שביתת הביצים וההתייקרות גזרו עלינו הימנעות מהחומר שמדביק לנו את העוגות. איך אפשר לאפות בלי ביצים? מתכונים
אפשר לחיות בלי חביתה, ולאכול מנת חומוס בלי ביצה קשה, אך מה לגבי פשטידות, עוגות וקציצות? במאכלים רבים הביצה משמשת ליצירת הצורה והמרקם, אך ניתן למצוא לה תחליפים מתאימים.
עוד ב-Onlife:
ניתן לראות בשביתת הביצים ובהתייקרות הזדמנות נפלאה להתנסות בבישול ואפייה ללא ביצים. זה טוב לתרנגולות המוחזקות בכלובי-סוללה צרים (שאגב, נאסרו לשימוש במעל 30 מדינות), וזה טוב לבריאות שלנו. איגוד הלב האמריקאי ממליץ להגביל את צריכת הכולסטרול ל-300 מ"ג ביום לכל היותר לאנשים בעלי רמתLDL (הכולסטרול ה"רע") תקינה, ובביצה אחת בלבד יש 260-300 מ"ג כולסטרול (לביצה גדולה).
תחליפים לביצים: הוראות הכנה
במתכונים רבים ניתן להחליף ביצה בתערובת מרכיבים שיש בכל בית: 2 כפות קמח, 1.5 כפות שמן (אם יש שמן במתכון אפשר לוותר), חצי כפית אבקת אפייה ו-2 כפות מים. אפשרות אחרת היא לערבב 2-3 כפות קורנפלור במעט מים. התערובות מסייעות "להדביק" עוגות, עוגיות, קציצות ופשטידות.
במתכונים מלוחים ניתן להשתמש גם ב-2-3 כפות מחית שעועית או קטניה מבושלת אחרת או ב-2-3כפות מחית תפוחי אדמה או קמח תפוחי אדמה,2-3 כפות טופו מעוך, 2-3 כפות קמח תפוחי אדמה, 2-3 כפות חמאת בוטנים או טחינה גולמית. כל תחליף כזה שווה ערך לביצה אחת, ויש לערבבו עם מזלג במעט מים לפני השילוב במתכון.
בעוגות ועוגיות אפשר להשתמש בתערובות קמח-מים, או להוסיף חצי בננה מרוסקת או רבע כוס רסק תפוחים. בשלנים שאינם מפחדים מחנויות טבע משרים לחצי שעה 2 כפות פשתן טחון במעט מים, ומקבלים מעין ג'ל שמסייע גם כן בהדבקת מרכיבים. קבלו כמה מתכונים שעושים שימוש בתחליפים לביצים, ועדיין שומרים על הטעם.טיפים נוספים ומתכונים לבישול ואפייה ללא ביצים ניתן למצוא באתר הצמחונות הישראלי veg.co.il.
עוגת גזר
החומרים
1.5 כוסות קמח מלא
1.5 כוסות קמח לבן
1.5 שקיות אבקת אפייה
כף קינמון
חצי כפית אגוז מוסקט (לא הכרחי)
כפית זנגוויל טחון (לא הכרחי)
¾ כוס מים
1.5 כוסות סילאן
3 כפות שמן
כפית תמצית וניל
3 גזרים בינוניים
הכנה
1. מערבבים בקערה את הקמח, אבקת האפייה, הקינמון, אגוז המוסקט והזנגוויל.
2. מוסיפים את המים, הסילאן, השמן ותמצית הווניל ומערבבים עד לקבלת תערובת אחידה.
3. מגררים את הגזרים בפומפייה דקה או במעבד מזון, מוסיפים לקערה ומערבבים עד לקבלת תערובת אחידה.
4. משמנים תבנית אפייה עגולה או תבנית קוגלהוף (ראו תמונה), יוצקים את התערובת לתבנית ואופים בחום בינוני במשך 40 דקות.
הצעות גיוון
1. מומלץ לפזר מעל העוגה כפית אבקת סוכר, רצוי בעזרת מסננת דקה.
2. אפשר להוסיף לתערובת גם חצי כוס צימוקים, שברי אגוזי מלך או שקדים.
3. להכנת עוגת סלק, החליפו את הגזר בסלק.
עוגת גזר בלי ביצים. צילום: סיגל בן דוד
עוגת בננות ושוקולד צ'יפס
החומרים
2 כוסות קמח
שקית אבקת אפייה
כוס פתיתי שוקולד (שוקולד צ'יפס)
כוס סוכר
¾ כוס שמן
כפית תמצית וניל
3בננות בשלות
150 גרם טופו מפורר
ההכנה
1. מערבבים בקערה את הקמח, אבקת האפייה ופתיתי השוקולד.
2. מערבלים במעבד מזון או בבלנדר את הבננות, השמן, הסוכר, תמצית הווניל והטופו. אם משתמשים בטופו קשה ניתן להוסיף חלב סויה עד שתתקבל תערובת נוזלית וסמיכה.
3. מאחדים את שתי התערובות לתערובת אחידה.
4. שופכים לתבנית אפייה מוארכת ומשומנת ואופים בחום בינוני במשך שעה.
לביבות קישואים
החומרים
5 קישואים
2 בצלים
5 כפות טחינה גולמית
כוס קמח מלא
כפית מלח
רבע כפית פלפל שחור
שמן לטיגון
ההכנה
1. מרסקים את הקישואים ואת הבצל במעבד מזון.
2. סוחטים עודפי נוזלים ומעבירים לקערה.
3. מוסיפים את יתר החומרים ומערבבים עד לקבלת תערובת אחידה.
4. מחממים שמן במחבת, יוצרים מהתערובת לביבות שטוחות ומטגנים היטב משני הצדדים עד להשחמה.
לביבות קישואים בלי ביצים. צילום: ראובן אילת