בד"כ עד גיל 35 זה פחות מעסיק אותנו ואז מגיחים לחיינו הקמטוטים הקטנים בצידי העיניים וקמטי "הצחוק" הופכים מודגשים יותר.
מה המחשבות שחולפות להן בראשכם כשאתם מביטים במראה ומגלים קמט חדש או קמט קיים אשר הופךלנוכח יותר?
יש מי שיאשים את הגנטיקה של אמא, יש אשר יאשימו את השיזוף הפרוע בתקופת הנעורים ויש מי שיגיעו למסקנה שהגיע הזמן לקנות סרום חדש. אני באופן אישי חושבת על הרדיקלים החופשיים. בכל זאת, דיאטנית..
בואו נערוךקודם הכרות קצרה (ממש קצרה..) עם שני המושגים? רדיקלים חופשיים (אוקסידנטים) ואנטי-אוקסידנטים.
רדיקלים חופשייםהינם חומרים כימיים המורכבים ממספר אי-זוגי של אלקטרונים השואפים לאזן עצמם ע"י לקיחת אלקטרון מאטומים אחרים. התהליך הזה הופך את אותו אטום מאוזן לרדיקל בעצמו וכך נוצרת ריאקציה שלמה אשר פוגעת בכל חלקה טובה בגופינו. לדוגמא:
1. הרס תאי העור? במיוחד באזור הפנים החשוף לקרינת השמש. קרינת השמש מכילה רדיקלים חופשיים אשר מאיצים את תהליך ההזדקנות. כשאנחנו צעירים ? התאים בעור מתחלפים במהירות, אך בבגרותנו..ניחשתם נכון..קצב שחלוף התאים יורד והעור נשאר פגוע.
2. דלקות? באיברים הניזוקים מרדיקלים חופשיים קיימת דלקת המגבירה את הסיכון למחלות לב וכלי דם, סכרת, דלקות מעי, מחלת התשישות הכרונית, פיברומיאלגיה, דלקות פרקים ועוד.
3. גידולים ממאירים? עירור התא ע"י הרדיקל החופשי עלול לגרום ליצירת מוטציה והיווצרות גידול סרטני.
אנטיאוקסידנטיםלעומתם מורכבים מאטום עודף. הוא תורם את האלקטרון שלו לרדיקל החופשי ובכך מנטרל אותו ותורם לאיזון בגופינו.
מיד נרחיב אילו מזונות מכילים אנטיאוקסידנטים.
גופינו עמוס ברדיקלים חופשיים באופן טבעי אך ביכולתנו לצמצם את החשיפה אליהם מהסביבה (לדוגמא ? מזון מעובד ומעושן/קרינת שמש/קרינה ממכשירים סלולאריים ואלחוטיים). בנוסף, באפשרותנו לשפר את מאזן האנטיאוקסידנטים באמצעות התזונה שלנו.
רשימת המזונות החיוניים לצריכה יומית (לכל המעוניין להישאר "צעיר לנצח"):
1. גזר (או דלעת/תרד/סלק )– עשירים בבטא-קרוטן אשר הינו נוגד חימצון חזק.
2. פלפל אדום ( או ברוקולי /כרובית/לימון )? עשירים בויטמין C.
3. עגבנייה (או גויאבה/אבטיח)? עשירים בליקופןממשפחת הקרטנואידים. הופך לזמין יותר בבישול (לדוגמא ברוטב עגבניות).
4. שקדים (או גרעיני חמניות/אבוקדו ) – עשירים בויטמין E.
5. אורז מלא (סלמון/אגוזי ברזיל) ? עשירים בסלניום.
6. תפוח עץ (או אגס) ? עשירים בויטמינים A,C,E המשמשים גם הם כאנטיאוקסידנטים.
7. סרדינים (או מקרל/פולי סויה/בוטנים) ? עשירים בקו-אנזים Q10אשר ייצורו פוחת בגוף החל מגיל 20!
8. שום (או בצל) –
9. פטרוזיליה ? עשירה בויטמינים ומינרלים רבים ונוגדי חימצון חזקים.
10. יין אדום ? עשיר בפלבנואידים ? נוגדי חימצון חזקים אך מוגבל בכמות הצריכה ל- 1 כוס ביום (לא מומלץ לבעלי יתר ל"ד והסובלים מרפלוקס גסטרואסופגאלי)