סושי – בריא או רעיל?

אם לא ידעתם, השבוע חל יום הסושי הבינלאומי (ב-18 ביוני). באמת, לא אני המצאתי, הוא הוכרז רשמית ב-"לוח האירועים של צ'ייס" פרסום שנתי של מסורות יוצאות דופן, אירועים מיוחדים, ימי הולדת היסטוריים ועובדות מעניינות, שקיים משנת 1957 ואף זכה לתמיכה מלשכת המסחר האמריקאית.

 

אז נכון, לא נבלע כל לוקשן שעולה בחיפוש בגוגל, אבל מצד שני למה להרוג חגיגות? אז לרגל יום הסושי הבינלאומי, חשבתי שראוי לרענן פרטים שאולי קצת שכחנו לגבי סושי, מה הוא מכיל וכמה כדאי לאכול. בלי פאניקה מיותרת – רק העלאה למודעות ומידתיות.

 

דגים כיום גדלים במים מזוהמים בגלל שהפכנו את הים לפח אשפה, ספציפית בסושי הבעיה באה לידי ביטוי ברמות גבוהות של מתיל כספית בדגים, שהם למעשה המקור המרכזי לכספית מסוג זה במזוננו. זה לא מבוא למתכת כספית לסוגייה אולם חשוב לדעת כי מתיל כספית רעילה יותר מצורות אחרות של כספית בשל המעבר הקל של החומר דרך מעטפת התא ומחסום דם-מוח ויכולה להוביל לפגיעה במערכת העצבים. עד שימציאו מעבדה מיניאטורית ניידית שאיתה אבדוק את כמות המתיל-כספית בסושי שלי, חיפשתי מספר קווים מנחים כללים שיעזרו לי להתמודד עם הבעיה. זה השלב בו צריך להפעיל את תאי חוסר הפאניקה והמידתיות.

 

 

מספרים רבותיי:

ארגון הבריאות העולמי קבע כי רמת צריכה סבילה מקסימלית של מתיל כספית היא 1.6 מק"ג לק"ג משקל גוף לשבוע. במילים אחרות אדם השוקל 60 ק"ג יכול לאכול 96 מק"ג מתיל כספית בשבוע. ( 60*1.6).

 

רצוי לדעת כי ארגון הבריאות העולמי העלה את רמת הצריכה לאחר שבבדיקות התגלה כי רוב הדגים כיום מכילים כמויות גבוהות מן התקן הישן. כלומר, כדי לא להוציא משוק המזון זנים רבים של דגים פתרו את הבעיה בהעלאת תקן רמת הצריכה.

 

במסמך של משרד הבריאות  הישראלי נכתב כי הכמות המרבית של מתיל-כספית בדגי פאיק, טונה, אנצ'ובי, סרדינים, דג חרב, כריש ודגים טורפים אחרים הינה 1.0 מ"ג לק"ג, ובשאר הדגים ומוצריהם וכן בפירות ים כ- 0.5 מ"ג לק"ג.

 

אם נחבר את המידע הזה עם רמת הצריכה הסבילה המומלצת נקבל כי אדם השוקל 60 ק"ג יכול לצרוך כ-100 גרם טונה בשבוע או כ-200 גרם פירות ים ושאר הדגים. עכשיו תורכם.

 

 

הנה סושי שלא יזיק לכם (בתנאי שלא תכניסו אותו לפה)

 

אני אוהבת להצליב מידע לכן נדדתי למשרד הבריאות הקנדי, הידוע כמחמיר, שממליץ למירב האוכלוסיה על צריכה שבועית מומלצת של 150 גרם דג בשבוע, כאשר לנשים בהריון או שמתכננות הריון מומלץ לצרוך עד 150 גרם בחודש, לילדים בגילאי 11-5 מומלץ לצרוך עד 125 גרם בחודש ולתינוקות בני שנה עד 4 מומלץ לא יותר מ-75 גרם לחודש.

 

כדי להיכנס לפרופורציות פרקטיות קל לחשב לפי מאקי טונה קטן המכיל בבמוצע 30 גר' טונה, או לחפש מתכונים של סושי באינטרנט.  יש אפליקציה נחמדה, שנקראת, בתרגום חופשי "בורר-כיס לסושי" שעוזרת גם בפיענוח שמות הדגים מיפנית לאנגלית וגם בהיבט הבריאותי.

 

למעמיקים, יש גם לינק לטבלה מפורטת המסבירה על צריכת דגים, שעוזרת להתמצא בנבכי הכמויות והסוגים.

 

למרות כל זה, לא צריך לוותר על האהבה לסושי, יש בו יתרונות תזונתיים רבים, אבל אולי כדי לעיתים לשלב גם רולים צמחוניים, נכון, גם בעיניי סושי צמחוני זו קצת עבודה בעיניים אבל מה לא נעשה בשביל לשמור על הבריאות.

תגובות (0)
הוסף תגובה