לבשרים מעובדים יצא בשנים האחרונות שם של מוצרים פסולים מבחינה בריאותית. אבל בין המגוון הרחב שנמכרים ברשתות המזון,כדאי להבדיל בין הסוגים ולאתר את אלה שנחשבים לפחות מזיקים.
הנקניקים אמנם תורמים חלבונים, ברזל וויטמיןB12 אבל רשימת החסרונות שלהם ארוכה מאוד: המוצרים חומרים משמרים רבים, מונוסודיום גלוטומט ועוד תוספים מזיקים. בפסטרמות, נקניקי סלמי, נקניקיות וקבנוס מעכבי חמצון וניטריטים-חומרים משמרים מסוכנים לבריאות, שנועדו התפתחות חיידקים על הבשר והם גם אלו שמספקים לו את הגוון האדום. מחקרים קודמים מצאו כי אותם חומרים מגבירים את הסיכון למחלות סרטן. ומחקרים חדשים מוכיחים שצריכת ניטריטים מדי יום (בכמות של 150 גרם נקניק או נקניקיות) גורמת לעליה בסיכון למחלות ריאות.
נקניקי הסלמי מכילים בין 20-30% שומן ואף יותר, שחציו הוא שומן רווי. לא רק שומן, אלא גם הרבה מאוד מלח. 3-4 פרוסות דקות של נקניק מכילות כחצי כפית מלח.
מבחינת קלוריות, בפרוסת פסטרמה ישרק 20 קלוריות בממוצע ומעט שומן, גם בפרוסת סלמי ממוצעת לא יותר מ- 20-30 קלוריות, אבל מה עם הערך הבריאותי?
איזו פסטרמה עדיפה מבחינה בריאותית?
רוב הפסטרמות עשויות מנתח של הודו, שהוא ממילא דל בשומן, כך שאין הבדל משמעותי כמה אחוזי שומן היא מכילה, גם מבחינת הקלוריות.חשוב לבדוק את כמות המלח וכמות החומרים המשמרים. בדירוג הפסטרמות המומלצות מכילות פחות מלח, ופחות חומרים מזיקים, ואלה שאינן מומלצות מכילות לפעמים כמות כפולה של מלח, חומרים מזיקים ואפילו תוספת של שומן למוצר.
המומלצים:
יחיעם, חזה עוף על גחלים
עוף טוב, פסטרמה בדבש טהור
יחיעם, פסטרמה של פעם
עוף טוב, פסטרמה מחזה הודו
לא מומלצים:
טירת צבי, אישי דק פסטרמה הודו בפפריקה
זוגלובק, פסטרמה בדבש טהור
מגה, פסטרמה הודו בדבש
נקניקיות
נתחיל בשורה התחתונה-לאכול כמה שפחות. הנקניקיות עשויות מבשר הרבה פחות איכותי, עם אחוז גבוה של שומן ולא מעט קלוריות:
בנקניקיה אחת קטנה יש כ- 100 קלוריות (כמות זהה לזו שבחזה עוף).
ברוב המוצרים יש כמות עצומה של ניטריטים וחומרים משמרים מזיקים אחרים, ולכן כדאי לבחור במוצרים בהם כתוב במפורש על האריזה שהן עשויות מחומרים טבעיים.
נקניקיות מומלצות:
יחיעם, נקניקיות עוף טבעיות
זוגלובק, נקניקיות פרגית רכיבים טבעיים
טבעול, נקניקיות מן הצומח