כתב העת של האקדמיה לתזונה פרסם בגיליונו האחרון מחקר מאוניברסיטת ברזיל על תחליף ראוי וטעים לפסטה עבור אנשים שמבקשים להימנע מאכילת גלוטן.
עוד ב – Onlife:
במחקר בדקו החוקרים את ההבדל בין פסטה מקמח עשוי מבננות ירוקות, מים וביצים מול פסטה העשויה מקמח מלא וביצים. השימוש בקמח בננות יצר פסטה פחותת שומן: לפי תוצאות המחקר הייתה ירידה של 98% בהרכב השומן של הפסטה החדשה. הפסטה שנוצרה הייתה גמישה ופחות דביקה ממוצרי פסטה ללא גלוטן אחרים מקמח תירס או מקמח אורז.
במחקר לקחו חלק 25 אנשים הסובלים ממחלת צליאק, ו -50 משתתפים אחרים שלהם אין רגישות כזאת או אחרת, וזאת על מנת לבדוק את הטעם, הארומה ותחושתיות של הפסטות השונות. שתי הקבוצות הסכימו פה אחד שהפסטה מקמח הבננות הירוקות הייתה טעימה יותר, בעלת ריח טוב יותר ובסך הכול מוצר טוב יותר מפסטות נטולות גלוטן אחרות.
פסטה מקמח בננות ירוקות. נטול גלוטן ודל שומן. (צילום: Shutterstock)
יותר בריאה, פחות משמינה
החוקר הראשי של המחקר, ד"ר רנטה פ. זאנדואדי, מהמחלקה לתזונה באוניברסיטת ברזיל הסביר מה גרם להם לחשוב על הפקת פסטה מבננות ירוקות: "בננות ירוקות נחשבות מוצר משני בעל ערך מסחרי נמוך ועם שימוש תעשייתי קטן עבור מגדלי הבננות. מהצד השני, יש שוק רחב ומגוון מוצרים היכולים להתקבל מקמח כמו קמח בננות, שלו פרופיל תזונתי טוב יותר מהמקבילים הקיימים כיום."
החוקרים מציינים, כי פסטה מקמח המופק מבננות ירוקות מכילה כמות גבוהה של עמילן עמיד ובעלת אינדקס גליקמי נמוך. הפסטה עשויה לסייע בהסדרת בעיות במערכת העיכול ובמעי ולתרום לאיזון הכולסטרול. פיתוח מוצרים ללא גלוטן עם תרכובות ביו הנמצאות בקמח הבננות חשוב מאד בעיקר בהתחשב בכך שחולי צליאק שאינם מטופלים או מודעים למחלה עשויים לפתח סרטן בתאי המעיים, או להגיע למצב של דלקת ברירית המעי" מסכם ד"ר זאנדואידי, "בעזרת הפיתוח שלנו, חולים אלה ייהנו ממוצר בעל פרופיל תזונתי טוב יותר ."
מכון הבריאות הלאומי PubMed אומר כי "אומנם את מחלת הצליאק לא ניתן לרפא, אולם אפשר להעלים את הסימפטומים ולרפא את הציפוי הפנימי של המעיים אשר נפגע כתוצאה מחשיפה לגולטן וזאת בעזרת דיאטה ללא גלוטן למשך כל החיים." לחולי צליאק הם ממליצים: "אל תאכלו מזון, אל תשתו משקאות ואל תיטלו תרופות המכילים חיטה, שעורה, שיפון, ולעיתים גם שיבולת שועל.
רגישות עולמית לגלוטן
"מחלת הצליאק, כרסת בעברית, מופיעה אצל ילדים ומבוגרים בכל גיל", אומרת שרון לב טוב, דיאטנית קלינית. "מדובר במחלה מולדת של אי סבילות לגלוטן, שמצוי בחיטה, שעורה, שיפון ושיבולת שועל."
במרבית המקרים מתאפיינת הרגישות בדלקת של רירית המעי הדק ובנזק תפקודי: חשיפה לתזונה שכוללת גלוטן גורמת לתגובה הגנתית של מערכת החיסון שגורמת להרס סיסי המעיים, ולכן כל חשיפה, אפילו הקטנה ביותר עלולה לגרום אצל הרגישים לגלוטן מגוון רחב של סימפטומים, ביניהם: שילשולים, כאבי בטן, הקאות, פגיעה בבלוטת התריס, חסכים של ויטמינים אשר מונעים ממערכות הגוף השונות תפקוד תקין, וזה רק על קצה המזלג. אצל ילדים צליאק יכול לגרום לעיכוב גדילה.
"אין כיום טיפול אשר מביא להחלמה", אומרת לב טוב, "אולם חולי צליאק יכולים לשלוט בסימפטומים ואפיל להעלים אותם כליל בעזרת תפריט תזונתי מוקפד שאינו מכיל גלוטן. המחקר הזה מראה כמה המחלה נפוצה בעולם, היא מוסיפה. עוד ועוד פיתוחים נחשפים בשנים האחרונות במטרה להקל על האוכלוסיית חולי צליאק, שממדיה רק גדלים."
בננה היא אכן פרי בעל ערכים תזונתיים טובים, היא משמשת מקור טוב לויטמין C, סיבים תזונתיים, אשלגן, מגנזיום וויטמין B6 ובעל אינדקס גליקמי נמוך. בננה יעילה גם נגד שלשולים: במחקר שנערך על תינוקות הסובלים משלשול ואיבוד נוזלים נמצא כי בננה ירוקה מכילה פקטין המקטין אובדן נוזלים. נצטרך לחכות שהפסטה מקמח הבננות תגיע לשלב הפיתוח ולארץ, בכדי להתנסות."
80 אלף חולים בישראל
על פי הנתונים שמגיעים מארצות הברית, אחד מכל 133 אמריקאים סובל ממחלת הצליאק. בישראל אין נתונים רשמיים בנושא, אבל מנתונים שפורסמו על ידי מרכז המחקר והמידע של הכנסת נחשפים מימדי התופעה: בישראל יש כיום כ – 80,000 חולי צליאק, כאשר רק כ – 15,000 אובחנו על ידי קופות החולים השונות. רוב רובם של החולים אינם מאובחנים ומטופלים.
אולם מוצרים "ללא גלוטן" לא נרכשים רק על ידי חולי צליאק. בשנתיים האחרונות יש מגמה של "דיאטה נטולת גלוטן" אשר מאומצת בחום על ידי מאות אלפי אנשים ברחבי העולם. על פי כלכלנים, בארה"ב שוק המוצרים ללא גלוטן עתיד לגלגל 5 מילארד דולר בשנים הקרובות, ומדובר במגמת עלייה.
בעוד שהמודעות העולמית למחלה גדלה ובמדינות רבות בעולם מקבלים חולי הצליאק סיוע ממשלתי למימון המוצרים היקרים, בארץ נאלצים החולים לשלם סכומים גבוהים על מוצרים נטולי גלוטן, כשלעיתים ההבדלים מגיעים עד ל – 560%. הצעת החוק אשר ביקשה להקל על החולים בישראל נתקלה בהתנגדות משרד האוצר ומשרד הבריאות.