השבוע פורסם כי אחיו של נשיא ארה"ב ברק אובמה, מאליק, הגר בקניה, התחתן עם אישה שלישית, בת תשע עשרה בלבד. החתן, אגב, הוא כבר בן 52. מבלי להיכנס לדיון האם האח הנשיא מרוצה מהחתונה המשפחתית הזו, עולה השאלה האם מערכת יחסים או נישואים עם כמה בנות זוג במקביל, היא פנטזיה שמרוסנת על ידי חוקי העולם המערבי?
"הנטייה להימשך לנשים או לגברים גם כשנמצאים בתוך מסגרת של זוגיות, קיימת אצל שני המינים, אבל יותר חזקה אצל גברים כי הרווח האבולוציוני של גברים יותר גדול", אומר ד"ר אורן חסון, יועץ זוגי ומומחה לפסיכולוגיה אבולוציונית. "לגבר יש סיכוי 'להרוויח' יותר ילדים, אם יש לו יותר בנות זוג. לנשים לא יהיו יותר ילדים אם הן יהיו עם גברים אחרים".
מצד שני, מסביר ד"ר חסון, האבולוציה נטעה בנו גם את האהבה, כלומר את הנטייה לקשר מונוגמי לאורך זמן. "יש הטוענים שאהבה נמשכת שלוש עד חמש שנים. ויש כאלה שטוענים שהיא נמשכת רק מספיק זמן, כדי להביא את התינוק עד למצב שהוא יכול להיות עצמאי, ואז הגבר יכול לעזוב", אומר ד"ר חסון. "אני לא מסכים עם הטענה הזאת כי יש גם נשים וגם גברים ששומרים על קשר טוב ויציב לאורך זמן."
הפנטזיה על הפוליגמיה עדיין חיה וקיימת
בסקר שנערך במרכז הבינתחומי בהרצליה נמצא, שבישראל רוב האנשים סבורים שאין מקום למערכות יחסים פוליגמיות. כשנשאלו האם אדם יכול לקיים מערכות יחסים עם מספר בני זוג, בהנחה שלא נעשית עבירה על החוק, רק חמישית השיבו שיש מקום למערכות כאלה. רובם, אגב, היו גברים.
נתון מעניין נוסף שעלה בסקר הוא, שאצל גברים הלגיטימציה לפוליגמיה (או בעצם, לפוליגניה –ריבוי נשים), קשורה ליצר תחרותיות, לכושר מנהיגות גבוה, לאימפולסיביות יתרה ואף לשימוש רב יותר בהומור.
"המצב הנורמלי שהתקיים בקרב בני האדם עד למונוגמיה של הנצרות, היה שלגברים היו כמה נשים", מסביר ד"ר חסון, "ברגע שלגבר אחד יש יותר נשים, ומספר הגברים והנשים הוא בערך זהה, נוצר מצב שיש גבר אחר שאין לו אישה. לכן, המצב הזה חייב היררכיה של כוחות. ככל שמבחינה חברתית, לגבר יש יותר אפשרות לאגד כוחות בזכות עצמו או משפחתו, הוא יכול היה לקחת יותר נשים. מלכים למשל, שעמדו בראש הסולם ההיררכי, היו יכולים לשאת הרבה נשים. נוצר מצב, שבדרך כלל גברים צעירים יותר, נשארו בלי נשים".
לדברי ד"ר חסון, הנצרות הבטיחה אישה לכל גבר, אבל בסופו של דבר מה שנשאר הוא שגברים כוחניים וחזקים מבחינה חברתית וכלכלית, עדיין יכולים להשיג יותר מאישה אחת. בדרך כלל האישה הנוספת, היא המאהבת.
"אין ספק, שגם אם הפנטזיה קיימת", מסביר ד"ר חסון, "הדבר שמונע מאיתנו לממש את הפנטזיה או הנטייה, הוא המחיר האישי או החברתי שנאלץ לשלם. המחיר של ריבוי מאהבים או מאהבות הוא גם איבוד הזוגיות, אבל גם גינוי חברתי כמעט גורף".