נכון, שמעתי את זה כבר בעבר …מגיפת ההשמנה מגיעה גם לצד המזרחי של הגלובוס, אבל בכל זאת, היא מגיעה באיחור. בתור שפית ויועצת קולינרית לענייני מזון , אני רואה את עצמי מחויבת לדאוג גם לבריאותם של האנשים אותם אני מאכילה.
כבר בישלתי במסעדות גורמה מנות עתירות בחמאה וכשחשבתי שזה מספיק השף צעק – "עוד, עוד קצת חמאה"; כך שביום בו יצאתי לעצמאות החלטתי שלא עוד! מהידיים שלי ייצא אך ורק אוכל שמיטיב עם האנשים ועם העורקים שלהם. לפני שאפרט את מחשבותיי לגבי אוכל בריא רק אציין שאינני תזונאית (קורס בתדמור לא ממש נחשב) והמידע שמובא כאן הוא מניסיוני האישי והמקצועי:
אז מה הופך את התפריט האסייתי לבריא כל כך ?
1. האסייתים שותים הרבה מרק , בעיקר לפני האוכל. לפעמים הוא מאוד מתובל (למשל מרק תאילנדי – טום יאם) ולפעמים לא (מרקים סיניים ויפנים).
בדרך כלל המרק מוגש כפתיח לארוחה וגורם מיידית לתחושת שובע, כך שהרגענו את קיבתנו על ירק ונוזלים (ולא על חצי פיתה עם חומוס). דיאטנית שפעם הכרתי סיפרה לי שנוזלים חמים תופסים יותר נפח בקיבה ולכן מרגיעים אותנו (כנ"ל לגבי תה).
2.כמו במרק, גם במוקפצים – האסייתים יודעים לשמור על הערך התזונתי של הירקות שלהם.
הקפצה קלה של ירקות שומרת על הערכים התזונתיים (ויטמינים, מינרלים) של הירק ומסייעת לעיכול טוב יותר. נוזלי מרק ירקות מלאים גם הם בכל טוב.
3.הכל טרי אצלם! ועל כן המזון פחות "מהונדס", יותר טבעי ונטול חומרים לא ברורים ששמים לנו במזון.
המלצה שלי: ניסיתם פעם לגדל עציץ עגבניות שרי? אין יותר פשוט מזה…היכן שאפשר – מומלץ .
כנ"ל לגבי עוף נטול אנטיביוטיקה – הוא מחזיק בפריזר, עלותו כמעט כמו עוף רגיל – והטעם מעולה!
4.האסייתים מאוד אוהבים את האוכל שלהם. הם אוכלים 5 פעמים ביום (בממוצע), מבשלים כל יום, מדברים על זה, מתעסקים בזה ובקיצור אוהבים את זה . לא סתם תרבות האוכל מפותחת כל כך ברחוב ובבתים. ואילו אנחנו במערב חושבים שאם נאהב את האוכל שלנו – נשמין .
להיפך , אוכל ואהבה הולכים יד ביד. זו ההזנה הראשונית והקדומה ביותר מהרגע בו פתחנו את העיניים (הלא מלוכסנות) שלנו ולכן עלינו ללמוד להנות ממאכלים שמזינים אותנו באמת, מאכלים מלאי אנרגיית חיים ולהעשיר את המטבח שלנו בירקות, מוצרי חלב, דגים ובשרים, להמעיט בפחמימות, סוכרים ומאכלים מעובדים.
ולסיום – מתכון :
"סונומונו" – סלט אטריות שעועית עם אצות וואקמה ומלפפונים
לתערובת הסלט:
חצי כוס אצות "וואקמה" יבשות מושרות במים קרים למשך 10 דקות ומסוננות
3 מלפפונים חתוכים לגפרורים (אפשר גם גפרורי גזר)
2 יחידות בצל ירוק (החלק הירוק) קצוצים דק
שומשום שחור ולבן
חצי חבילת אטריות שעועית שבושלו במים רותחים למשך 5 דקות וסוננו (ללא שטיפה במים)
2 פטריות שיטאקי פרוסות דק* (לא חובה)
לרוטב
2 כפות חומץ אורז
1 כף סוכר לבן
3 כפות סויה "יאמסה"
4 טיפות שמן שומשום
מערבבים היטב במטרפה עד שהסוכר נמס ומערבבים עם תערובת הסלט.
פטריות שיטאקי בסויה *
משרים את הפטריות ל-40 דקות במים רגילים.
שופכים לסיר עם 2 כפות סויה וכף סוכר.
מבשלים כ-30 דקות עד שמתרכך.
בתיאבון !