ביצים אינן מעלות את רמת הכולסטרול
מאז שנות השישים אנחנו חשדניים כלפיהן, אבל בשנים האחרונות הופרכו התיאוריות. מתברר כי הכולסטרול שמכיל חלמון הביצה אינו מזיק לבריאות הלב. גם משום שיש בחלמון הרבה פחות כולסטרול משחשבו, אך בעיקר משום שמרבית השומן שיש בביצים הוא שומן חד בלתי רווי שדווקא מועיל לבריאות הלב. חדשות טובות נוספות הן שיש בביצים שפע עצום של ויטמינים, כמו ויטמין D ו B12, ועוד כל מיני חומרים טובים שחיוניים לבריאות.
הכולסטרול צנח
לאחרונה פרסם משרד החקלאות האמריקאי נתונים חדשים, לפיהם מאז שנת 2002 צנח אחוז הכולסטרול שיש בחלמון ביצה ב-14%. לעומת זאת, עלתה משמעותית הכמות של ויטמין D. לא ברור מה הגורמים לשינוי בתכולת הכולסטרול, וההשערה היא שזו תוצאה של השיפור במזון שהתרנגולות מקבלות. העלייה בערכי ויטמין D קשורה, כפי הנראה, לכך שהמזון שהעופות מקבלים מועשר בו.
על פי המדידות, מתברר שיש בביצה בממוצע 186 מ"ג כולסטרול בלבד. על פי ההנחיות האמריקאיות המקובלות גם בישראל, מוגבלת צריכת הכולסטרול ל-300 מ"ג ליום.
"הבדיקות נערכו בארצות הברית, וכפי הנראה שהשינוי בהרכב הביצים שם נובע משינוי בתזונת התרנגולות. יתכן שהנתונים דומים גם בישראל, אך יש לבדוק זאת", אומרת ד"ר איילת הררי, דיאטנית קלינית,מהמכון לחקר ליפידים וטרשת עורקים במרכז הרפואי שיבא וחברת עמותת עתיד- עמותת הדיאטנים והתזונאים בישראל,
כמה ביצים מותר לאכול?
כיצד נולדה ההתנגדות לביצים? כנראה מתוך תפיסה מוטעית, לפיה אכילת מזונות שמכילים בעצמם כולסטרול – כמו חלמון ביצה – הם שגורמים לעליית רמות הכולסטרול בדם. וכידוע, רמות גבוהות של כולסטרול בדם קשורות למחלת טרשת העורקים, שהיא גורם סיכון למחלות לב וכלי דם, כלומר להתקף לב ולשבץ מוחי.
"מרבית הכולסטרול שנמצא בדם נוצר בכבד. מחקרים מוכיחים שמזונות המכילים שומן רווי, זה השומן המוצק שמקורו במזונות מהחי, גורמים לייצור מוגבר של כולסטרול בכבד ואילו הכולסטרול שהמזון מכיל משפיע בצורה מועטה על הרכב שומני הדם" אומרת ד"ר הררי, שהיתה חברה בצוות הדיאטנים של עמותת עתיד, שסקר את כל המחקרים המדעיים שנערכו בנושא בשנים האחרונות. בעקבות הסקירה הגיע צוות למסקנות חדשות, הנוגעות לכמות הביצים שאפשר, צריך וכדאי לשלב בתזונה.
"על פי הנחיות האיגוד האמריקאי לבריאות הלב (AHA), המגבילות את כמות הכולסטרול היומית, עדיין יש צורך להגביל אכילה של ביצים. בתכנון התפריט צריך להתחשב גם בתכולת הכולסטרול שיש במוצרי חלב ובשר", אומרת ד"ר הררי. לדבריה, ההמלצה כיום היא לאכול 5 ביצים בשבוע, למעט חולי לב וסוכרת ואנשים הסובלים מרמות גבוהות של כולסטרול בדם. "חולים אלה צריכים להתייעץ עם תזונאי", מדגישה ד"ר הררי.
קיימות אוכלוסיות שיכולות לצרוך כמות גדולה יותר של ביצים כמו ספורטאים (בהתאם לתזונתם), קשישים, צמחונים וילדים.
כל הסיבות מדוע כדאי להחזיר את הביצים לצלחת:
1. כי השומן החד בלתי רווי שיש בביצים נחשב בריא ויתרונו בכך שהוא מסייע בהפחתת הכולסטרול ה"רע" בדם ותורם לעליית הכולסטרול ה"טוב". צריכת שומן חד בלתי רווי כחלק מתזונה מאוזנת ובריאה תורמת להפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם.
2. כי יש בביצים חלבון מלא, כלומר שהן מכילות את כל חומצות האמינו הדרושות (לעומת סוגי חלבון אחרים שאינם מלאים, כמו חלבון מדגנים או הקטניות). זהו חלבון שהגוף מנצל וסופג היטב.
3. כי ביצים הן מקור מצוין ואחד החשובים לויטמין B12. לכן הן חשובות במיוחד לצמחונים (גם בגלל שיש בה חלבון איכותי שמהווה תחליף לחלבון מבשר).
4. כי יש בהן שפע של מינרלים, כמו אבץ, שאגב רובם נמצאים בחלמון.
5. כי יש בביצים גם ויטמין A ו-ויטמין E (שנחשבים כאנטיאוקסידנטים חזקים), חומצה פולית ועוד.
6. כי יש בביצים ם כמויות של ויטמין D. על פי נתוני משרד החקלאות האמריקאי, מאז שנת 2002 עלתה כמות הויטמין בחלמון ביצים ב-40%.
7. כי בחלמון יש כולין, שהוא חומר שמשתתף בהעברת מסרים עצביים בין התאים, לכן הוא חשוב להתפתחות המוח ומערכת העצבים, כושר החשיבה ושמירה על הזכרון, בעיקר בגיל מבוגר.
8. כי בביצים יש כמות משמעותית של לוטאין וזיאקסנטין, שהם אנטיאוקסידנטים שנמצאו קשורים לבריאות העיניים, לעיכוב ניוון הרשתית הקשורה בגיל (AMD - Age related Macular Degeneration) ועכירות של העדשה (קטרקט).
9. כי ביצים הן טעימות, זולות וקלות להכנה.
10. כי ביצים נחשבות למזון בעל דחיסות תזונתית גבוהה, כלומר מזון שיש בו מעט קלוריות אך ערך תזונתי גבוה.





React to WordPress