הקיץ כבר ממש מעבר לפינה, הבריכות עומדות להיפתח ואפילו כבר עברנו שרב אחד או שניים. אבל לפני שאנחנו מתחילים להיאנק תחת החום הכבד ורצים להדליק את המזגן, כדאי פשוט לרוץ למקרר ולקחת משם אוכל שיוכל לקרר אתכם.
עוד ב- Onlife
- ספירולינה, ג'ינסנג ומאקה: מזונות העל המומלצים
- התבלינים הבריאים שיכולים להילחם בסרטן
- 5 כללי התזונה שייתנו לכם זריקת אנרגיה
"יש מאכלים מסוימים שיכולים לעזור לנו לנצח את החום", אומרת סמדר בר-אור דיאטנית קלינית.
"הראשון הוא מלפפון. מלפפון מכיל כמות נמוכה של קלוריות, אפס שומן והוא אינו מכיל כולסטרול. כאשר אוכלים אותו עם הקליפה הוא עשיר בסיבים תזונתיים המסייעים למערכת העיכול", היא מסבירה.
"המלפפון הוא ירק משתן שמסייע במהלך הקיץ לשטוף את הרעלים מהגוף", אומרת תמר רון, נטורופתית, "הוא דל מאוד בקלוריות, ויש לו כמויות מינימליות של סוכר, פחמימות ושומנים. מלפפון מכיל כמויות משמעותיות של ויטמין B, סידן, זרחן, אבץ ומינרלים אחרים".
ירקות נוספים שעוזרים לקירור, הם החסה וירקות ירוקים כמו תרד, ארוגולה, או עשבי תיבול טריים כגון נענע ובזיליקום, שמכילים כמות גבוהה של מים ומסייעים מצד שני בשחרור חום הגוף.
התבלינים המקררים
בר- אור מסבירה כי בכל פעם שהיא ממליצה על אכילת תבלינים בקיץ, היא זוכה לזלול מופגן. "חשוב לדעת כי מזון מתובל מקרר את הגוף בכך שהוא מגביר את זרימת הדם ומשחרר חום. הוספת תבלינים כמו צי'לי או זנגביל, תעלה אומנם בהתחלה את טמפרטורת הגוף אולם אחרי זמן קצר היא צפויה להוריד את חום הגוף הפנימי. זנגביל טרי הוא גם אחד התבלינים הטובים ביותר לשמירה על מערכת העיכול שלנו ".
"עלי נענע" , אומרת רון, "מפעילים את העצבים הרגישים בפה ומצננים באופן מושלם, במיוחד כאשר הנענע טרייה. יתרון נוסף של הנענע הוא סיוע למערכת העיכול. נענע אפשר לשלב עם סלטים, דגים, קינוחים ולימונדה".
תבלין נוסף, שכבר הפך לשם נרדף לריפוי בתחומים שונים הוא הכורכום. "לכורכום תכונות אנטי דלקתיות, הוא נמצא כבעל יכולת לנקות את הכבד, אנטי אלרגני, מטהר, מאזן רמות של כולסטרול ועוד" אומרת בר –אור, אולם בקיץ לכורכום יש מקום של כבוד בארון התבלינים. "הוא ממריץ את תהליך העיכול ופועל נהדר במקרים בהם נדרש צינון העור בקיץ", מוסיפה רון.
אבטיח מכיל מים ומה עוד?
האבטיח הוא אחד הדברים שחושבים עליהם באופן אוטומטי כשחושבים על קיץ. "האבטיח מכיל בערך 80-90% מים ולכן מרווה צמא גדול", מסבירה בר-אור, "בנוסף, אבטיחים עסיסיים וטעימים הם מקור עשיר של ויטמינים חיוניים כמו ויטמין A, Bו-C, ללא שומן ועם נוגדי חמצון כמו ליקופן הפועלים למניעת מחלות לב וכלי דם".
גם פירות הקיץ הנוספים כמו מלונים, מנגו, תפוחים, ענבים, אפרסקים, אגסים, ואפילו בננות, מסייעים לקירור הגוף בשל תכולת מים גבוהה, אבל לא רק. "הפירות מסייעים לתהליך העיכול, מווסתים את רמות הלחות של הגוף ועוזרים בשחרור החום הפנימי", מסבירה בר אור.
בר אור מוסיפה כי לבננות יש יתרון נוסף בקיץ, משום שהיא מכילה כמות נכבדת של אשלגן, אשר מסייע לגוף לווסת את הנוזלים שאבדו לו כתוצאה מתהליך של הזעה.
יוגורט
"יוגורט הוא מאכל קיץ חשוב מאוד" מסבירה בר-אור, "מפני שהוא מקרר את הגוף מבפנים. היוגורט מסייע לבעיות עיכול בקיבה. יוגורט ביו יכול לעודד חיידקי מעיים ידידותיים, כגון אסידופילוס ולקטובצילוס,שעשויים להגן מפני הרעלות מזון, שנפוצים יותר במשך ימי הקיץ כאשר קשה לשמור על טמפרטורת מזון ראויה. כך שיוגורט הוא שילוב אידאלי לארוחת בוקר או ערב במזג אויר חם".
העיקר לשתות
מים, לימונדה ותה ירוק הם שלושת המשקאות המומלצים ביותר לימי הקיץ החמים. רון מסבירה כי הלימונדה למשל, שעשויה מלימון ומים מכילה ויטמין C, מצננת ומרגיעה.
"תה ירוק", אומרת בר-אור, "עשיר בנוגדי חמצון בעל מאפייני אנטי אייג'ינג אשר עשויים לשמור על העור מנזקי השמש. התה הירוק הוא בעל אפקט מצנן, הוא נחשב כמסייע בהורדת כולסטרול, מחזק את המערכת החיסונית ופועל כאנטי דלקתי ואנטי בקטריאלי".
מה עם גלידה?
באופן מפתיע, הרשימה לא כוללת משקאות קרים, בירה קרה ואפילו לא גלידה. "מוצרי התזונה הקרים יכולים כמובן, להעניק לנו הקלה בימי החום", מסבירה בר-אור, "אולם מדובר בהקלה זמנית, משום שאחרי זמן מה, נדרשות מערכות הגוף לאזן את הגוף מהקור שנכנס אליו, ואז הן פועלות ביתר שאת ומייצרות חום פנימי".