שומן טראנס: האוכל שיעשה אתכם תוקפניים

מחקר  ראשון מסוגו מבית הספר לרפואה באוניברסיטת סן דייגו מצא כי אכילת מזון עשיר בשומן טראנס כמו מזון קפוא לסוגיו, מרגרינה, בורקס, עוגיות פריכות, חמאת בוטנים וופלים ועוד קשור לעלייה בשיעור ההתנהגויות השליליות כמו תוקפנות, אי שקט, חוסר סבלנות, ועצבנות.

 

עוד ב- Onlife

 

במחקר השתתפו כ – 1000 גברים ונשים, מהם נלקח מידע תזונתי והערכות התנהגות. הבדיקות הותאמו לגיל, מין, שימוש בטבק, צריכת אלכוהול והשכלה.

 

פרופ ביאטריס גולומב, MD, Ph.D.  החוקרת הראשית, אמרה "מצאנו כי צריכה מוגברת של חומצות שומן טראנס היתה קשורה באופן מובהק עם עלייה משמעותית בתוקפנות, במחקר נראה באופן ברור הקשר שבין הצריכה התזונתית לעלייה עקבית בתוקפנות ואי שקט. זאת מול האמצעים שנבדקו".

 

פרופ' גולומב מוסיפה כי "הקשר בין שומני טראנס והתנהגות אגרסיבית יכולה להיות סיבתית, אולם לצד זה יש להמשיך להמשיך וליישם את ההמלצות להימנע מאכילת שומן טראנס, או לא לכולל אותם כלל בין המזונות הניתנים במוסדות שונים כמו בתי ספר ובתי כלא, שכן ההשפעות המזיקות של שומני טראנס עלול להיות מעבר למי שצורך אותם, ועשוי להשפיע על אחרים".

הקשר הישיר בין שומן טראנס ללב

מחקר נוסף, שהתפרסם רק בימים האחרונים, הראה שוב את הקשר שבין שומן, לבריאות הלב. החוקרים מאוניברסיטת סינסינטי באוהיו, אישרו כי השומן אשר מקיף את החלק החיצוני של העורקים, במיוחד בעורק הכללי השמאלי בלב, עשוי להשפיע על הופעת מחלות לב וטרשת עורקים, שהם הגורם מספר אחת למקרי המוות בארצות הברית.

 

הממצאים הוצגו בכנס של אגודת הלב האמריקני, בשיקגו ביום שישי האחרון, ה -20 באפריל. לצד הגילויים מצביעים החוקרים גם על ההשפעה שיש לתזונה עתירת שומן על בריאות הלב ומביעים תקווה כי הממצאים של המחקר האחרון יסייעו למקד את הטיפול באנשים בסיכון לפני שהם חווים את המחלה.

למה שומן טראנס מסוכן?

שרון בר- לב, דיאטנית קלינית, "שומן טראנס נוצר כאשר שומן בלתי רווי עובר תהליך כימי המכונה הידרוגנציה או הקשיה, בעברית. אם השומן עובר הקשיה מלאה הוא הופך לשומן רווי,  ואם הוא עובר הקשיה חלקית נוצר למעשה  שומן טראנס".

 

ההקשיה משנה למעשה את המבנה של השומן, ונכון, התהליך הזה מתבצע גם בטבע, במערכת העיכול של חיות וכך אפשר למצוא אותו גם בביצים, בשר בקר וחלב אולם כדאי לדעת שאת רוב שומן הטראנס שאנו צורכים אנו מקבלים ממוצרי מזון אשר עברו תהליכי עיבוד במטרה להאריך את חיי המדף שלהם או לשנות את מרקם ו/או טעם המזון".

 

לא לפני זמן רב, השומן הרווי היה זה שנחשב לסוג המסוכן יותר בריאותית ואילו שומן הטראנס נחשב למזיק פחות, "בשנים האחרונות נעשו אין ספור בדיקות ומחקרים והוכחו מעל לכל ספק כי צריכת שומן טראנס כרוכה בסכנות בריאותיות במיוחד בכל הקשור לכולסטרול ומחלות לב. אומרת בר-לב.

 

"אחד המחקרים ששינו את התפסיה ביחס לשומן טרנס היה מחקר שהוכיח כי צריכה מרובה של שומן טראנס העלתה את הסיכון ללקות בהתקף לב ב-50%  אצל נשים וב- 100% אצל גברים.  בנוסף נעשו מחקרים שהראו את הקשר שבין שומן טראנס לתחלואה בסוכרת וסרטן. החידוש במחקר מסן דייגו הוא שההשפעה של שומן הטראנס זולגת גם להשפעה התנהגותית ולא רק בריאותית", מסבירה בר – לב.

 

הגבלות עולמיות על הצריכה

כבר יותר מעשור נעשים במדינות העולם שינויים חוקיים בתקנות המזון במטרה לצמצם את השימוש בשומן טרנס בתעשיה מצד אחד ולהגדיל את היכולת שלנו כצרכנים לדעת באזה מוצרים יש שומן טרנס ובכך לעשות בחירה מושכלת, מצד שני.

 

דנמרק הייתה למעשה המדינה הראשונה שבה, על פי חוק יש הגבלה על כמות שומן הטרנס המותרת במוצרי מזון. בדנמרק החליטו שהגבול של שומן הטרנס הוא 2% מכלל כמות השומן שיש במוצר המזון.

 

במדינות האיחוד הארופאי, ועל פי המלצות ארגון הבריאות העולמי, אין חובה לסמן על מוצר מזון את הערך התזונתי של שומן הטרנס אלה אם אותו מוצר מבקש להיות "דל שומן", "עשיר בויטמין C", או "ללא תוספת סוכר" במקרים אלה מחויבים המייצרים ברישום הערכים התוזנתיים אולם גם אז אין חובה לציין נוכחות של שומן טרנס.

 

מצד שני, ארגון הבריאות העולמי מודע לסכנה הבריאותית שיש בצריכת שומן טרנס וממליץ להגביל את הצריכה ל 1% מתצרוכת הקלוריות היומית לכל היותר.

 

בארצות הברית, בעקבות עתירה של המרכז לטובת הציבור מ 2003, שינה ה FDA את הנחיות לתויות התזונה ודרש לפרט את נוכחות שומן הטרנס במוצרים.

 

בהסברים לתקנה שנכנסה לתוקף כבר ב 2006  נאמר "על האמרקאים לדעת את כמות חומצות שומן הטרנס במזונות בודדים שהם אוכלים, לכן ה FDA דורש כי מידע זה יסופק על תוויות ערכי התזונה על מנת לסייע לצרכנים לשמור תזונה בריאה".

עוד 10 חודשים – גם בישראל

בישראל פועלים יצרני המזון על פי תקנות בריאות הציבור- מזון, סימון תזונתי אשר חוקקו ב 1993. במשך השנים נעשו לא פעם תיקונים והאחרון שבהם, ב 2011 התייחס לסימון תזונתי של שומן טראנס וכולסטרול על מוצרי מזון.

 

על פי התקנה החדשה שתיכנס לתוקף עוד 10 חודשים, במזון אשר שיעור השומנים בו עולה על 2% יש לסמן גם את תכולת הכולסטרול ואחוז חומצות השומן הרוויות.

 

"עדיין", אומרת בר –לב, למרות שרוב יצרני המזון בישראל, בטח הגדולות שפועלות גם מעבר לים, כבר מסמנות על המוצרים את נוכחות שומן הטרנס, ללא תקנה או חוק ישראלי המחייב אותן, אין הגבלה על כמות שומן הטראנס המותרת לשימוש בתעשייה וזאת למרות הידע התזונתי והבריאותי שיש לכולם ביחס לנזקים החמורים שיש לשומן טרנס".

 

המלצות ה FDA לצריכה נבונה

ארגון התרופות והמזון האמריקאי שינה רק לאחרונה את המלצותיו לגבי צריכה נבונה של שומן טרנס.

  • ערכים תזונתיים. בדקו את תוויות ערכי התזונה שעל מוצרי המזון. הגבילו את צריכת המזונות המתועשים.
  • דלים בשומן. בחרו מזונות דלים בשומן רווי.
  • אפייה, אידוי, צלייה – במקום טיגון
  • בחרו בשמן צמחי. בשלו ואפו עם שמן צמחי במקום שומן מוצק. בחרו שמנים כמו שמן קנולה ושמן זית על פני שמן דקלים ושמן קוקוס.
  • הקפידו על מאכלי ים. אכלו יותר מאכלי ים במקום בשר ועוף.
  • כאשר אוכלים בחוץ, זכרו לשאול אם נעשה שימוש בשמן באוכל אותו בחרתם, במסעדות מסוימות תוכלו לקבל מידע תזונתי ולבחור את המנה המכילה פחות שומן.
  • צרכו את השומן באופן טבעי. קבלו את השומן שלכם באופן טבעי, מדגנים מלאים, פירות, ירקות, אגוזים, זרעים.
תגובות (0)
הוסף תגובה