סופי השבוע שלנו - כמה אנחנו מחכים להם, למנוחה, לפגוש חברים ומשפחה, לעשות את מה שאנחנו אוהבים באמת ולאכול. רובנו מצליחים לשמור על תזונה סבירה בימות החול, ו"מקלקלים הכל" בסופי השבוע. זו כרוניקה ידועה מראש של כישלון, שמובילה בהרבה מהמקרים לתחושות פיזיות לא נוחות ובסופו של דבר, גם להשמנה.

 

עוד ב- Onlife

 

חוסר האיזון יכול להוביל להפרעות במערכת העיכול, שיכולות להתבטא במגוון צורות: כאבי בטן, נפיחות, גזים, בחילות, צרבות ולמי שסובל מריפלוקס או מבקע בסרעפת, כל אלו יבואו לידי ביטוי ביתר שאת. אז למה זה קורה? איך זה שבכל השבוע אנחנו יכולים לשמור על האיזון העדין וביום שישי הכל נהרס?

כמה סוגי אוכל זה יותר מדי?

מחקרים בעולם מוכיחים כי ככל שמבחר המזון גדול יותר, אנו נאכל יותר. המחקרים המפורסמים ביותר הם מחקרים שנעשו בשוויץ על ידי קבוצות חוקרים שבדקו את מנגנון ההשמנה על עכברים.

 

העכברים חולקו לשתי קבוצות, קבוצה אחת אכלה מזון מסוג אחד ואילו הקבוצה השנייה, קיבלה מזון מגוון בארבעה טעמים שונים. בשתי הקבוצות, קערות המזון היו מלאות ונגישות כל הזמן.

 

התוצאות הדהימו את החוקרים. העכברים מהקבוצה השנייה, שאכלו מזון מגוון בכמה טעמים, עלו במשקל! חשוב לציין, כי מדובר בעכברים, שאין להם הפרעות אכילה או אכילה רגשית וגם לא נטייה להשמנה.

 

ההסבר של החוקרים היה כי בכל פעם שלעכברים נמאס ממזון בטעם אחד הם עברו לאחר וכך למעשה איבדו את הוויסות הטבעי שקיים בתוכם של צריכת המזון. לעומתם, הקבוצה הראשונה, שאכלה מזון מסוג אחד בלבד נשארה במשקל תקין. כלומר, זו כלל לא שאלה של אכילה נכונה או לא אלא מגוון מאכלים רב מדי.
 

מותר או אסור?

סוף השבוע הוא בדרך כלל הזמן בו נפגשים עם משפחה וחברים, ובדרך כלל המפגשים מלווים באוכל. מעבר לארוחות המשפחתיות, ברבים מהמפגשים החבריים יש הרבה קלוריות ריקות, שכן המפגשים הם במסעדות או מפגשים שמלווים בנשנושים או מתוקים למיניהם. קשה לומר שזו אכילה נכונה אלא יותר אכילה חברתית.

 

בנוסף, מצטרפת התחושה ש"בשבת מותר" אחרי שבוע של שמירה, ואז אנחנו מאפשרים לעצמנו לאכול. וכמובן יש אפקט גדול מאוד של לחץ חברתי, אנחנו אוכלים כי כולם מסביבנו אוכלים.

אכילה נכונה - המדריך

אזנו את הכמויות ואת שעות האכילה. הפתרון הוא כמובן לא להפסיק לאכול, אלא פשוט לשים לב לכמויות וכמובן לשעות האכילה. אם אהבתם משהו וכבר אכלתם, אל תבקשו תוספת אלא פשוט קחו הביתה, ואז תוכלו לאכול עוד במועד מאוחר יותר.

 

תנו למערכת העיכול לנוח. לפעמים יש תחושה כאילו בסוף השבוע, אנחנו אוכלים ללא הפסקה. חשוב לתת למערכת העיכול לנוח. מומלץ לעשות הפסקה של  לפחות 3 שעות, בין ארוחה לארוחה. אם מדובר בארוחה גדולה או כבדה, אפילו יותר.  מנוחה כזו תאפשר תהליך עיכול תקין וקל יותר ולא תעמיס על המערכת. זו המהות של אכילה נכונה.

 

הקפידו על פעילות גופנית. האימון הגופני משפר את התגובה של התאים לאינסולין וגורם לאיזון במטבוליזם של הסוכרים ולוויסות התאבון. אחרי האימון אפשר לאכול  וכמובן תוך כדי שימת לב לאיזון הנדרש.

 

אל תשכחו לנוח. המנוחה גם מאפשרת למערכת העיכול לנוח וגם לנפש. אחרי מנוחה, רצוי לא להתחיל באכילה של מאכלים כבדים אלא להתחיל בארוחה קלה. ורק אחר כך לעבור לארוחה בעלת מרכיבים כבדים יותר.

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית, מאמנת ומנחה סדנאות להרזיה מודעת