כבר כמה זמן שאני חושב על עוגת דבש אחרת. לאחרונה (כלומר, לפני ראש השנה) התעורר בי החשק להכין עוגת דבש שמזכירה בסבוסה שאני אוכל מדי פעם אצל הערבים. למען האמת אני משוגע על זה.
לא תמיד החיבור בין עוגת דבש ועוגת סולת מסתדר לכולם, אבל החלטתי לנסות. אחרי כמה ניסיונות במאפייה הגעתי למרקם ולטעם הרצוי, עוגה דחוסה וכבדה העשויה סולת, רטובה מסירופ של סוכר ודבש ובעלת ועם ניחוח של תפוזים. הבונוס: היא ממש פשוטה להכנה ונעשית ממש כמו כל עוגה בחושה אחרת, למעט העובדה שצריך "להשקות" אותה בתום האפייה בסירופ המורכב מסוכר, מים ודבש.
העוגה סופגת אליה את הנוזלים ולכן עסיסית ודביקה מאוד. היא מעולה כשהיא חמה, אך מחזיקה עד ארבעה ימים מחוץ למקרר. מתאימה לכל מי שמעוניין לגוון השנה בעוגות הדבש המסורתיות.
עוגת דבש וסולת
חומרים (3 תבניות אינגליש קייק)
100 גרם סוכר
100 גרם קוקוס
140 גרם קמח מנופה
270 גרם סולת
30 גרם שקדים מרים
30 גרם שקדים רגילים
20 גרם אבקת אפיה (שקית)
6 ביצים
חלמון
240 גרם שמן
350 גרם מיץ תפוזים
300 גרם דבש
חופן פיסטוק לא קלוי, גרוס
קורט מלח, תבלינים לפי הטעם: לא יותר מחצי כפית של הל ומוסקט
לסירופ:
200 גרם סוכר
200 גרם דבש
400 גרם מים כוכב אניס
אופן ההכנה
מערבבים את הסוכר, הקוקוס, הקמח, הסולת, השקדים ואבקת האפייה יחד.
בעזרת מטרפה מערבבים את הביצים, החלמון, השמן, מיץ תפוזים ודבש.
מאחדים את שתי התערובות ויוצקים לשלוש תבניות אינגליש קייק.
אופים בחום של 170 מעלות חצי שעה, עד שקיסם שננעץ במרכזה יוצא יבש.
בזמן האפייה מכינים את הסירופ. מערבבים את כל החומרים בסיר על להבה בינונית.
מוסיפים כוכב אניס. לאחר רתיחה של 10 דקות מכבים את האש.
כשהעוגה מוכנה מפזרים עליה פיסטוק גרוס ויוצקים את הסירופ.
פאי תפוחים אמריקאי
פאי סגור וריחני. התפוחים עוברים את הבישול בתוך הבצק.
חומרים לבצק
תבנית בקוטר 24 ס"מ
2 ורבע כוסות קמח
250 גרם (חבילה ורבע) חמאה מלוחה קרה חתוכה לקוביות
1 כף חומץ תפוחים
רבע כוס חלב
חומרים למלית
600 גרם תפוחים גרני סמית ירוקים וקשים
1 כף מיץ לימון טרי
150 גרם סוכר
רבע כפית אגוז מוסקט מגורד
1 כפית קינמון
2 כפות וויסקי טוב עדיף את הדוד ג'ק או הדוד ג'ים. לא סינגל מאלט, לא סקוטי, לא אירי ובטח שלא ישראלי. מצטער
40 גרם קמח
חצי כוס סוכר
50 גרם חמאה רגילה חתוכה לקוביות
אופן הכנת המילוי
קולפים ומגלענים את התפוחים. חותכים לשישיות. מערבבים אותם עם כל חומרים המלית למעט הקמח הסוכר והחמאה ומשרים לשעתיים לפחות.
אופן הכנת הבצק
לשים את החמאה והקמח במיקסר (עדיף במג'ימקס) עד דרגת פירורים.
מוסיפים את יתר החומרים.
כל התהליך צריך להיות קצר ככל האפשר. מחלקים את הבצק לשני כדורים: שניש שליש מכמות הבצק תהווה את בסיס הפאי, והשליש הנותר – המכסה. משאירים לנוח במקרר למשך 30 דקות עד שעה. הבצק צריך להיות אלסטי ונוח לרידוד.
הרכבה:
מרדדים את שני הכדורים לשני עיגולים, את הגדול מכניסים לרינג ומשאירים שוליים בולטים בגובה 2 ס"מ כדי שיהיה אפשר לסגור את החלק העליון בעזרתם. את עיגול הבצק השני מרדדים לקוטר הרינג.
מוסיפים את הקמח לתפוחים ומסדרים אותם יפה יפה בתוך הבצק. מפזרים מעליהם את הסוכר עליהם ומסדרים את קוביות החמאה ברווח שווה ביניהם.
מורחים את שולי הבצק במים או בביצה טרופה, מכסים עם העיגול הבצק, מקפלים את שולי הבסיס מעל המכסה ומהדקים
מורחים את החלק העליון בחלב או בשמנת ובוזקים קצת סוכר.
עושים חור במרכז כדי שהאדים יוכלו לצאת. אפשר גם לעשות מספר חריצים כקישוט במכסה.
אפייה:
45 50 דקות עד שהבצק מקבל צבע זהוב בהיר (אין סוכר בבצק לכן הוא בהיר)
מצננים ומעטרים עם מקלות קינמון. אפשר להגיש עם כדור גלידת וניל.
שנה טובה!