שבוע טוב חברות וחברים אני כאן לספר לכם על בוקר נפלא שכלל ביקור ביקב צובה כולל סיור אריכאולוגי באיזור, טעימת יינות והסברים ולאחר מכן סעודת בראנץ במלון צובה.
יקב צובה שוכן בקיבוץ צובה בהרי יהודה בואך ירושלים.
קיבוץ צובה הפלא ופלא מתפקד עדיין כקיבוץ לכל דבר ,לא הופרט ולא משהו בסגנון ונותר כמעט בין הבודדים כקיבוץ של פעם.
פול דאב הוא היינן והמנכ"ל ונמצא משנת 2007 ביקב הנפלא והוא בכבודו ובעצמו נטע וגידל את הכרמים.(הבחור מוכשר וחרוץ ונמצא כ- 20 שנה בקיבוץ) התרשמנו ממנו מאוד לטובה.
היקב עצמו הוקם בשנת 2005 כשאת הענבים למעשה מגדלים כבר משנת 1996 כשיש 350 דונם של כרמים , מתוכם 70 דונם של כרמים אשר ענביהם משמשים לעשיית יין ליקב צובה עצמו והיתר ליקבים אחרים אשר קונים מהם ענבים מהשטח.
40% מהתוצרת מיוצאת לקהילות יהודיות בחו"ל, 30% במרכז המבקרים עצמו, 30% לשוק המקומי שזה אומר- למסעדות, חנויות מקומיות לממכר משקאות -מובחרות ובתי מלון שונים.
פול ממשיך ומספר לנו כי האדמות בארץ מתאימות לגידול שרדונה בעיקר. באדמות המיוחדות לאיזור הרי יהודה – 730 מטר מעל פני הים – זה הגובה הם מגדלים בכרמי יקב צובה את הזנים הבאים- קברנה ,מרלו, שרדונה , מלבק, סירה, סמיון, קברנה פרנק, סוביניון כשהקברנה מתאים יותר לעומק האדמה.
עוד מספר לנו פול כי יש תת חלקות ניסיון בין 4-5 בצירים כדי לבחון איך זנים מסויימים נקלטים באיזור.
תוצרת היקב היא של 60,000 בקבוקים בשנה ומרגע ששותלים את הכרם ועד לקטיף חולפות כ- 3 שנים.
עוד חידש לנו פול בעניין הפקקים של היין. השימוש הוא בטכנולוגיה חדשה כשהשעם עובר תהליך ניקוי והדבקה ותוך 3 שניות בקבוק היין אטום לגמרי כשבדרך כלל צריכים לחכות 24 שעות לאחר אטימת הבקבוקים בפקקי השעם ועל כן גם לא חייבים להשכיב את הבקבוקים באחסונם,כך שחווית פתיחת הבקבוק וחליצתו נשארת כמו שהיא.
מה שכן חובה להקפיד על 15 מעלות לשמירת היינות והאידיאלי זהו מקרר יין או לחילופין מרתף יין.
יינות לבנים ניתן לשמור גג 3 שנים ומתוקים להרבה יותר שנים. ישנו חיידק אשר גורם ליין להפוך לחומץ ושימו לב שברגע שהיין מחמיץ עליכם לזרוק אותו ולא לשתות!
בגלל שהבציר ביקב צובה ידני, אין מצב שאשכולות רקובים ופגומים וכל מיני מרעין ובישין יכנסו לכל התהליך, וכך נשמרת רמת איכות גבוהה ביותר.
וכן הבוצרים ממש מתחילים פיזית את עבודת הבציר בסביבות 3 לפנות בוקר לערך ועונת הבציר עצמה נפתחת בחודשים ספטמבר-אוקטובר. חשוב שתדעו כי לא מתקיים ריסוס כבר 30 יום לפני הבציר והריסוס עצמו מתפרק תוך 30 יום. כך ביקב צובה.
טעמנו יינות נפלאים.
הראשון שרדונה לבן ששותים אותו קר. הוא חומצי ונהדר ותמיד תקפידו ללגום לגימה ראשונה לגלגל בפה ממש בפנים החיך ובלשון כולה ואז בלעו, רק אחר כך תוכלו לבחון את טעם היין בחינה של ממש. ביינות לבנים ככלל יש חמיצות גבוהה.
היין השני שטעמנו הוא – קברנה סוביניון אדום ונהדר וניתן לאפסנו במקרר יינות כ- 6 שנים.
הגענו לשלישי ולמושלם מכולם לעניות דעתי- יין הדגל של יקב צובה- "המצודה" בלנד משובח של 70% קברנה, 15% קברנה פרנק ו- 15% מרלו. סגנונו לפי דברי פול ואני סומכת עליו- כשל יין בורדו קלאסי.
הוא עשיר ,כבד בטעמיו, מתאים מאוד עם בשרים ואני כל כך אהבתי לשתות אותו. יין מושלם ואיכותי. במקרר יינות ניתן לשמור אותו בין 3-4 שנים.
רביעי ואחרון לגמנו לחיים יין קינוח לבן מענבי שרדונה, יין מתוק אשר הומתק עם סוכר ענבים כשיש בו 4-6 ק"ג ענבים כשבדרך כלל ליינות אחרים משתמשים ב- 1.7 ק"ג ענבים, יחי ההבדל! אפשר לשתות אותו כאפרטיף או ז'סטריף והכי מתאים לו ליד גבינות ופירות. ניתן לשמור אותו כשנה לאחר פתיחתו – במקרר כמובן!
המלצת פול- להכין איתו שפריץ – שזה אומר: 1/3 כוס יין ו- 2/3 כוס סודה.
שיהיה לחיים ובשמחות והחגים ממש בפתח, אני ממליצה לרכוש יינות של יקב צובה ,איכותיים וטעימים.
קיבוץ צובה נוסד ע"י קבוצות יוצאות הפלמ"ח, האחת של ניצולי שואה ואילו השנייה של צברים מפתח-תקוה.
ישראל הייתה עדיין בחיתוליה- הוקמה חצי שנה לפני הקמת הקיבוץ והקיבוץ עצמו יושב על נקודה מקראית המוזכרת בספר שמואל ושמו המקורי של הקיבוץ הינו – משגב הפלמ"ח , האיזור שבו נמצא הקיבוץ שימשה כנחלתו של שבט יהודה הקדום.
כיום הפרנסה בעיקר היא מהמפעל לשמשות למכוניות. בקיבוץ יש מלון והיקב הנפלא.
בקיבוץ כ- 4 ארכיאולוגים וראובן הוא הוא המדריך/ארכיאולוג שליווה אותנו והסביר בצורה נפלאה על מקורות הפרנסה שהיו באיזור בתקופת המקרא, המזון אותם צרכו בני עמינו הקדומים היה בעיקר משבעת המינים, חיטה, זית, ענבים ועוד כשהכול למעשה הניב פירות בעונת הקיץ, אך כדי לשמר אותו, מן החיטה הכינו קמח/לחם שנשמר לימים , מן הענבים הכינו הרבה יין ושתו באותם ימים מאות ליטרים של יין לאדם, שלא כמו בימינו כשבישראל הממוצע הוא 7 ליטר יין לשנה, כולל שבתות וחגים..:)
באיזור צובה פגשנו בהדרכתו של ראובן בעל הידע הרב בגת יין עתיקה עם חלקים מקוריים של טיט מאותם הימים. חוויה עילאית חשתי בעומדי שם במקום העתיק הזה עם כל הסיפורים מהתנ"ך כולל הפרשנויות, דברים שלא ידעתי למדתי בסיור והתפעמתי מן הפריחה המקיפה את האיזור; כלניות, פרגים ,הכל ירוק ופורח והזמן כאילו עומד מלכת שם. למדנו למה קוראים לבן המלכה של אנגליה – הנסיך מווילס – יורש העצר- המקור הוא בשמן שמשחו בו את ראש המלכים ולמעשה את שמן הזית עוצרים – זו הפעולה של הסחיטה ומכאן הגיע הביטוי "יורש העצר.
גם העובדה שאבותינו ואמהותינו אכלו בעיקר צמחים ולאוו דווקא בשר ראובן חידש לי בכל אופן כשבשר אכלו רק כשהקריבו קורבן בבית המקדש והעלו עולות .ביומיום לא היה נהוג לאכול בשר.
יכולתי להשאר שם עם כל הסיפורים לעוד שעות ארוכות אך מיהרנו ליקב ,להסברים ולטעימות. שמחתי לראות שהרבה אנשים מהקבוצה שסיירו איתנו רכשו יינות ממרכז המבקרים של יקב צובה. הטעימות והטעמים הנפלאים עבדו בשטח אין ספק וכל הכבוד לפול וכל הצוות על התוצרת הנפלאה.
לאחר סיור אביבי באיזור ולגימת יינות נעשינו ממש רעבים וניגשנו למלאכת האכילה. בראנץ אחד העשירים שאכלתי אי פעם ובטח ובטח בקיבוץ.
דגים מעולים משני סוגים, פסטות, לחמים איכותיים, פוקאצ'ות, שקשוקה נפלאה, תפוחי אדמה מוקרמים, סלט עדשים נהדר, סלט ירקות ישראלי ונפלא מתובל במושלמות, סלט כרוב ושומשום טעים טעים, סלט גזר מתובל , גבינות קשות לבנות וצהובות נפלאות ממש, מרקים, שפע של פירות טריים, סלט פירות טעים וטבעי ללא המתקה- שזה ממש מצא חן בעיני, כנאפה נהדרת, עוגות מוס, ריבות טובות, זיתים משובחים, מגוון חמוצים נפלאים, יינות, מיצים ומיץ תפוזים סחוט שממש הפתיע אותי. בצד ליד בר הקפה, על שולחן קטן מונחת הייתה מסחטה ידנית גדולה ונהדרת ותוכלו לראות בתמונות את התופעה הזו שלא ניתקלתי בה בשום מקום אחר.
הבראנץ במלון צובה עשיר ומיוחד, שפע של אפשרויות לכל הסועדים. מקטנים ועד גדולים. במקום יש מרפסת גדולה שניתן לאכול בה את הקינוח ו/או לשתות ולהתענג על האוויר הטוב והנוף.
גת המים העתיקה
https://www.instagram.com/p/BDJMWx1Cs5u/?taken-by=yafit2233
https://www.instagram.com/p/BDJMc8iCs56/?taken-by=yafit2233
https://www.instagram.com/p/BDJMjWris6L/?taken-by=yafit2233
הבראנץ במלון צובה