חדשות לבקרים מתפרסמים באמצעי התקשורת מאמרים ועצות בכל הנוגע לירידה במשקל ושמירה על הגזרה. מחקר חדש שהתפרסם ב-Los Angeles Times מרכז כמה עצות לירידה במשקל. מה כל כך מיוחד בו שאני טורחת לשתף אתכן?
אז ככה, אותם מומחים ובראשם בריאן וונסינק, מאוניברסיטת קורנל, שחוקר שנים רבות את הרגלי האכילה שלנו, טוענים כי הזמן שאנחנו מבזבזים בניהול מלחמות נגד כוח הרצון נידון מראש לכישלון. לטענתם, זו מלחמה שב-90% מהמקרים נפסיד בה.
לטענת וונסינק, לא סביר שהפתרון לאכילה חסרת מודעות, תהיה אכילה מודעת. כוח הרצון שלנו לא מספיק חזק והיום יום שלנו יותר מידי עמוס ומטורף. אז מה כן עושים? משנים את הסביבה ל"ידידותית", או במילים אחרות, מייצרים סביבה שתגן עלינו מפני נפילות.
הכיני את עצמך לעונת המעבר
עונת המעבר גורמת לאינספור תופעות לוואי: החל מנשירת שיער ועד עור יבש. הנה העצות הכי טובות של מיטב המומחים שיעזרו לכם לשרוד ואף להנות מעונת המעבר אשר בפתח
מאחר ותנאי המציאות היומיומית היא שגורמת לנו לסבול מהשמנת יתר – אז צריך לשנות את אותם תנאים ולייצר התנהגויות חדשות שיעזרו לנו להשיג את המטרה – לרדת במשקל ולהתרגל לאכול מאוזן ובריא.
חלק מההצעות במחקר מותאמות למציאות האמריקאית ולכן עשיתי להן אדפטציות לחיים כאן בישראל:
• וונסינק ואנשיו גילו כי מי שנכנס הביתה דרך דלת המטבח תמיד ישקול יותר מאשר אדם שנכנס הביתה מהדלת הראשית.
ההמלצה כאן די מתבקשת וברורה אבל מה שעוד ברור זה, שהיא מתאימה לבתים בפרברים שבארה"ב בהם מאוד אופיינית כניסה ראשית לבית ועוד אחת , צדדית, שנכנסת ישר למטבח. אז גם אם אין לכם כניסה נוספת לבית עדיין השתדלו שהתחנה הראשונה שלכן לא תהיה המקרר. בטוח שיש עוד אזורים בבית שבא לכן לבקר בהן כשאתן נכנסות – הפכו את זה להרגל.
אכילה מודעת אינה מספיקה ברוב המקרים. צילום: Shutterstock
• המחקר שעסק בצפייה בסועדים שנהגו לאכול במסעדות "אכול כפי יכולתך" גילה כי הסועדים הרזים יותר קודם כל סקרו את כל מה שיש לבופה להציע ורק אז לקחו צלחת ואספו מעט מכל דבר שאהבו. לעומתם, הסועדים השמנים קודם ניגשו לצלחות ומיד התחילו להעמיס לפני שבדקו מה יש בהיצע.
בנוסף, גילו כי הסועדים הרזים נטו לשבת רחוק יותר מהמזנון ועם הגב אליו בעוד שהסועדים השמנים ישבו קרוב ועם הפנים אליו.
נכון שבישראל מסעדות בסגנון "אכול כפי יכולתך" אינן נפוצות כמו בארה"ב (למעט בתי מלון). אז קחו את ההמלצות של המחקר הזה בחשבון בכל פעם שתצאו לחופשה בבית מלון.
צלחת קטנה יותר, בין אם בבית או במסעדה – גורמת לנו לאכול פחות. העין רואה צלחת מלאה אבל בפועל הכנסנו פחות קלוריות. יותר פשוט לקחת צלחת קטנה מאשר לקחת גדולה ולנסות לא למלא אותה – בדיוק כאן נכנסת המלחמה המתישה בכוח הרצון .
• גילו כי אנשים שמחזיקים מזונות שונים על דלפק המטבח כמקום אחסון – ישקלו בממוצע יותר מאשר אלו אשר מאחסנות את אותם מזונות בתוך ארון כשהם נסתרים מן העין.
בדיוק כמו בהמלצות הקודמות – גם זו הולכת על אותו קו של 'רחוק מהעין – רחוק מהפה'. עד כמה שזה נשמע פשוט, ככה בדיוק זה עובד. כי כשמשהו נמצא מול העיניים שלנו כל הזמן, גם כשאנחנו עוברים רגע במטבח רק לקחת כוס מים, הסיכוי שנשלח יד ונחטוף חופן ממה שזה לא יהיה- עולה פלאים.
• כשנתנו החוקרים לקונים בסופר ללעוס מסטיק בעת עריכת הקניות, גילו כי אלו שלעסו מסטיק קנו בממוצע פחות ג'אנק פוד מאשר אלו שלא לעסו מסטיק.
עצה שגרמה לי לתהות אם יש עוד כמה שטויות שאני יכולה להימנע מהן ע"י לעיסת מסטיק. בכל אופן, העצה הזו נשמעת הגיונית וסבירה. משום שגם אם אני לא שבעה בעת הקניות בסופר (המלצה ידועה היא להגיע שבעים לקניות) לעיסת המסטיק יוצרת באופן זמני תחושה של שובע.