הטופו הגיע אלינו ממדינות האסיאתיות והפך לפופולרי מאוד בשנות ה-90, בעקבות הגילוי שסויה מכיל סיבים תזונתיים, כמויות גבוהות של חלבון זמין וגם פיטואסטרוגנים החשובים לאיזון הורמונלי אצל נשים.
וכך תעשיית המזון התחילה לייצר גלידות, גבינות, יוגורטים ואפילו חלב לתינוקות. הכל מפולי הסויה. העולם המערבי התלהב, וצרך בכמויות גדולות. אלא שכמו תמיד, אחרי ההתלהבות החלו להופיע פירסומים בגנות מוצרי הסויה, והפופולריות דעכה.
- השורש שיפיג כאב ראש וידחה את הצורך באלכוהול
- אדזוקי: השעועית שתעזור לכם לרדת במשקל
- למה כדאי להתחיל לאכול אצות?
אז בואו נעשה סדר בבלגן. מוצרי הסויה התחילו במדינות האסיאתיות והיו חלק חשוב בתזונת האסיאתיים. מרבית מוצרי הסויה עברו בעבר תהליכי התססה (פרמנטציה), מה שיצר מוצרים שמכילים אנזימים שונים, כדוגמאת המיסו והסויה, שהקלו על עיכולם, ללא תופעות לוואי.
עם השנים תעשיית המזון התחילה לייצר יותר מוצרי סויה ללא התססה (מסיבות של מחיר זול ומהירות הייצור) כמו חלב סויה, טופו , גלידות סויה וכדומה. צריכת מוצרים אלו במידות מוגזמות החלה לגרום לבעיות עיכול, תופעות לוואי כמו גזים ועוד, מה שגרר אחריו המלצות רפואיות לא להשתמש בסויה.
לדעתי, חשוב לא להיתפס לקיצוניות ולזכור שכל מזון צריך להיצרך במידה נכונה. אמנם אף פעם לא התלהבתי מטופו, אבל היה לו מקום חשוב בתפריט שלי. כך, למשל, אם התחשק לי ארוחה בשרית בסגנון סטייק, הכנתי אותו מטופו. וכך יכולתי ליהנות מיתרונותיו הבריאותיים, שהם טובים יותר מסטייק בקר. אני ממליצה לאכול את הטופו בליווי ירקות ירוקים וגינג'ר כך שהם מאזנים את החלבון המרוכז ועוזרים בעיכולו.
בכלל, טופו מסתדר מצוין עם שורש הג'ינג'ר, ואת הקרבה של שני המוצרים הללו אפשר למצוא ברוב המתכונים האסיאתיים. יש לכל כאמור סיבה טובה: הג'ינג'ר סופח גזים ועוזר בעיכול הטופו, מוסיף פיקנטיות וחריפות לטעם המשעמם של הטופו והופך אותו לסטייק עשיר בטעמים וריחות מגרים.
אני אוהבת לשלב במתכון גם טעם מתקתק שמקורו בסירופ לתת (או דבש או סילן ), כשיחד עם הסויה המלוחה והג'ינג'ר החריף מתקבלת חוויה שלמה של טעמים, שגם הם תורמים תחושת השובע.
טופו מכיל חלבון איכותי, סידן וברזל ואין בו כולסטרול. אני מעדיפה ולכן ממליצה על טופו אורגני.
סטייק טופו במרינדה
המרכיבים:
חבילת טופו
למרינדה:
1-2 כפות לתת סויה או סילן
2 כפות רוטב תמרי (סויה)
1 כף שמן שומשום כהה
כ-2 ס"מ שורש ג'ינג'ר מגורר
2 כפות שמן זית
1-2 שיני שום כתושות
קמצוץ פלפל אדום חריף
אופן ההכנה:
מערבבים את חומרי המרינדהבקערה (מלבד שמן השומשום ).
פורסים את הטופו למלבנים בעובי של כחצי ס"מ. סופגים את הטופו במגבת נייר מנוזלים מיותרים.
מניחים את הטופו בקערה ויוצרים את המרינדה. שורים כמה שעות, עד שהטופו משחים וסופח את הצבע והטעם של המרינדה.
להכנה במחבת: מזליפים כמה טיפות של שמן שומשום. מניחים את הטופו על השמן הרותח ומשחימים 1-3 דקות. הופכים ומשחים את הצד השני.
אפשר להניח את הסטייקים על המנגל, רצוי ביחד עם פרוסות בטטה, דלורית, בצל וקישוא, לארוחה צמחונית מושלמת.