הקיץ כבר פה ואיתו פירות הקיץ. משום מה, בתפריט המערבי הטיפוסי נדחקו הפירות למעמד של קינוח, חטיף או מאכל של בין לבין. אבל מדובר במזון נפלא ואיכותי בעל יתרונות בריאותיים ותזונתיים משמעותיים – שעומד בפני עצמו.
עוד ב- Onlife
כל הסיבות מדוע כדאי בכלל לאכול פירות:
- כי הם קלים לעיכול.
- זמינים ומוכנים תמיד לאכילה, אינם דורשים הכנה, מאמץ או תיבול.
- מהווים מקור לאנרגיה זמינה – מכילים סוכרים טבעיים הנספגים במהירות במערכת העיכול לזרם הדם.
- מכילים שפע של ויטמינים ומינרלים.
- מצויים במגוון צבעים, מרקמים וטעמים.
- מכילים סיבים תזונתיים החשובים לתהליכי עיכול, מניעת עצירות ותמיכה בהרזיה.
- הצבעים המגוונים מכילים חומרים המסייעים בהתמודדות עם מחלות שונות – בעיות עיניים, מחלות לב וכלי דם, ועוד ועוד.
הכי כדאי: פירות אדומים
דובדבנים, תותי שדה, אוכמניות, שזיפים אדומים, ענבים אדומים, חמוציות, פטל, רימון. כל שפע הפירות הללו ידועים באיכות גבוהה של אנטיאוקסידנטים (נוגדי חמצון), ולכן הם תורמים לחיזוק מערכת חיסון, מגינים מפני סרטן ומחלות לב וכלי דם. כמו כן, מייחסים להם איכויות נוגדות דלקת ונוגדות אלרגיה. לחמוציות ולדומדמניות גם איכות אנטי באקטריאלית ופירות אלו ידועים כמונעי התפתחות חיידקים כמו חידק האי-קולי.
מתי כדאי וכיצד לאכול פירות?
- מומלץ לפתוח בהם את היום. לשלבם בתפריט כארוחת בוקר וכארוחת ביניים עד 12:00. כך אפשר לתמוך בתהליכי הרזיה וניקוי הגוף.
- כדאי לאכול את הפרי השלם על קליפתו.
- עדיף לאכול פרי בעונתו. והכי הכי כדאי לאכול את הפרי מיד לאחר שנקטף או נקנה. אל תתנו לפירות "להתעייף" במקרר או על השיש.
- פירות יבשים, אבטיח ותות שדה כדאי לאכול ממקור אורגני.
- רצוי לבחור פירות מוצקים.
- המלצות לספורטאים: בננה או תמרים מיובשים מהווים מקור נפלא לאנרגיה זמינה לפני ספורט.
- המלצות לסוכרתיים – גם סוכרתיים יכולים ליהנות מפירות, אבל במידה. מומלץ להסתפק ב- 1-2 פירות ביום – תפוח עץ, אגס, שזיף או דובדבנים. מומלץ לשלב בצד הפרי כמה אגוזים או שקדים לא קלויים כדי לווסת את עליית הסוכר המיוחסת לשפע הסוכרים הטבעיים בפירות.
מה לא כדאי?
- הימנעו מאכילת פירות שטרם הבשילו. העדיפו לאכול פרי בשל – במיוחד פרי שהבשיל על העץ ולא בבית האריזה. שימו לב שצבע הפרי יהיה מלא.
- מיצי פירות מכילים הרבה הרבה סוכר. כיון שאין בהם סיבים תזונתיים הם עלולים להעלות את רמות הסוכר במהירות. לכן עדיף להימנע ממיצי פירות, ובמיוחד כשמדובר בסוכרתיים ובאנשים שנמצאים בעיצומו של תהליך הרזיה.
מתי ולמי בכל זאת כדאי לשתות מיצי פירות?
- לאנשים שעוסקים בספורט, דווקא כדאי לשלב מיצי פירות בתזונה וליהנות מהם בסיומה של פעילות גופנית מאומצת.
- אפשר בכל זאת לשלב פירות ומיצי פירות כחלק מתזונה בריאה – אבל במידה. בעיקר כדאי לשדרג את התפריט בשילוב של מיצי פירות ומיצי ירקות יחד. מיצי ירקות הם פצצה של אנרגיה ועמוסים בויטמינים ומינרלים חיוניים לגוף.
אבל צריך לדעת גם איך לסחוט פירות:
- להכניס את הפרי למסחטה יחד עם הגרעינים. אלו מכילים חלבונים, חומצות שומן, אבץ וויטמין E.
- מומלץ לסחוט את הפרי יחד עם הקליפה.
- גם כשמדובר בפירות הדר מומלץ להוסיפם למיץ הנסחט במסחטת המיצים ולא להוסיף מיץ שנסחט במסחטת הדרים. למה? כך המיץ יכיל חלק גדול יותר מהקליפה הלבנה, שמקיפה את הפלחים. הקליפה הזו מכילה פקטין וביופלבנואידים, שהם חומרים בעלי איכות אנטיאוקסידנטית חזקה.
- מבין הפירות – התפוח הירוק הוא פרי נפלא לשילוב עם מיצי ירקות. התפוח נותן למיץ הירקות טעם מתקתק ומקהה את טעמם הדומיננטי של הירקות. ל"מתחילים" זו יכולה להיות דרך טעימה "להתקרב" לירקות.
שילוב מוצלח של פרי וירק אפשר להשיג על ידי תפוח וגזר, והמתקדמים יכולים לנסות שילוב של מיץ מגזר ביחד עם סלרי, סלק ותפוח ירוק. שתיית מיץ שכזה מגדילה באופן משמעותי את כמות הירק והפרי בתפריט שלנו ומשדרגת את הבריאות.
- חשוב לשתות את המיץ סמוך להכנתו. טרי טרי.