מזג האוויר משתנה, הטמפרטורות יורדות ואנחנו מיד נעשים רעבים לאוכל חם, מבושל, עתיר שומן ופחמימות. אבל למה דווקא זה האוכל שאנחנו רוצים לאכול בחורף, ואיך התזונה החורפית כל כך שונה במהותה מהתזונה הקייצית?

 

 עוד ב- Onlife

בחורף, הימים קצרים יותר, יש פחות שעות אור ולכן נוצר בגוף פחות סרוטונין -  נוירוהורמון המיוצר במוח כתוצאה מחשיפה לאור יום. תפקידו הוא להגביר את תחושת השובע, לשפר את מצב הרוח ולהפחית את התשוקה לפחמימות.

 

חשוב להבין, שהיות שכל סוגי הפחמימות עושות את העבודה ומעלות את רמת הסרוטונין, רצוי  להעדיף את הפחמימות המורכבות המלאות, כמו למשל, פסטה מחיטה מלאה, קוסקוס מלא ועוד.

המאכלים הכי חורפיים שיש

מרקים. המאכל המסמל יותר מכל את החורף. מחקרים מראים כי שילוב של מזונות מוצקים עם נוזלים כמו מרק, יכולד לתרום לשובע לאורך זמן לעומת אכילת מזונות מוצקים לבדם ללא תוספת נוזלים.

 

כדאי להתרכז בהכנת מרקים על בסיס ירקות בלבד, כמו מרק עגבניות או מרק כתום המתבסס ברובו על דלעת וגזר, מרק פטריות המשלב פטריות מסוגים שונים וצמחי תבלין (כמו קורנית המתאימה מאוד למרק זה), מרקי ברוקולי, כרובית וכדומה.

 

ניתן לטחון את המרקים כדי לקבל אפקט סמיך, וכדי להסמיך אותם אפילו יותר, ניתן לטחון קטניות כגון עדשים או אפונה יבשה אל תוך המרק, וליהנות מהיתרונות התזונתיים שיש להם השפעה מיטבית על מערכת העיכול.  אולם מי שמוסיף שמנת או קרם פרש למרק במטרה להסמיך אותו, הופך אותו ממרק בריא ודל שומן למרק שומני והרבה פחות מומלץ מבחינה בריאותית.

 

כמובן, לא נפקד מקומו של מרק העוף, המכיל רכיבים המסייעים לגוף להתמודד עם מחלות החורף (רק כמובן ללא שקדי המרק או הקרוטונים. במקום אלה, ניתן להוסיף אטריות או אורז).      

 

תבשילי קדירה. מאכלים מומלצים הם כמובן החמין, שמכיל בשר בקר רזה כמו כתף בקר, מגוון קטניות כמו שעועית וגרגירי חומוס וכן פחמימה מזינה כמו גריסי פנינה או חיטה מהווה ארוחה מאוזנת ביותר.

 

כמו כן מומלצים גם המג'דרה (תבשיל אורז עם עדשים, רצוי אורז מלא), הקוסקוס המלא עם מרק הירקות וגרגרי חומוס ואפשר לצרף לכל אלו קציצות אפויות בתנור או כל בשר אחר רזה להשלמת החלבון.           

 דייסות. דייסות על בסיס של שיבולת שועל וחלב, יכולות  לספק את האפשרות החמה יותר לארוחת הבוקר והן מומלצות מאוד. שיבולת השועל מספקת לנו את הסיבים התזונתיים, מסייעת בתהליכי העיכול וכן מסייעת בהפחתת רמות כולסטרול בדם ובהפחתת הסיכויים לחלות במחלות לב וכלי דם. החלב מספק את החלבון האיכותי והסידן. דייסה על בסיס סולת (או דגנים אחרים שאינם מלאים) מכילה פחות סיבים אך בהחלט יכולה לשמש כגיוון.

 

שתיית מים. בניגוד לימי הקיץ החמים, החשק לשתות (ובפרט מים) בהחלט יורד ורובנו מצויים במצב מסוים של התייבשות.  אולם הצורך לשתות לא נעלם בחורף.

 

 להפך, שימוש במכשירים מפזרי חום מגביר את אידוי המים מהגוף ועלינו להחזיר את אותם נוזלים שאבדו. כמו כן, בשל הקרבה הפיזית במוח בין מרכז הרעב לצמא, שתייה לא מספקת עלולה לגרור אכילה שלא לצורך. לכן, כדאי לשתות ובכל הזדמנות.

כ-10 כוסות נוזלים ביום בהחלט יעשו את העבודה ולמי שקשה לשתות דווקא מים, אפשר להשלים עם משקאות חמים כמו תה צמחים שאינו מכיל קופאין ומומלץ כמובן – ללא תוספת סוכר. שתייה המכילה קופאין כגון קפה, תה ומשקאות תוססים הם פחות מומלצים ולא מוגדרים כנוזלים שכן הם מעודדים יציאה של נוזלים מהגוף.

 

מאכלים מחזקים למערכת החיסונית. בשל הנטייה המהירה להצטננות ושיעול בחורף, כדאי לאכול מאכלים המחזקים את מערכת החיסון שלנו. חשוב שמאכלים אלו יכילו בעיקר נוגדי חימצון כגון ויטמין C  ו-E  (פירות ממשפחת ההדרים, פלפלים צבעוניים, ברוקולי, זיתים, אבוקדו) ויסייעו במניעת מחלות.

 

כמו כן, שימוש בשום ובצל במאכלים – שני מזונות בעלי תכונות אנטי בקטריאליות יסייעו גם הם למלחמה בחיידקים.