פירות יער: מונעים זיהומים ומעכבים הזדקנות
1. אכילת פירות יער עשויה למנוע התפתחות של תאי סרטן ולסייע בהפחתת הסיכון למחלות כמו סוכרת, שבץ מוחי ומחלות לב. "יתרונותיהם הבריאותיים של פירות היער הוא בהיותם עשירים בפיגמנטים ובפיטוכימיקלים שתורמים להם את צבעם האדום והסגול", אומרת נעמי ברזילי-תאני, דיאטנית קלינית לילדים ונוער M.Sc. מהמרכז הרפואי אבן יהודה.
2. שתיית מיץ החמוציות עשויה למנוע דלקות בדרכי השתן, אצל נשים שסובלות מזיהומים חוזרים. ההמלצה המקובלת היא לשתות שתי כוסות מיץ ביום.
3. מיץ חמוציות מונע גם היצמדות של החיידק הליקובקטר פילורי לדופן הקיבה. לדברי פרופ' חווה טבנקין, מנהלת המחלקה לרפואת משפחה במרכז הרפואי העמק בעפולה "אמנם לא נערכו בשנים האחרונות מחקרים חדשים בנושא, אבל על סמך הידע המחקרי שנוגע למניעת דלקות בדרכי השתן, אפשר בהחלט להניח שהם יעילים גם לטיפול בזיהומים נוספים, ולחסוך שימוש באנטיביוטיקה".
4. אכילת פירות יער מסייעת בשמירה על רמת החומציות הנככונה במערכת העיכול, עשויה למנוע צרבת ולשמור על איזון ברוב חיידקי הפה, ולכן משפיעה על בריאות השיניים והחניכיים.
5. פירות יער מומלצים כמזונות שמאטים הזדקנות (אנטי-אייג'ינג). "הפירות האדומים מכילים כמות נכבדה של ויטמינים ( A , E ו-C) שנחשבים לאנטיאוקסידנטים", אומרת ברזילי-תאני. על פי נתוני משרד החקלאות האמריקאי (USDA) באוכמניות את כמות האנטיאוקסידנטים הגדולה ביותר שיש בפירות וירקות. כפי הנראה, שחומר הצבע (אנטוציאנינים) שיש באוכמניות מסייע בשמירה על הזיכרון ותפקודי מוח נוספים. תכונות נוספות שמשוייכות לצבע האדום-סגול: חיזוק הקולגן שבעור ושיפור זרימת הדם, דבר שתורם להגנה על הלב.
6. בפירות יער יש בהם כמויות יפות של סיבים תזונתיים "הסיבים התזונתיים תורמים לפעילות תקינה של מערכת העיכול ולמניעת עצירות, לתחושת שובע ולאיזון רמת הסוכר בדם", מדגישה ברזילי-תאני.
7. הפירות האדומים נחשבים דלי קלוריות, ולכן מהוים מקור מצוין לויטמינים ושאר רכיבים תזונתיים חיוניים מבלי לסכן את הדיאטה ואת המשקל, כמו שאר הפירות עתירי הסוכר. בתנאי שאוכלים מהם טריים – לעומת פירות קפואים או מיובשים (ראו בהמשך)
8. בדובדבנים יש חומרים נוגדי דלקת. על פי מחקר שנערך באוניברסיטת קליפורניה, אכילה של דובדבנים במשך 28 יום, הפחיתה מדדים ביוכימיקלים שמעידים על המצאות חומרי דלקת במחזור הדם. בכלל זה, פחת אחוז הCRP- (חומר שנוכחותו מעידה על המצאות דלקת בגוף) בשיעור של 25%. לדברי החוקרים, ייתכן שאכילת דובדבנים עשויה גם היא להגן על בריאות הלב וכלי הדם, שכן אחת ההשערות כיום היא, שהתקפי לב הם תוצאה של מצבים דלקתיים בכלי הדם.
מה עדיף: פרי טרי, קפוא או מיובש
אלה הפירות שנכללים במשפחת פירות היער, שנקראים אדומים למרות שחלקם דווקא נוטה לכחול-סגול: תות שדה, תות עץ, חמוציות (קרנברי'ס, שניתן להשיג גם כמשקה או בכמוסות), דובדבנים, פטל, אסנה (פטל אדום) אוכמניות וגם פיטנגו.
אמנם עונת תותי השדה התרחבה בשנים האחרונות, וניתן להשיג פרי טבעי מתחילת החורף ועד שלהי האביב ותחילת הקיץ, לשאר הפירות עונת קטיף קצרה ביותר. רובם גדלים ברמת הגולן והם נקטפים במהלך חודשי הקיץ, מסוף מאי ועד סוף אוגוסט.
בשאר השנה אפשר להשיג פרי קפוא או מיובש.
"לפרי הטרי ערכים תזונתיים גבוהים יותר, מבחינת תכולת הויטמינים, בהשוואה לפרי מיובש או קפוא", מסבירה ברזילי-תאני."יחד עם זאת חשוב להדגיש, שגם בפרי הטרי כמות הויטמינים משתנה בהתאם למשך הזמן שחלף מרגע קטיפתו ועד לרגע בו אוכלים אותו. כך שאם הפרי נמצא במקרר מספר ימים, הוא מאבד מכמות הויטמינים שבו. לכן, עדיף במקרים מסוימים לאכול אותו קפוא. במקום האחרון מבחינת הערך התזונתי נמצא הפרי המיובש ובמקרה זה חשוב לרכוש פרי מיובש אורגני, שלא הוספו לו חומרים משמרים, חומרי צבע או סוכר".
"יש הבדלים בין פירות טריים למיובשים גם מבחינת תכולת הסוכר. אמנם היא זהה בשני המקרים, אבל בפרי מיובש יורד נפח הנוזלים, לכן כמיות זהות של פרי, מיובש או טרי, מכילות כמות סוכר וקלוריות שונה", מוסיפה מיטל עזר, תזונאית במרכז לרפואת ספורט "מדיקס". "למשל, בכוס אוכמניות טריות יש כ- 70 קלוריות לעומת 282 קלוריות בכוס אוכמניות מיובשות. בכוס אוכמניות קפואות (שבדרך כלל מוסיפים להן סוכר) יש כ- 155 קלוריות".





React to WordPress