תזונה סינית: אנרגיה קרה או אנרגיה חמה?
האם אתם עייפים וכבדים כל היום, אולי סובלים מעודף משקל או מנפיחות בטנית? נכון, אתם אוכלים בריא, אפילו בריא מאוד, אבל האם לאוכל שאתם אוכלים יש אנרגיה? ואם כן, איזו אנרגיה זו, "חמה" או "קרה"?
עוד ב-Onlife
- מיוחד לשבועות: פסטה פנה ברוטב ארבע גבינות ופטריות
- המזונות שישמרו על הלב שלכם בריא
- סויה, בריאה לכם או לא?
מה זה מאכל קר ואיזה חם?
על פי הרפואה הסינית, האנרגיה נמדדת במושגים "חום" ו"קור" ששונים במהותם מהמושגים המקבילים על פי התפיסה המערבית. וכך, כאשר אוכלים מאכלים "מקררים", האנרגיה כמו גם נוזלי הגוף זורמים פנימה ומטה, כך שהשכבות החיצוניות ופלג גוף העליון מתקררים קודם. ואילו מזונות "מחממים" דוחפים את הדם והאנרגיה מעלה והחוצה.
ניתן להיווכח בכך כאשר אוכלים מאכל "חם" באופן קיצוני, כדוגמת פלפל החריף, מרגישים את גלי החום המציפים את הגוף עד כדי הזעה, המנדפת את החום החוצה. גם אלכוהול גורם לתגובה דומה. מזונות נוספים שנחשבים ל"מחממים" כמו שיבולת שועל, אנשובי, ג'ינג'ר, חמאה, מספקים חום מתמשך ובונה יותר.
למזונות "קרים", לעומת זאת, יש את היכולות לבנות דם, כך על פי גישת התזונה והרפואה הסינית, להחיות ולחדש רקמות בגוף. מזונות קרים טובים לטיפול במצבים דלקתיים ולהרגעת הנפש במצבים כמו נדודי שינה (אינסומניה), עצבנות ועוד. דוגמאות למזונות מקררים: סוגים שונים של פירות, ירקות, קטניות ודגנים, וגם יוגורט, צמחי תבלין שונים כמו מנטה ונענע, אצות, צדפות ועוד.
ירקות מחממים: גזר, כרוב ופטרוזיליה נחשבים למחממים משום שהם ירקות שגדלים לאט.
ירקות מקררים: חסה, מלפפון, צנון ודלעת גדלים במהירות ולכן נחשבים "מקררים".
באילו מצבים לאכול אותם?
ירקות "מקררים" מומלצים במצבים הבאים: מלפפון נחשב יעיל לניקוי רעלים, מזין את הגוף בנוזלים ולכן טוב במצבי צימאון מוגבר, מלחלח את העור - ניתן לסחוט מלפפונים ואת המיץ אפשר למרוח על העור, כדי להרגיע כוויות וכוויות שמש. מלפפונים מתאימים גם לסובלים מדלקת בקיבה ובמעיים.
חסה טובה להגברת ייצור חלב אם וכשיש קושי בהטלת שתן. הצנון יעיל גם הוא לניקוי רעלים, למצבי יובש בדרכי הנשימה, דימומים מהאף ולכאבי ראש שמקורם באחורי הראש (בעצב האוקסיפיטלי). הדלעת טובה מאוד להקלה על בצקת, לאיזון רמה הסוכר בדם, וכנגד מצבי ליחה כמו ברונכיטיס, אסתמה וסינוסיטיס.
ירקות "מחממים" מומלצים למצבים הבאים: כרוב יעיל נגד עצירות, שפעת והתקררות וכן במצבי עייפות ולאות. אכילה קבועה של כרוב יעילה למניעת רגליים קרות. אכילת פטרוזיליה עשויה לשפר את תפקוד מערכת העיכול והכליות ושלפוחית השתן, וגם כנגד דלקת אוזניים. ואילו גזר יעיל מאוד נגד התקררות ושפעת, קוצר נשימה, כאבי ראש ועוד.
מזונות שאין צורך לבשל:
מזונות שאפשר לאכול "חיים", כמו סלטים, פירות וירקות, ומיצי פירות וירקות נחשבים למזונות "מקררים". המזונות האלה מתאימים לאנשים "חמים", אלה אנשים הנוטים לחוסר שקט ולעצבנות, לסובלים מצרבות וחומציות יתר.
מזונות שנאכלים כשהם קרים:
פירות הקיץ, בעיקר, כמו מלון, אבטיח ואפרסק - אלה מזונות שכפי שניתן לשער "מקררים" יותר ממזונות שנהוג לאכול אותם חמים. הם מומלצים לאכילה במזג אוויר חם, וכן לאנשים שסובלים מדלקת ונפיחות, ולסובלים מיציאות קשות ויבשות.
הכחולים, הירוקים והסגולים: מזונות שמכילים את הצבעים הללו, כמו פירות וירקות, אצות ופיסטוק חלבי נחשבים גם הם ל"מקררים". הם מתאימים לסובלים מלחץ דם גבוה, לאנשים שנרתעים מחום, ולמי שנוטים לצימאון מוגבר שנהנים לשתות בלגימות גדולות כדי להרוותו, לסובלים מכאבי גב תחתון וגם לנשים שסובלות מכאבי המחזור החודשי.
האדומים, הצהובים והכתומים: מזונות שמכילים את הצבעים הללו, כמו פירות וירקות, דגנים כמו שעורה, תירס ודוחן, ודג סלמון נחשבים "מחממים". הם מתאימים לאנשים הסובלים מבעיות עיכול, יציאות רכות, נפיחות בטנית, לסובלים מאנמיה וגם לנשים מניקות- לחיזוק יצור חלב אם.
מזונות מבושלים
לעומת זאת, מזונות שצריך לבשל זמן ממושך, כמו קטניות, בשר וירקות שורש שונים, נחשבים למזונות "מחממים". ככל שהמזון זקוק לבישול ממושך בחום נמוך יותר הוא "מחמם" יותר, לעומת מזון שבושל בישול קצר ובחום גבוה. המזונות האלה מתאימים לסובלים מכאב המוחמר בקור, לנרתעים מקור ורוח, ולסובלים מתיאבון ירוד.
ועוד כמה טיפים:
- הכנת המזון על עץ או פחם (כמו על הגריל) "מחממת" יותר מבישול באמצעות גז או חשמל.
- חימום באמצעות מיקרוגל משבש ופוגם במבנה המולקולרי של המזון, מה שעלול לפגום במרקם העדין של הצ'י (האנרגיה).
- עיבוד המזון בצורות שונות כמו חיתוך עדין, כתישה, טחינה, כבישה ובחישה מוסיפים למזון אנרגיה "חמה".
- לעיסה ממושכת ואיטית של המזון יוצרת חום. אפילו מזון בעל אנרגטיקה "קרה" יתאזן אם הוא נלעס כראוי. במקרים של מזונות מורכבים כדוגמת דגנים, קטניות, פירות וירקות מסויימים, כמו ירקות שורש ותפוחי אדמה, כדאי ללעוס זמן ממושך, עד שהמרקם שלהם נוזלי ודליל. הדבר יבטיח לגוף את האנרגיה הדרושה לו ויסייע בעיכול המזון.





React to WordPress