הורים לשמיניסטים, איפה הילדים שלכם הרגע. יודעים?

תלמידים הולכים לבית הספר. נכון?
זהו, שלא.  לא אם הם תלמידי י"ב.

כי תלמידי י"ב הולכים לבית הספר אלא אם זה: יום מיון לצבא, ויש הרבה ימי מיון לצבא.או מיון לשנת שירות, או סיירת שירות לאומי. או מיון למכינה. או גיבוש למכינה שכבר התקבלת אליה. או סתם מבריזים. אבל לא נדבר על הברזות.

מורי שמינית גם יודעים שהם לא יודעים. בכנס של מורי מתמטיקה שהיה לפני חודש, ביקש שר החינוך ממורים בקהל להציף בעיות, ונושא ימי המיון לשנה הבאה עלה. התלמידים כביכול בבית הספר ובאחריות בית הספר, אבל הם לא. הם במיונים. המעקב, מעבר להיותו לא פרקטי, הוא ממש בלתי אפשרי. עלו בקשות לאיגום המיונים, לריכוז הימים בצורה סבירה, וכדומה.

הורים לשמיניסטים? קחו לתשומת לבכם. בית הספר לא ישגיח. הוא לא יכול. משרד החינוך עובד לאט. עד שיהיה פתרון מערכתי, אם יהיה פתרון מערכתי, נשאר החינוך הביתי: לבקש מהם לדווח, לספר, לשתף, לקחת אחריות, ולהתייעץ. לא כי הורים הם עלוקות שצריכות שליטה מלאה, אלא כנוהל. וכעוד הכנה לחיים בוגרים, שבהם צריך לדעת להפעיל שיקול דעת, להיזהר, ולא לקחת סיכונים מיותרים.

תצפית על נחל צפית. צילום אמיר כהן. רויטרס

הורים לשמיניסטים ושמיניסטיות יודעים שהם לא באמת יודעים איפה הילדים שלהם בכל יום נתון. כבר קשה לעקוב אחרי כל התוכניות, והילדים לא תמיד טורחים לדווח.זה מאוד מבלבל הדבר הזה: יש להם סלולרי, הם ילדים גדולים. קמים, יוצאים, באים, הולכים, חוזרים, מתכננים ומארגנים. יש להם תעודת זהות, רישיון נהיגה, הם יצביעו בבחירות הבאות. ואנחנו מחנכים אותם לזה: לעצמאות, לאחריות, לקבלת החלטות. ובו בזמן, במקביל רוצים לשמור עליהם, להגן, לייעץ, למנוע. והגבול הזה, בין לסמוך ובין לדאוג, הוא מתעתע ולא ברור.

ולצד כל זה, אנחנו קוראים בדמעות על הילדיםהטובים, האיכותיים, מהסוג המתנדב, הלומד, האוהב את הארץ ומטייל בה. מהסוג שקל לסמוך עליהם. וכמה שהאובדן קשה להורים, לאחים ולמעגלי חברים רבים. הלב נקרע.

שלא נדע עוד צער.

אסון בצפיתאסון השיטפון