הכל מתחיל בעצי קקאו אשר גדלים באיזורים שקרובים לקו המשווה ? הקירבה לקו המשווה קובעת את איכות פרי עץ הקקאו. ישנם שלושה זנים של עצי קקאו אשר בפוליהם משתמשים להכנת השוקולד: המבוקש, היקר והנדיר ביותר הינו הקריולו. זן זה הינו ארומטי ועשיר משאר זני עצי הקקאו, הקריולו לוקח חלק קטן בתעשיית השוקולד (כ 10%) וזאת מכיוון שהעלויות שלו גבוהות במיוחד. פורסטרו הינו הזן הפורה ביותר ורוב תעשיית השוקולד בעולם מבוססת על זן זה (כ80%) והזן השלישי מכונה טריניטריו והינו הכלאה של שני הזנים שהוזכרו קודם.
מאז גילוי עצי הקקאו יוחסו ערכים וסגולות לפולים של עץ זה, האדם גילה את הקקאו והחל לעשות בו שימוש לפני כ 4000 שנה אך זמן רב עבר לפני שהפרי הפך למאכל השוקולד האהוב עלינו כפי שאנו מכירים היום… אני רוצה לקחת אתכם במנהרת הזמן לגלגול הראשון של השוקולד ? הבסיס להיווצרות שוקויה.
היסטוריה עם תשוקה
הקקאו והשוקולד אינם רק המוצרים מלאי התשוקה והחושניים שגורמים לאנשים לחוש שימחה והנאה. בהתחלה התאוברומה שימש כתרופה וייחסו סגולות רבות לפרי. לעץ הקקאו היסטוריה מגוונת ועשירה ששזורים בה אגדות ססגוניות וסיפורים מלהיבים על אלים, מלכים ובני אצולה, מגלי עולם ואנשי מדע.
שמו הבוטני של עץ הקקאו תאוברומה מהווה רמז וכבוד להיסטוריה שלו: תאו – אל, ברומה- משקה, כלומר משקה האלים. הקקאו שימש כמשקה המלכים בתרבויות המאיה והאצטקים. באותם ימים הוא נחשב למוצר יוקרתי השווה בערכו לזהב. פולי הקקאו הוענקו כשי בטקסים דתיים ובאירועים חברתיים ואף יש עדויות לכך שנעשה בהם שימוש לצורכי מסחר. מציורים מהתקופה ניתן ללמוד כי תמורת 4 פולי קקאו ניתן היה לקנות ארנבת ותמורת 100 פולים ניתן היה לקנות עבד…
בחפירות ארכיאולוגיות נמצאו ספלי שתייה מיוחדים מלפני כ 4000 שנה באיזור כפרי ליד הונדורס וההערכות הן שספלים אלו שימשו לשתיית משקה הצ'וקוטל ? משקה השוקולד הראשון שיוצר ע"י שילוב של פולי עץ הקקאו וצ'ילי חריף!!!
המשך בפוסט הבא ? מקולומבוס ועד שוקויה…