לפעמים אני לא מבינה למה תמיד צריך לעשות מהירקות סלט? אי אפשר לאכול אותם בטעמם המקורי ולהינות רק בתוספת לימון וקצת שמן זית? האמת היא שאת האנדיב שקבלתי השבוע להתנסות מחוות תקוע רציתי מאד לשמור לשולחן ליל הסדר ולהניח אותו בצלחת הפסח במקומו של המרור.
אבל… הסבלנות לא אפשרה לי. ולכן קיצצתי אותו והוספתי לסלט הירקות הנהדר שלי עם טחינה ירוקה שהכנתי בו זמנית. את מתכון האנדיב שלי מתכון הכנתי בהשראת מתכון שהכין ישראל אהרוני ומצאתי באתר של חוות תקוע.
סלט אנדיב וטחינה:
2 ראשי אנדיב
צרור ארוגולה, עלים קטנים
מקס ירקות קצוצים: צנונית, עגבניות שרי, מלפפון, גמבה אדומה, קוביות גזר,
חופן גרעיני חמניה, מעט שמן זית, חצי לימון סחוט, מלח.
מפרידים את עלי האנדיב וקוצצים לחתיכות בינוניות. מוסיפים את הארוגולה.
שמים את העלים בקערה גדולה, מוסיפים את כל הירקות הקצוצים
מערבבים את הסלט ומתבלים בעדינות.
מכינים טחינה גולמית לפי טעם (אני לא מוסיפה שום) ושופכים מעל או בצד. סלט טעים ובריא מאד.
קרדיט תמונה אתר חוות תקוע
כמה מילים על האוצר המיוחד הזה-האנדיב.
האנדיב המתורבת התגלה באופן מקרי לפני כ-200 שנה על ידי כפרי בלגי. בימים ההם השימוש בשורש צמח העולש היה נפוץ להכנת משקה דמוי קפה. הצמח עצמו היה מריר מאוד ובלתי ניתן לאכילה.
אותו כפרי נהג לשמור את שורש העולש במרתפו החשוך והטחוב, בתנאים החשוכים והלחים אשר שררו במרתף, הוציא השורש נבט שניוני שנשאר לבן/צהוב במקום ירוק.
גידול הנבט השניוני הפך כמעט לגידול הלאומי של בלגיה. היום רוב האנדיב בבלגיה גדל בצורה הידרופונית (ללא קרקע), בחדרי חושך בתנאים מבוקרים.
כיום המטבח הבלגי משתבח במתכוני אנדיב רבים, הן חי והן מבושל, בשלל צורות וטעמים.
בעדות רבות מייצג העולש בעדות רבות את המרור בצלחת הסדר של פסח, בשל מרירותו המעודנת, על פי הכתוב בתלמוד:
"..ואלו ירקות שאדם יוצא בהן ידי חובתו בפסח בחזרת ובעולשין.." (תלמוד בבלי מסכת פסחים דף ל"ט עמוד א'). על כן אנו ממליצים על העולש (אדיב) כחלופה אלגנטית וחגגית למרור בשולחן הסדר.
בנוסף, מומלץ לשלב את האנדיב במנות החג ובכך להרשים את האורחים במנות אלגנטיות ומסורתיות בו זמנית. חג שמח!
האנדיב עשיר בוויטמינים, מינרלים ובסיבים תזונתיים, חומצה פולית, ויטמין A וויטמין K.
האנדיב מתאים לשימוש בסלטים קרים וחמים בצורתו הטרייה או לאחר צלייה/ אפייה כמנת פתיחה או כתוספת. אני מעדיפה אותו טרי.
עלי האנדיב נפלאים לפרזנטציה של הגשה בכל מתכון, מתבל או סלט.
את שורש הג'ינג'ר הטרי(זנגוויל) של חוות תקוע כבר טעמתי בעבר ואני מתקשה להתרגל לארומה החריפה. אבל לקראת החג אני ממליצה להשתמש בג'ינג'ר חמי שטורח על הכנת חרוסת ביתית מסורתית, למשל אמא שלי! לג'ינג'ר ארומה וחריפות המוסיפים פיקנטיות קלילה לחרוסת אבל האמת היא שגם את החזרת ניתן לתבל בג'ינג'ר ולהעניק לה גוון קצת שונה. איך אומרים השפים? "לתת לה טויסט קטן… "
ריקי ברוך בחירות נכונות, בלוגרית
.