שבת נהדרת ושקטה לכולנו והשבת החלטנו לאפות פשטידת ירקות (מאז שבועות לא נצפתה כאן פשטידה) בשילוב חמאת הגהי (סמנה המוכרת לנו היטב כי החצי הטוב שלי ממוצא תימני), רק שהפעם לא הכנו "פתות" עם הסמנה ,אלא פשטידה אלוהית ששיבצנו בה גם 2 כפות סמנה וגם קוביות גבינה בולגרית והמון ירקות.

אכתוב לכן/ם את המתכון ואני בטוחה שתהנו מלאכול אותה כמו שבבית משפחת ארז כאן טרפו אותה.

 

מה צריך מהמכולת/ירקן?

 

2 קישואים

2 גזרים

2 עגבניות מיובשות

בצל סגול בינוני

צרור קטן של פטרוזיליה

צרור קטן של כוסברה (מי שלא אוהב/ת אז לא..)

4 ביצים

כפית מלח

1/2 כפית שום כתוש

2 כפות מלאות חמאת גהי (סמנה)

150 גרם גבינה בולגרית

גביע גבינה לבנה 5% - 250 גרם.

1/2 כוס קמח כוסמין

 

 

 

 

ואיך ומה עושים?

מגרדים את הקישואים והגזר ,מוסיפים 2 עגבניות מיובשות קצוצות דק דק, מוסיפים בצל בינוני סגול פרוס דק מאוד.

(בינתיים להדליק תנור ל- 180 מעלות)

בקערה נפרדת לערבב היטב את הביצים, להוסיף את המלח והשום ואפשר גם פלפל שחור או סחוג (אם כבר תימנים....) הכל לפי הטעם.

להוסיף את הביצים לירקות המגורדים והקצוצים, להוסיף חמאת הגהי, קמח הכוסמין, גבינה לבנה להוסיף ואז את הקוביות הקטנות של הגבינה בולגרית.

התנור התחמם כבר מן הסתם ואז לשמן את התבנית הבינונית בחמאת הגהי. לצקת את התערובת לתבנית. 

לאפות כ- 40-45 דקות. לבדוק שהיא מוכנה ולהוציא.

בתיאבון חברות וחברים.

הפשטידה יצאה לעילא ולעילא. ואני רק הוספתי ליד כוס רויון קר וצונן והארוחה פשוט מושלמת. לא צריך כלום בנוסף. כארוחת בוקר או ערב. ועם הסמנה בכלל אנו נוהגים להכין פתות של פיתות שרפי מכין בבית, דקות וגמישות. חותך לחתיכות קטנות, מבשל בסיר עם מעט חלב והרבה סמנה. גם לטיגון מלווח הסמנה נהדרת.

זה טעים, זה בריא- היא מושלמת חמאת הגהי. מניסיון. כולנו אוהבים.  ולחשוב שחמאת הגהי הספציפית הזו הגיעה אלינו הישר מאנגליה. זה הרי חיבור מעולה שלי - שסבתי שלי עליה השלום הייתה אנגליה ובין רפי שלי החצי הטוב והמוכשר שלי עם מוצאו התימני . תודה

 


 

 

 

 

 

גהי (סמנה) Ghee - חמאה מזוקקת טהורה

"הגהי היא מתוקה בטעם ומצננת באנרגיה שלה, מחדשת נעורים וטובה עם העיניים והראייה, משפרת את העיכול ומעניקה ברק ויופי, מגבירה את הזיכרון ואת הסיבולת הגופנית, מעלה את האינטלקט ומקדמת חיים ארוכים. הגהי היא אפרודיזיאק (מעוררת תשוקה) ומגנה על הגוף ממגוון מחלות"

בהאוואפרקאשה 6.18.1 (ציטוט מתוך כתב קודש הינדי מהמאה ה-16) 

אז מסתבר שיש דבר כזה חמאה טובה.

לחובבי האוכל ההודי, האוכל התימני ומטבח הגרומה הצרפתי, אין שום צורך להציג את הגהי, היא מככבת כבר אלפי שנים במטבחים הללו כמזון ואמצעי ריפוי (המופיע בכתבים עתיקים) והמתכונים שלה מועברים מאם לבת ומאב לבן. בשנים האחרונות צוברת הגהי פופולאריות אדירה בעולם כמזון על טעים ומזין.

נתחיל מהסוף,  גהי היא מזון  טעים עד כדי טירוף ובעל ארומה חמאתית משכרת שמעטים יכולים לעמוד בפניה, בוא נראה אותכם בכלל חושבים על חמאה רגילה אחרי שתנסו את הגהי במגוון מאכלים כמו

פסטה, אורז, תבשילים שונים, מנות בשר ועוף ועוד ועוד.

הגהי היא בעצם חמאה מזוקקת, אשר השומנים שבה מופרדים ממוצקי החלב בתהליך זיקוק, כך שנוצרת משחה המכילה שומנים טובים ובריאים ולרוב וכמעט וללא לקטוז, בעלת חיי מדף ארוכים שגם האריזה האיכותית עוזרת לשמר.

חמאת הגהי מושלמת גם לבישול ולטיגון וגם כתחליף לחמאה ולשמן אחר, מלבד הטעם הנפלא שהוא נותן למנה, הגהי מתעשנת בטמפרטורה גבוהה מאד (260°), יותר משמן זית, קוקוס או כל שמן בישול אחר וכמעט שאינה מתפרקת בבישול ואינה מייצרת רדיקלים חופשיים אשר ידועים כמזיקים לגוף.

הגהי נחשב בהודו כ"ראסינה" מילה עתיקה שמשמעותה "חידוש הנעורים" ומתייחס למזונות מזינים מאד אשר תורמים לחידוש הרקמות ושיפור תפקודי במגוון מערכות בגוף ואכן מגוון מחקרים מודרניים איששו את מה שהיה ידוע במטבחים וברפואות מסורתיות כבר שנים, הגהי הוא פשוט דבר נפלא, לשימור, לטעם ולנתינת ערך תזונתי למנות.

הגהי עתירה בויטמינים  A,D,E,K המחזקים את תהליכי העיכול ואת הגוף כולו. ויטמין K2 אשר נמצא בגהי אף נקשר לסימטריות והתפתחות תקינה אצל תינוקות.

הגהי מכילה חומצה לינולאית מצומדת אשר מחקרים רבים קשרו אותה עם שיפור בתפקוד הלב כמו גם לתכונות אנטי דלקתיות עוצמתיות (שימוש שגהי ידועה בעבורו כבר משחר ההיסטוריה).

הגהי הינו השמן היחידי שאינו מעמיס על הכבד ולא מחליש אותו, אלא להפך, מחזק ומנקה אותו. לכן, בכמויות המומלצות הוא אינו מעלה את הכולסטרול ואף עשוי לסייע בהפחתתו.

חיזוק מערכת העצבים היות והגהי מכיל חלבונים-זרחניים ("פוספו-ליפידים"), שהם חומרים המזינים את מעטפת העצב (המיאלין). חומרים אלה אינם נמצאים בצמחים, לכן הגהי מומלץ עוד יותר לצמחונים.

*מומלץ להשתמש בגהי בכל ארוחה באופן קבוע ויומיומי עד ל25 גרם ליום לאדם בוגר.

הגהי של  KTC,  טעים ובריא במחיר מצוין...והטעם או הטעם.

את הגהי של חברת KTC באריזת 500גרם מתוצרת אנגליה, ניתן להשיג בחנויות ורשתות הטבע והתבלינים ובחנויות מזון מתמחות ברחבי הארץ. הפצה בלעדית - אימפורט 4 יו 09-9580522.

כשר לאוכלי חמאת עכו"ם בהשגחת בד"ץ לונדון ובאישור הרבנות הראשית לישראל.

ניוקי סלק עם KTC גהי

רכיבים

חבילת ניוקי בוואקום

2 סלקים מבושלים מראש חתוכים לקוביות

חצי כוס יין לבן איכותי

10 עלי בזיליקום

1.5 כף KTC גהי

0.5 כפית אגוז מוסקט

10 אגוזי מלך

אופן ההכנה

מבשלים את הניוקי לפי ההוראות על האריזה,

במחבת נפרדת מבשלים את הסלקים בגהי כ-5 דקות ולאחר מכן

מוסיפים את אגוזי המלך לעוד כ-2 דקות ערבוב.

מוסיפים בהדרגה את היין הלבן ומבשלים כ-10 דקות

או עד שהיין מצטמצם, מוסיפים רצועות בזיליקום ואגוז מוסקט טחון.

אפשר להגיש עם גבינה כחולה\פטה ולקשת עם עלי בזיליקום.

 

תבשיל כרובית ותפוח אדמה (אלו גהובי) עם KTC גהי 


רכיבים 

כרובית אחת גדולה

5 תפוחי אדמה קטנים

10 עגבניות שרי חצויות

בצל אחד גדול

0.5 פלפל צ'ילי ירוק\אדום (אופציונאלי)

כף גהי

3 שיני שום

כף כורכום

כף פפריקה

כף כמון

0.5 כף גראם מסאלה

אופן ההכנה

מבשלים במים\באידוי את תפוחי האדמה והכרובית עד ריכוך ומצננים.

מטגנים בגהי את הבצל והצ'ילי עד הזהבה ומוסיפים בהדרגה את השום,

עגבניות השרי החצויות והתבלינים.

מוסיפים את תפוחי האדמה והכרובית ומבשלים תוך כדי ערבוב כ-5 דקות.

מוציאים לכליי הגשה, מפזרים מעט כוסברה טרייה מעל ובתאבון.

כל התמונות והמתכונים באדיבות דפנה בר-שדה יועצת קולינארית לחברת מרום משה בע"מ.