אתמול לקחת יום חופש ונסעתי לשוק מחנה יהודה. בעודי מסתובבת ושואפת לקרבי ריחות של דוכנים, מאכלים, ירקות, פירות וגם אנשים (אין מה לעשות, זה עסקת חבילה), עצרתי בדוכן פירות אחד, ליד פרי משונה למראה, וכשהמוכר קרא לו בשם שמעולם לא שמעתי קודם, נדהמתי. אבל אז נזכרתי שפעם, גם "פסיפלורה" נחשב לפרי אקזוטי שלא כולם מכירים, ותהיתי מה עוד חדש על המדף.
עוד ב-Onlife:
- איך קרה שהבחור הכי שווה מתחיל איתך בהופעה של שלום חנוך?
- איך ריאן גוסלינג בלי חולצה תורם למאבק הפמיניזם?
- משה פרסטר: הרופא אמר לי שאני עלול למות בהישרדות
למרבה השמחה, המוכר היה יותר משמח לחלוק את המידע שברשותו, וכך יצא,שגיליתי שבעה מינים חדשים של פירות קיץ אקזוטים, ששמים את הקרמבולה, האנונה ואפילו הפיטאיה בכיס הקטן. מוכנים? לרשום ולחפש בשווקים הקרובים לביתכם:
שיזף סיני
למרות שהוא מצוי במחוזותינו כבר כמה מאות שנים, ולמרות שהוא מוכר היטב בעולם ומשמש מרכיב חשוב במטבחים השונים (כמו ההודי והפרסי), רק עכשיו – אולי הודות לגידולים אורגניים חדשים – זוכה השיזף הסיני לפרסום המגיע לו גם בארץ הקודש.
עצי השיזף מתחלקים למאות זנים וגם בארץ אפשר למצוא כמה עשרות מהם, כשטעמי הפירות שלהם מתחלקים לכאלו שהם תפוחיים יותר ולכאלו שטעמם הדבשי מזכיר תמר. על פי המסורת הנוצרית, מעליו הקוצניים של עץ השיזף הכינו את אותו כתר קוצים מפורסם שהונח על ראשו של ישו.
המסורת הסינית, לעומת זאת, הרבה יותר חביבה, שכן היא טוענת שהפרי הוא כדור הרגעה טבעי, ולכן מומלץ במיוחד עבור הסובלים מבעיות שינה. כל או כך, בפרי יש כמויות היסטריות של ויטמין C וגם של נוגדי חימצון, ורק על זה נאמר – דיינו.
שיזף סיני – נראה כמו הכלאה בין ענבים ושזפים
ג'ק פרוט
זה כוורת? זה מפלצת? לא, זה פרי הג'ק, שנראה כמו כל דבר מלבד פרי. אם סחיבת אבטיחים נראית לכם כמשימה קשה, אתם מוזמנים לעבוד היטב על השרירים, שכן פרי הג'ק יכול להגיע גם עד שלושים קילוגרם!
למזלכם, נראה שיש עוד זמן עד שתאלצו לגרור אותו מהסופר לבית, שכן כרגע הוא עדיין די נדיר בארץ. בהודו, לעומת זאת, הוא נחשב למאכל בסיסי עבור פשוטי העם (טוב, הוא יכול להספיק לארבע אנשים רעבים במשך שבוע), שנוהגים לאכול את הפרי העמילני, בעל הטעם המזכיר בננה, כמו גם לטגן את גרעיניו, שטעמם דומה לערמונים.
ג'ק פרוט או פרי הג'ק, יאללה, מי מתנדב לסחוב לי אותו הביתה?
ספודילה
אם היו מציעים לכם אגס מבושל בסוכר חום בכמעט כלום קלוריות לא הייתם קופצים על המציאה? אם עניתם תשובה חיובית, כנראה שאתם חייבים איזה ארגז של ספודילה בבית. הפרי הזה אמנם נראה כמו קיווי חום, אבל טעמו המיוחד מזכיר הכלאה בין תמר לאגס, בתוספת ארומה קרמלית (מה שגם העניק לו את שמו השני – פרי הקרמל).
למרות שאולי נתקלתם בו בשייקים במזרח הרחוק, ארץ הולדתו היא דווקא מקסיקו. שם, גם נוהגים להפיק מהעץ שלו לאטקס, תכונה שהביאה לכך שחברות אורגניות מיהרו לייצר ממנו מסטיקים. וראו הוזהרתם – הפרי נחשב למשלשל טבעי בשל כמות הסיבים התזונתיים הנכבדה שבו.
ספודילה – לאכול אחרי ארוחות כבדות במיוחד
שעועית הגלידה
אם חשבתם שמדובר בשם מוזר לפרי, חכו עד שתראו אותו: פולי שעועית הגלידה נמצאים בתוך תרמיל שאורכו עשוי להגיע גם עד למטר וחצי. הדפנות של אותו תרמיל מצופות בחומר דמוי צמר גפן, מה שהוביל את ילדי האמזונס לכנות אותו בשם "פרי המרשמלו".
פולי הפרי, שאותם למעשה אוכלים, נראים כמו גולות קטנות, ולטעמן המתוק יש ארומה ונילית. מכיוון שהעץ הוא ירוק עד ואינו דורש השקעה מרובה, הוא הפך להיות די מקובל עבור אלו המבקשים לגדל בעצמם עצים בעלי ערך מוסף. אם גם לכם זה נשמע כמו רעיון טוב, קחו בחשבון שהוא תופס הרבה מקום ולכן מתאים רק לבעלי הגינות הגדולות (אז תל אביביים –עימכם הסליחה).
לאכול גלידה בלי רגשי אשמה – שעועית הגלידה
נוני
בשקט בשקט, הפך פרי הנוני – ממשפחת האנונה – לתרופת פלא עבור כמעט כל בעיה המוכרת לאדם. רק תגידו ממה אתם סובלים והנוני כבר יטפל בכם, בין אם זה כאבים, בעיות במערכת החיסונית, דיכאון, דלקות, בעיות בתפקוד הלב ואפילו -יש אומרים- מניעת התפשטות של תאים סרטניים.
את כל היתרונות האלו תוכלו לקבל דרך אכילת הפרי הטרי, או בשתייה של מיץ מרוכז העשוי ממנו, אותו כבר ניתן למצוא בלא מעט בתי טבע. אני, כמובן, לא מבטיחה כלום.
איזה שם חמוד זה נוני
ספוטה שחורה
הספוטה השחורה (וגם ידידתה הלבנה) הינה למעשה זן של אפרסמון. היא ירוקה מבחוץ וחומה מבפנים ובשל מרקמה, שמזכיר מעדן בטעם שוקולד, היא משמשת במקסיקו כתחליף לגיטימי לקינוח עתיר קלוריות.
סביר להניח שאנחנו לא נצליח להמיר אותה בכזו קלות במוס השוקולד של הבראסרי, אבל עדיין מדובר בפרי שיכול להעביר את הדיאטה בקלילות ושאפשר להכין ממנו שייקים, פודינגים וגלידות גדושים בויטמין C (תשאלו את גלידת באר שבע שכבר עשו איתו ניסיון). מה שכן, חשוב חשוב לדעת – כל עוד הפרי אינו בשל לחלוטין, הוא נחשב רעיל למאכל.
מה זה ירוק מבחוץ ושחור מבפנים? ספוטה שחורה
קניסטל
בארצות הברית, נקרא הקניסטל גם בשם הלא ממש מעורר תיאבון – פרי הביצה, זאת משום שלפני שהוא מגיע לבשלותו המלאה, הוא מזכיר במרקמו חלמון ביצה קשה. אמנם זה לא נשמע מפתה במיוחד, אבל אל תתנו לזה לעצור מבעדכם – ברגע שהפרי בשל הוא נראה כמו מנגו קטן וטעמו הופך להיות דומה לזה של בטטה.
ממש כמו הספוטה השחורה, גם הוא נחשב למזיק כל עוד לא הגיע לגיל הבגרות, אבל הוא דואג לפצות על הסבלנות עם ערכים תזונתיים גבוהים במיוחד, בין השאר בכמויות גדולות של סידן, זרחן וחומצות אמינו.
לא לאכול בתקופת ההתבגרות (של הפרי) – קניסטל
אז תהנו, ואל תשכחו לעדכן איפה קניתם ואיזה הכי אהבתם!
בבלוג הזה תמצאו כל יום המלצות מרעננות לקיץ המהביל שלנו – ובינתיים סידרתי לכם מתנה – פה למטה – ממלאים את הפרטים ואפשר לזכות בפרס!