מחקר חדש שפורסם החודש, מגלה כי נשים השותות לפחות כוס קפה אחת ביום, נמצאות בסיכון נמוך לפתח שבץ מוחי.
המחקר שבדק כ-35 אלף נשים, בין הגילאים 49-83, אשר שותות יותר מכוס קפה אחת בכל יום, מצא כי הן נמצאות בסיכון מופחת של 22%-25% לפתח שבץ מוחי, מאשר נשים אשר אינן שותות קפה כלל.
עוד נמצא במחקר, כי שתייה מרובה של קפה בכל יום אינה מסייעת בהפחתת הסיכון בצורה משמעותית יותר משתייה של רק כוס קפה אחת בכל יום. באופן כללי, מומלץ לא לשתות יותר משלוש כוסות קפה בכל יום (עד 300 מ"ג קפאין). לנשים בהריון וחולים הסובלים מיתר לחץ דם, מומלץ להימנע או לשתות ברמה מתונה יותר קפה.
ד"ר סוזנה לרסון, החוקרת הראשית של המחקר מסבירה כי, הסיבה העיקרית להשפעה הזו אינה ברורה, עם זאת ידוע כי הקפה מסייע בהפחתת התפתחות דלקות בעורקים ומסייע לגוף להגיב בצורה טובה יותר לאינסולין.
ד"ר לרסון, מוסיפה כי המחקר מצא כי שתיית הקפה מסייעת בעיקר להפחתת הסיכון לפתח שבץ אשר מקורו איסכמי (משמע: כאשר אספקת הדם למוח נפסקת עקב חסימת כלי דם), אך אינה מסייעת להפחית שבץ שמקורו Hemorrhage(דימום).
ההשפעה הבריאותית של הקפה
המחקר הנ"ל מצטרף למחקר שהתבצע לאחרונה במרכז הרפואי שיבא, בו הנבדקים הישראלים התבקשו ליטול גלולה המכילה 200 מ"ג קפאין. כמות המשתווה לכ-3 כוסות קפה.
כשעה לאחר מכן נערכו להם בדיקות דם ואולטרה-סאונד במטרה להעריך את שכבת העורק הפנימית (אנדותל). פגיעה בשכבת האנדותל תורמת להתפתחות טרשת העורקים. במחקר התברר שנטילת הקפאין העלתה ב-30% את תפקוד האנדותל, והשפיעה גם על מדדים נוספים. בכל מקרה, ארגוני הבריאות ברחבי העולם ממליצים לצרוך את הקפה אותו במתינות. כלומר, לא יותר מ-2-3 כוסות ליום, בגלל השפעות הקפאין.
- קפה ויתר לחץ דם
על פי מחקר שבוצע באוניברסיטת הלסינקי, ופורסם באוגוסט 2007 צריכה מתונה של קפה עלולה להגדיל את הסיכון ליתר לחץ דם.
החוקרים הפינים, שעקבו אחרי כ- 25,000 איש במשך 13 שנה, מצאו שעליית לחץ הדם ועוררות מערכת העצבים התרחשו גם אחרי צריכת קפה נטול קפאין. לכן ייתכן שלא הקפאין עצמו גורם לעליית לחץ הדם, אלא מרכיב אחר בקפה.
- קפה ואיבוד עצם
על פי מחקר שפורסם בירחון הרפואי American journal of clinical nutrition שתיית קפה מגבירה איבוד עצם בגיל המבוגר. הסיבה, כנראה, היא שקפה מונע ספיגת סידן ושבגלל תכונותיו המשתנות, קפה מזרז הפרשת סידן מהגוף.
ואולם במשרד הבריאות טוענים, כי על פי "סקירת עשרות מאמרים שנערכו בעשור האחרון מסתבר, כי תכונה זו המיוחסת לקפאין הינה זניחה ודי בתוספת של 1-2 כפות של חלב לכוס קפה בכדי לבטל אותה".
- קפה והשמנה
על פי מחקר שבוצע באוניברסיטת אוקלנד, בניו זילנד צריכת יתר של משקאות אנרגיה, המכילים קפאין וסוכר, עלולה לגרום להשמנה. החוקרים גילו כי הסוכר במשקאות שמכילים קפאין נספג תוך דקה בלבד, והופך אותו במהירות למאגר שומן.
- קפה וכאבי ראש
קפאין גורם להרחבת כלי דם מסוימים, ולהצרה של אחרים, וכתוצאה מכך הוא יכול להרגיע כאבי ראש באמצעות הגברת זרימת הדם למוח, אבל יכול לעשות בדיוק את הפעולה ההפוכה.
ההמלצות קצת מבלבלות: לסובלים באופן תדיר מכאבי ראש, רופאים ממליצים להפסיק לצרוך משקאות ומעדנים שמכילים קפאין, או לפחות להפחית את הכמות. אולם כשהכאב רק מופיע – וזו ההפתעה – יש שממליצים לשתות קפה, שמסייע גם בהגברת השפעתם של כדורים נגד כאבי ראש.
וגם זאת: בשנים האחרונות משווקות בישראל שתי תרופות ללא מרשם המיועדות לטיפול במיגרנה ומכילות שילוב של קפאין ביחד עם חומרים נוספים.
- קפה וסוכרת
ישנם (לא מעט) מחקרים שמראים כי קפה עשוי להקטין סיכון לסוכרת מבוגרים (סוג 2). אחד מהם, שפורסם ב-JAMAבוצע בפינלנד, שנחשבת למדינה שצריכת הקפה שלה היא מהגבוהות בעולם.
מחקר אחר בוצע בהולנד, במכון לבריאות הציבור, ופורסם במגזין The Lancet. בכל המחקרים התקבלו תוצאות דומות: שותי הקפה היו בסיכון נמוך יותר לסוכרת, בעשרות אחוזים.
לפני כחודשיים, (בינואר 2011), פרסמו חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה כי מצאו את המנגנון שבאמצעותו הקפה מסייע להורדת הסיכון לסוכרת.
לדברי החוקרים הגורם הוא הורמון בשם שנקרא SHBGאשר אחראי על ויסות הורמוני המין (טסטוסטרון ואסטרוגן), שהם בעלי תפקיד חשוב בפיתוח סוכרת 2. מסתבר ששתיית קפה מגבירה את רמות ההורמון SHBGבדם.
- קפה ומערכת העיכול
בגלל תכונתו המעוררת של הקפאין, הוא עלול לגרום לפעילות מוגברת של מערכת העיכול, נפיחות, גזים ושלשולים.
עוררות יתר כרונית (כלומר, לאורך זמן) עלולה לגרום לנזקים ברירית המעיים וכתוצאה מכך לכיבים.
לשתות או לא לשתות?
ארגון הבריאות העולמי, ממליץ לנשים בהריון ולנשים מניקות להגביל את שתיית הקפה בכל יום, בכדי למנוע פגיעה בספיגת הברזל. בנוסף, ישנם אנשים רגישים לקפאין, ושאצלם גם צריכה נמוכה שלו יכולה לגרום להם לתופעות לוואי כמו הפרעות שינה, חרדה, דיכאון, עצבנות, ליקויים במערכת העיכול ואי סדירות בקצב הלב.
לעומת זאת, צריכה עודפת של קפאין (מעל 600 מ"ג ליום) עלולה לגרום לאותם סימפטומים גם אצל אנשים שאינם רגישים.
אבל שתייית קפה עשויה גם להועיל ולשפר את מצב הרוח. זאת בשל העובדה שהקפה מעורר במוח הפרשה של מוליכים עצביים (נוירוטרנסמיטרים), שאחד מהם הוא סרוטונין האחראי על שיפור מצב הרוח. בנסיבות מסוימות – נהיגה, שמירות, מבחנים, עבודת משמרות – שתיית קפה היא בהחלט יתרון.
בידקו: כמה קפאין יש במה שאתם שותים?
קפה נמס: מכיל כ-75 מ"ג קפאין לכוס (שמכילה 190 מ"ל).
קפה פילטר, אספרסו או מפרקולטור: כ-100-180 מ"ג לכוס.
קפה נטול קפאין: כ-4 מ"ג לכוס.
תה מסוגים שונים (אולוג, ירוק ושחור): כ-15-110 מ"ג לכוס.
משקה שוקו: 1.1-8.2 מ"ג לכוס.
משקאות אנרגיה המכילים קפאין: 28-87 מ"ג לפחית המכילה 250 מ"ל.
משקה קולה (רגיל או דיאט) :10-70 מ"ג לפחית המכילה 330 מ"ל.
שוקולד (מסוגים שונים):6-40 מ"ג לחפיסה של 50 גרם.
קפה שחור:30-75 מ"ג ב- 100 מ"ל.
השתתפה בהכנת הכתבה: יפעת ויינר