יוגורט פרוביוטי ירפא מדיכאון? מחקר חדש

האם בעתיד יוגורט פרוביוטי יצליח לשפר את מצב הרוח ואף לטפל בדיכאון? מתברר שחיידק מסוים שחי במעיים יכול להשפיע באופן ישיר על מוחם של עכברים, אולי גם של בני אדם. כך מבשרים חוקרים מאוניברסיטת קורק באירלנד. מקוים שהתגליות המפתיעות יובילו לאפשרויות חדשות לטיפול בדיכאון והחרדה.

 

עוד ב-Onlife:

 

החוקרים הציגו את הממצאים בכנס שערכה האקדמיה הלאומית למדעים באירלנד, בסוף חודש אוגוסט, ופורסמו באתר אינטרנט מדעי בשם  LiveScience. זאת, לאחר שמדענים ברחבי העולם חיפשו את הקשר בין פעילות המעיים ובין המוח. הודות למאמציהם כבר ברור, שתסמונת המעי הרגיז קשורה למצבי סטרס וחרדה ואפילו לדיכאון.

 

"בעולם מוכרות עבודות מחקר על בעלי חיים, בעיקר על עכברים, שבודקות את הקשר בין פרוביוטיקה והשפעתה על מערכת העיכול לבין תופעות התנהגות ולגירוי עצבי של מערכת העיכול. עיקר העבודות מנסות להבין את הקשר בין סטרס ובין תסמונת המעי הרגיז", אומר ד"ר אלון לנג, מומחה לגסטרואנטרולוגיה, במרכז הרפואי ע"ש שיבא, תל השומר. כעת, ייתכן שנמצא פיתרון טבעי הן לסטרס והן לדיכאון.

דיכאון הוא אחת ממחלות הנפש הנפוצות יותר. תופעת הדיכאון היא כלל עולמית – הממוצע העולמי עומד על 4.4% ואולם על פי הערכות שונות יותר מ-20% מהאוכלוסייה, בכל גיל, עלולים לסבול מהתקף דיכאון לפחות פעם אחת בחיים. לפי סקרים שונים, 12%?15% מהאוכלוסייה סובלים מהפרעת החרדה מסוג כלשהו במהלך החיים. 

יוגורט במקום נוגדי דיכאון

כדי ללמוד על הקשר בין המעיים למוח, המדענים האכילו עכברים במעין מרק שהכיל את החיידק Lactobacillus rhamnosus JB-1. אלו הם חיידקים ממשפחת הלקטובצילוס הנחשבים לחיידקים ידידותיים, פרוביוטיים, שנמצאים במערכת העיכול. אחד מחיידקי המשפחה, לקטובצילוס אצידופילוס, נמצא בחלב ואחראי על התסיסה ועל הפיכת החלב ליוגורט.

 

החוקרים בדקו מה ההשפעה של החיידקים על הקולטנים של המוליך העצבי  GABA במוחותיהם של העכברים. כמו כן, נבדקה השפעת התזונה הפרוביוטית על עצב הוואגוס, כנתיב (Pathway) לשינויים במעיים שיכול להשפיע על פעילויות במוח. 

העכברים הורידו לחץ

הזן המסויים בו השתמשו החוקרים חי במעי אדם, כמו גם במעי עכברים, והרעיון היה לבדוק האם ניתן להשתמש בו כדי לשפר את הבריאות. תגליתם של החוקרים היא, שאותם עכברים שהואכלו במרק פרוביוטי, הראו פחות סימנים של סטרס וחרדה מעכברים שלא טעמו מהתערובת.

 

ממצא נוסף היה, שעכברים שהואכלו בתערובת שהכילה את החיידק הפרוביוטי הפרישו פחות הורמוני סטרס בתגובה לאירועים מלחיצים, בהשוואה לעכברים שלא קיבלו את החיידק הפרוביוטי.  

 

"השפעה על אוכלוסיית חיידקי המעיים באמצעות תוסף פרוביוטי עשויה לתרום לחוסן ושלווה, באמצעות השפעה על הפרשה של כימיקלים שונים במוח שמשפיעים על ההתנהגות", אמרו החוקרים מאוניברסיטת קורק. "זה יכול להיות הכיוון הטיפולי החדש כנגד בעיות נפשיות: יוגורט במקום תרופות נוגדות דיכאון". 

התקווה: פחות התקפי דיכאון וחרדה

אבל לפני שאתם רצים לסופרמרקט לחפש יוגורט פרוביוטי נוגד דיכאון, החוקרים מדגישים שכמות החיידקים הפרוביוטיים תצטרך להיות גבוהה מאשר ביוגורטים פרוביוטיים קיימים, ולא ניתן יהיה לרכוש אותם סתם כך. "התקווה שלנו היא, שלמרות ריכוז החיידקים הגבוה במוצר, יהיו לו הרבה פחות תופעות לוואי מאשר לתרופות נוגדות דיכאון".

 

כמו כן, החוקרים ציינו כי ידוע שגירוי והמרצה (סטימולציה) של עצב הוואגוס, עשויה במקרים מסוימים להקל על התקפי דיכאון, ואולם לדבריהם מדובר בפרוצדורה ניתוחית, מורכבת. "מתן תכשיר פרוביוטי להמרצת העצב יכולה לחסוך את הפעילות הניתוחית המורכבת".

 

תקוות החוקרים היא כי מחקרים נוספים בעתיד יאשרו את הממצאים הראשוניים. "מחקרים נוספים עשויים לשפוך אור על השפעות אחרות מכיוון המעיים למוח, ולהשפיע על מוליכים עצביים נוספים, כמו סרוטונין ודופמין, שאחראים גם הם, בין השאר, על מצבי דיכאון וחרדה".  

מה עיקר שימושי הפרוביוטיקה כיום?

לדברי ד"ר לנג כיום השימוש פרוביוטיקה מיועד בעיקר להקלה על תופעות שונות, כמו גזים ונפיחות, לסובלים מתסמונת המעי הרגיז או מחלות מעיים דלקתיות.

 

"פרוביוטיקה משפיעה גם לאחר טיפול באנטיביוטיקה שהורסת את אוכלוסיה חיידקי המעיים (פלורה) ויש שמשתמשים בה במצבים מסוים של אלרגיה, בעיקר בילדים. שימוש נוסף שמומלץ לעתים הוא לאנשים שסובלים מדלקות חוזרות, לשיפור מערכת החיסון ומניעת זיהומים חוזרים".  

תגובות (0)
הוסף תגובה