השימוש בקפה מתועד כבר החל במאה התשיעית לספירה. אך ככל הנראה האדם נהג ללעוס או להכין משקאות על בסיס פולי קפה כבר שנים לפני כן. לאורך השנים הקפה תפס מקום מרכזי בחייו של האדם המערבי, תוך התפתחות סוגים שונים של המשקה האהוב, בהתאם לטעם ולהעדפה אישית. להלן מידע מועיל אודות מקור הקפה וסוגי הקפה הנפוצים בישראל ובעולם כולו.
לאורך השנים הקפה תםס מקום מרכזי בחייו של האדם המערבי, תוך התפתחות סוגים שונים של המשקה האהוב, בהתאם לטעם ולהעדפה האישית.
אני עוד זוכרת את הנס על חלב שאבי היה מכין לי (ההפוך של פעם)
אגב- אני מכינה כזה לפעמים גם היום, שאני רוצה להיזכר בטעמים של פעם ובעיקר- להתחמם
אז הנה מתכון קצר:
לפינג?ן נמזוג חלב חם, נביא לרתיחה, נוסיף אבקת קפה (בנוסף לכל הקפסולות אני תמיד דואגת למעט אבקת קפה שתמיד תהיה בבית)
ולהינות.
אבל בואו נמשיך במסע ? עם כניסת בתי הקפה ומשקאות הקפוצ?ינו החלו להיכנס גם מותגי הקפה המגורען ובמקביל ממש ערכות להכנת הפוך ביתי (אנשים כבר אז יכלו לקנות מכונות קפה לביתם- ההכנה הייתה מאוד מסובכת והניקיון שלהן עוד יותר)
אז מאיפה בעצם מגיע אלינו הקפה:
מקור הקפה ? מאתיופיה הרחוקה ולכל רחבי העולם
מקורו של צמח הקפה הוא ככל הנראה מאתיופיה ומשם הוא הגיע לשאר ארצות העולם ע?י סוחרים אירופאים. לאורך הזמן זני הקפה השונים מצאו לעצמם בתי גידול במקומות שונים בעולם ובהתאם לקרקע ותנאי מזג האוויר, כך השתנו להם הטעמים, הסמיכות, הארומה וההרכב הכימי. יש לציין כי רק הזן האתיופי מכיל 100% קפה ערביקה (צמח הקפה המקורי) לעומת שאר הזנים שעברו לא מעט הכלאות וטעמם השתנה. מקורו של רוב הקפה כיום הוא מדרום אמריקה, כאשר ברזיל, קוסטה ריקה, בוליביה וגואטמלה הן המדינות המובילות והזן הבוליביאני נחשב לנדיר והיקר מכולם. באופן כללי, שוק הקפה העולמי כולל פולים מהזן ערביקה ופולים מהזן רובוסטה, כאשר הערביקה נחשב לזן האיכותי יותר.
סוגי משקאות קפה פופולאריים כיום
מאז ועד היום הטכנולוגיה השתנתה וכיום המכונות השונות מעבירות בלחץ גבוה את המים דרך פודים או קפסולות קפה ייעודיות או באמצעות קפה טחון. הטכנולוגיה הזו יצרה הזדמנויות לשפע של משקאות מבוססי קפה כגון :
- אספרסו ? מכיל כ- 7 גרם קפה בתוך מים. כאשר מוסיפים 30 מ?ל מים הרי מדובר באספרסו קצר וכאשר מוסיפים 45 מ?ל מים הרי שזהו אספרסו ארוך. עבור אלו שאוהבים לשתות קפה ?חזק?, מוצע האספרסו הכפול שמכיל כ- 2 מנות קפה (14 גרם שהם 2 מנות של פודים לקפה או 2 קפסולות). רצוי להשתמש במכונות קפה חצי-אוטומטיות אשר מוסיפות את כמות המים הרצויה בלחיצת כפתור ובלחץ המתאים, כך שתמיד מתקבלים אותם הטעמים והניחוחות במדוייק.
- אמריקנו ? מנת קפה אחת בכוס גדולה עד לנפח של 200 מ?ל בערך.
- קפוצ?ינו ? זהו אספרסו ארוך, קצר או כפול בתוספת חלב מוקצף. בהקשר זה יש לציין כי ישנן מכונות קפה שפועלות עם מקציף חלב חיצוני וכאלו שכוללות מקציף מובנה.
- לאטה ? עבור אלו שתמיד אוהבים לשתות ?נס עם חלב? (כמוני:) ) מומלץ לעבור לדבר האמיתי ? לאטה. הלאטה מכיל מנת קפה אך עם כמות גדולה של חלב חם, בדומה לנפח המים באמריקנו. סוג זה של משקה מאפשר הנאה מרובה מטעם קפה שאינו חזק מבלי לוותר על יתרונותיהם של פולי קפה טריים שארוזים בתוך קפסולות או פודים.
לשמות יש גוון איטלקי, אז מה אתיופיה עכשיו?
בוודאי שמתם לב כי למרבית משקאות הקפה שסקרנו שם עם גוון איטלקי, והרי הזכרנו קודם לכן כי מקורו של הקפה הוא בכלל באתיופיה וכי שנים רבות נהגו בני האדם לצרוך אותו בכל רחבי הגלובוס. אז למה דווקא שמות איטלקיים? ובכן, אומנם את משקאות הקפה נוהגים להכין בכל רחבי העולם בשיטות שונות, אך כל אותם פולי קפה טחונים המגיעים בשקיות ואקום או ארוזים בתוך פודים או קפסולות קפה לפי תערובות ייעודיות מיוחדות, נולדו בזכות פטנט שנחתם לראשונה באיטליה ע?י ממציא בשם לואיג?י באזרה שנחשב לממציא האספרסו. מאז ועד היום עבר הקפה גלגולי שמות רבים אך המקור נשאר זהה ועל בסיס איטלקי!
ועוד דבר קטן, אם אתם כמוני , אוהבים לגוון ולהינות מטעמים שונים, ולא פחות חשוב ממהירות ההכנה,
אז אתם חייבים שיהיה לכם תמיד מלאי קפסולות בבית
עם הלחץ, והימים שעוברים להם במהירות, אני תמיד מזמינה מהאינטרנט, ולא פחות חשוב, חפשו לעצמכם ספק שיש לו הכל מהכל, ני לפעמים מזמינה 9 סוגים שונים, וגם בין היתר שוקו לילדים,
זה פשוט נפלא.
נתראה בפעם הבאה
שלכם,
תמי