. דרך הכנה מפורסמת היא קליית הערמונים באש. מהפרי מייצריםממרח המשמש בתעשיית הממתקים. בצרפת ובאיטליה מטגנים את הפירות. בקורסיקה מכינים מהפרי הטחון פולנטה, מיןממליגה מקומית ובהונגריה מכינים קינוח הנקרא פירה ערמונים (בהונגרית Gesztenyep?r?).
העץ המופק מהאילן נאה וחזק ומשמש בתעשיית הרהיטים, לייצור חביות ולבניית גדרות. קליפת הערמון היא מקור חשוב לטאנין.
פרי הערמון שימש את בריטניה בזמן מלחמת העולם הראשונה להפקת אצטון (וממנו הופק אבק שריפה) בעצתו של חיים ויצמן. ילדים מכל רחבי בריטניה יצאו ליערות ואספו את פרי הערמון על מנת לעזור במאמץ המלחמתי.