בישראל קיים שוק רחב מאוד של תווי קנייה, שהופך אקטיבי במיוחד בתקופת החגים. ועדי עובדים, מעסיקים ואיגודים רבים, מעניקים את התווים כמתנה לחג בסכומים משתנים. למרות שאין כל רע בתווים כמתנה לחג, ולמרות שלדעת רבים הם עדיפים בהרבה על מתנות שנבחרו עבורנו מראש, עליכם, כבכל סוגיה צרכנית ראויה לשמה, להיות מודעים לכל האותיות הקטנות.
לסוג זה של "כסף מזומן" יש בהחלט כמה מגבלות שצרכן לא מיומן יכול לפספס. עוד בשנת 2004, קבע הממונה על הגנת הצרכן במשרד התמ"ת, כי ערך המימוש של התו מחייב עד למועד סיום תוקפו, וכי על מנפיק התו – לפרסם באופן בולט וברור, את מלוא המידע הנדרש לצרכן על מנת שיוכל לבצע בחירה מושכלת. המטרה בחקיקה זו, הייתה להקל על הצרכן את הבנת הערך הכלכלי של התו, ולצמצם את הפסדיו, בעיקר.
למרות הכוונות הטובות, בשטח – לא כל זכויות הצרכן מכובדות
אחד הסעיפים החשובים שיש לשים אליהם לב, באזור בו כתובות המגבלות על השימוש בתו, הוא המשפט הבא: "בגין שימוש בתו לא יינתן עודף בתווים או במזומן אלא בזיכוי בבית העסק הספציפי שבו נעשה שימוש בתו". מגבלה זו, על אף שהיא לכאורה חוקית לחלוטין, היא בוודאות אינה הוגנת, כיוון שהתו הוא אמצעי תשלום לכל דבר. אם בחרתם לעשות בו שימוש באחת החנויות המכבדות אותו, והסכום שעליכם לשלם נמוך מגובה התו, ההגינות מחייבת כי יינתן לכם עודף – אם לא בכסף מזומן, אז לפחות בתווי קנייה אחרים. אבל, הגינות ומציאות בדרך כל הולכות ביחד לים, ואחת מהן טובעת.
ברוב המקרים, תקבלו במקום עודף, זיכוי לקניה באותה החנות. כמובן שאותו זיכוי אינו אמצעי תשלום שווה ערך לתו או לכסף מזומן, מה גם שהוא מגביל את הקניה הבאה שלכם לאותה חנות ספציפית, שייתכן ואינכם נוהגים לרכוש בה באופן קבוע. נושא זה, לצורך העניין, לא טופל באותו הסדר הנחיות של הממונה על הגנת הצרכן. אולי הגיע הזמן.כדי להימנע מאי נעימויות ומבזבוז זמן מיותר בחנות, כדאי תמיד לשאול כבר בכניסה לחנות – כיצד תקבלו את העודף המגיע לכם, במידה ויהיה כזה.
הנה כמה טיפים נוספים שיבטיחו שימוש משתלם כמה שאפשר בתווי הקניה
- העדיפו רכישה במקומות זולים, בהם מכבדים את התו במלוא ערכו. יש רשתות, בעיקר אלו הנחשבות זולות יותר, שבהן ערך התו נמוך יותר מזה שנקוב עליו.
- בררו, לפני קבלת התווים, האם יש באזור מגוריכם סניפים של הרשתות בהן אפשר לקנות באמצעות התווים. אם אין, עדיף שתבקשו שי אחר לחג.
- זכרו, תוקפם של התווים הוא בדרך כלל לשנה בלבד. שלא תשכחו ממנו ותאבדו את היכולת לנצלו. אם אין לכם משהו ספציפי שמתחשק לכם לקנות – השתמשו בתווים לקנות מזון, זהו אחד השימושים המשתלמים ביותר בתו הקנייה, אם הם מכובדים בערכם המלא.
בין התווים המרכזיים אין הרבה הבדלים, אבל המגבלות שהם מציגים – זהות
שלושת תווי הקניה הנפוצים ביותר בארץ הם "רב תו", "תו ישראל" ו"תו הזהב". לכל אחד מהם המגבלות וההטבות שלו. בכל השלושה, יש כמה מגבלות שחוזרות על עצמן. אי אפשר, למשל, להשתמש בתווים לקניה בחנויות העודפים של רשתות הבגדים או חנויות מוצרי החשמל השונות.
אי אפשר גם להשתמש בתווים לקניית מוצרים שיש עליהם הנחה באותה העת. הפילוסופיה שעומדת מאחורי הדבר הזה, היא שהתווים נמכרים מראש בהנחה למעסיקים. כלומר, אתם – הנחות לא תקבלו פה, זה כנראה כבר לדרוש יותר מדי.
מרבית העסקים, מגבילים את השימוש בתווי הקניה לסכום מסוים. אם הקניה שלכם עוברת את הסכום המקסימלי, תצטרכו להוסיף כסף מזומן. כמו כן, אם הינכם לקוחות הרשת, ורגילים לצבור נקודות או לקבל הנחות חברי מועדון בקניה רגילה – לא תוכלו לקבלם בעת תשלום בתווים.
נכון, תווי קניה הם דבר נהדר, כשיש לכם מה לקנות בהם וכשהם מכובדים בערכם המלא. קחו כמה דקות מזמנכם והשקיעו אותן בקריאה מעמיקה של התווים. שימוש חכם יבטיח לכם ניצול מקסימלי של המתנה הזו שהרווחתם בזכות ולא בחסד. שנה טובה!