הקיץ מביא עימו שלל תשוקות וחשקים המצריכים מענה מיידי: תשוקה למתוק, תשוקה לצונן וצורך עז בכל דבר שיכול לרענן את האווירה. ההסבר המתבקש הוא הטמפרטורות הגבוהות + הלחות הדביקה + עייפות החומר + שהייה ממושכת מדי בחלל ממוזג המייבש את הגוף והנשמה. התוצאה = אייסקפאים למכביר או כל דבר קר ועתיר סוכרים, האידיאלי להטענת מצברים ואנרגיה זמינה. הבעיה היא שדווקא אותה אנרגיה מעוררת ומהירה, מתפוגגת תוך דקות מרגע סיום הלגימה ומותירה את הגוף מסוכר כדבעי ועשיר בקלוריות, ומצד שני עייף כבעבר. הדרך הבריאה והאפקטיבית יותר להעיר את הגוף ולהעשיר אותו בשלל טובין וויטמינים, היא ללכת על האופציה הפריכה והססגונית- סלט. הבונוס: אין ספור שילובים, מרקמים וטעמים יכולים לקחת חלק בעניין והתוצאה היא ארוחה בריאה, מזינה ומרעננת לאורך זמן.
סלט פריך של ערמונים וצ'יפס ארטישוק ירושלמי באדיבות שף ישי אטיאס ממסעדת "וינו סוקה"
הארטישוק הפריך המתחפש לצ'יפס מספק את ההפתעה, הערמונים הלקוחים מהמטבח החורפי, "משודכים" לירקות קיץ פריכים ויוצרים יחדיו שילוב ייחודי וקליל המתאים לימים החמים.
החומרים ל- 2 מנות
לסלט
חסה ערבית
עלי רוקט
חסה מסולסלת
עלי אנדיב מופרדים
עלי תרד צעירים
3-2 בצלצלי שאלוט קצוצים דק
1 צנונית פרוסה לפרוסות דקות
6-5 ערמונים קלויים בתנור וקלופים
לצ'יפס של ארטישוק ירושלמי
2 ארטישוקים ירושלמיים, קלופים
לרוטב ויניגרט חומץ בין ויין לבן
200 סמ"ק שמן זית
70 סמ"ק חומץ בין יין לבן איכותי
2 כפות חרדל דיז'ון איכותי
2 שיני שום
כף דבש
מלח ופלפל
אופן ההכנה
הסלט
מערבבים את כל מרכיבי הסלט בקערה.
צ'יפס הארטישוק
חותכים באמצעות סכין או קולפן פרוסות דקות מ-2 ארטישוקים ירושלמיים ומטגנים בשמן עמוק כדקה. מניחים על רשת או על נייר סופג לצינון.
הרוטב
מעבדים במוט ריסוק דבש, חרדל, חומץ ושום. מזלפים בזרימה איטית את שמן הזית עד לחיבור. מתבלים במלח ופלפל, טועמים ומתקנים תיבול.
הגשה
מזלפים על הסלט מעט מרוטב הויניגרט, מערבבים היטב ומסדרים בצלחת הגשה. מפזרים מעל את צ'יפס הארטישוק ומגישים מייד.
צילום- איל קרן
סלט קראנצ' קייצי באדיבות עזרא בן דוד, שף מלון הרודס ים המלח מרשת פתאל
סלט קליל ומרענן המתאים בפריכותו לימות הקיץ. מתיקות הפקאן המסוכר נותנת טוויסט מעניין לירקות, והשומר מוסיף טעם אניסי מרענן.
החומרים ל 4 מנות
50 גרם נבטים
50 גרם נבטי חמנייה
50 גרם גזר
50 גרם צנון
50 גרם מלפפון
10 יחידות עלי אנדיב
30 גרם סלק אדום חי
50 גרם שומר
100 גרם חסה משי
50 גרם פקאן מסוכר
חומרים לרוטב הדרים
מיץ מ- 4 תפוזים סחוטים
מיץ מלימון אחד סחוט
3 כפות מיונז
כף סילאן
מלח
פלפל גרוס
אופן ההכנה
חותכים את כל הירקות לרצועות דקות (אפשר במנדולינה). מערבבים את כל הירקות מלבד הסלק בקערה. מכינים את רוטב ההדרים על ידי ערבוב כל חומרי הרוטב עד קבלת מרקם חלק.
הגשה
מזלפים מעט מהרוטב על הסלט ומערבבים בעדינות. סמוך להגשה מניחים על הסלט את רצועות הסלק.
סלט קיסר של דגיגוני אנשובי קריספיים באדיבות שף תום קוק ממסעדת קלימרה
סלט קיצי וכיפי, המהווה פרפרזה לסלט הקיסר הקלאסי המוכר. הדגיגונים הקריספיים יוצרים חוויה יוונית אותנטית, שאר המרכיבים נושקים למתכון המסורתי, והמתכון, בזכות הרכבו העשיר- נהדר כמנה מובילה בבראנץ' קיצי של יום שבת.
החומרים ל-4 מנות
לסלט
4 חופנים גדולים של לבבות חסה ערבית או מיקס חסה
60 גרם פרמזן
100 גרם צלפים
100 גרם קרוטונים
לדגיגונים הקריספיים
150 גרם בייבי אנשובי
לציפוי
100 גרם קמח
100 גרם סולת
חצי כף פפריקה
חצי כף מלח
חצי כף פלפל
שמן לטיגון חצי עמוק
לרוטב קיסר
4 ביצים
כף חרדל
2 כפות רוטב וורצ?סטר
100 גרם פטרוזיליה קצוצה
3 שיני שום
50 גרם מיץ לימון
60 גרם צלפים
2 צנצנות אנשובי
קורט פלפל שחור
50 גרם פרמזן
1 ליטר שמן זית.
אופן הכנה
1. לרוטב: במעבד מזון מניחים את כל חומרי הרוטב מלבד שמן הזית ומיץ הלימון, טוחנים ומזלפים את השמן באיטיות אל תוך מעבד המזון, עד ליצירת מרקם סמיך וחלק. מוסיפים את הלימון, טועמים ומתקנים תיבול.
2. מכינים את האנשובי הקריספי: משרים את האנשובי בקערה עם קרח. בקערה נוספת מערבבים את שאר מרכיבי הציפוי. טובלים את האנשובי המסונן ממי הקרח בתערובת, ומצפים כל אחד מהם. מחממים את השמן במחבת ומטגנים את האנשובי המצופים עד קבלת מרקם קראסט פריך.
3. באותה מחבת עם שמן, מטגנים למשך דקה את הצלפים ומוציאים לנייר סופג.
4. מגישים: מניחים בקערה את לבבות החסה הערבית והצלפים, מוסיפים את הפרמזן ומזלפים מעל את הרוטב, מערבבים ומניחים בצלחת הגשה. מפזרים מעל קרוטונים ומסדרים את האנשובי הקריספיים מעל.
צילום: בן יוסטר