אורז, פסטה או פריקי: החיטה שבריא לאכול
לפריקי, החיטה הירוקה, יש שמות רבים: פריקי, פריקה, כרמל, קלי ואלה רק כינוייה בישראל. "כל השמות כולם מדברים על אותה חיטה", אומרת איילת שניר, דיאטנית ויועצת לתזונה בריאה. "זאת חיטה הנקצרת לפני הבשלתה ומכילה יותר חלבונים, סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים מאשר רוב הדגנים אותם אנו מכירים, ומנגד יש בה ערכים נמוכים של גלוטן".
עוד ב- Onlife
- צמח האסטרוגולוס שנלחם בדיכאון, בעייפות ובכאבי הבטן
- ד"ר חנה קהת מספרת על הדרך מהיהדות החרדית לפמיניזם
- נבחרת החלומות של נעלי החורף שכל אחת צריכה
החיטה הירוקה נמצאת בשימוש רב במטבח הסורי, לבנוני ומצרי. היא משמשת כפריט מזון בסיסי ומלווה תבשילים שונים, מסלטים דרך מרקים ועד תבשילי קדירה ותוספות לצד מנות הבשר. שניר מסבירה: "הפריקי נקצרת בחודשי האביב, חודש וקצת לפני מועד הקציר של החיטה הצהובה המוכרת. היא לא דומה בטעמה לחיטה, אורז או בורגול המוכרים בכל בית. טעמה שונה לחלוטין ונובע מכך שנקצרה בטרם הבשילה. בדרך כלל טעמה מתקתק, מעושן ועדין".
תורמת לחיזוק פעולות המעיים
מקור המילה "פריקה" הוא ככל הנראה מהשורש פ.ר.ק, שבערבית פרושו למולל או לשפשף בין כפות הידיים, והכוונה לתהליך הסרת הסובין מגרעין החיטה. בעוד שבישראל לא קל למצוא נתונים על ערכיה התזונתיים של החיטה הזו, בעולם נעשו מחקרים וניתוחים תזונתיים שהראו תוצאות מרשימות מאוד. כך למשל, המעבדה הממשלתית האוסטרלית בשיתוף מדעני תזונה ומזון במדינה ערכו ניתוח תזונתי של החיטה הירוקה והשווה אותה לאורז לבן, אורז חום, פסטה.
ההבדלים המשמעותיים ביותר נמצאו בכמות הסיבים התזונתיים, המינרלים והוויטמינים, אולם לא רק. החוקרים האוסטרלים מצאו כי החיטה הירוקה פועלת כמגנה ומחזקת את פעילות המעיים, וכן קשורה להורדת שיעורי הסיכון להתפתחות סרטן המעי הגס.
שניר מסבירה כי החיטה הירוקה עוזרת גם לאיזון הסוכר אצל סוכרתיים, בגלל שיש בה רמה נמוכה של ערך גליקמי. בנוסף לכך, מניתוח הערכים התזונתיים עולה גם כי שיעור גלוטן בה קרוב לאפסי, בגלל העיבוד והקצירה של החיטה.
אבל שניר מזהירה שצריך להיזהר מאכילת פריקי הנמכרת בתפזורת. "בתפזורת אין שליטה על המגע בין החיטה הירוקה לשאר גורמים שעלולים להכיל גלוטן אפילו ברמה נמוכה", אומרת שניר.
היא מוסיפה:"בניגוד לארצות רבות בעולם בהן נמכרת החיטה הירוקה באריזות ואקום עלהם מוטבע כי הן ללא גלוטן, בישראל, עדיין לחולי הצליאק מומלץ מאוד להימנע מאכילתה".
קניית והכנת פריקי
ניתן למצוא את הפריקי בכמה צורות:
- גרוס, דק או עבה - חיטה ירוקה הנראת כמו בורגול גרוס רק שצבעה ירוק. אפשר להשתמש בה למילוי ירקות, מילוי עלי גפן תוספות למרק ואפילו כתחליף אורז.
- שלם – דומה לגרגרי חיטה שלמים, רק ירוקים. משך בישולה ארוך. מומלץ להשרות אותה בקערת מים ללילה לפני הבישול, לסנן ואז לבשל, עם או בלי בצל, לפי הטעם למשך של שעה וחצי עד שלוש, וזאת בהתאם לרוך הגרגר וטעמכם האישי.
איפה קונים פריקי?
- בכל מקום שבו נמכרים דגנים בתפזורת.
- חנויות המתמחות במזון כמו "עדן", "ספייסס", "לגעת באוכל", "טבע קסטל".
- שוק לווינסקי.
- חנויות תבלינים ייחודיות בשווקים עירוניים.
- או בדרך לחרמון, באחד מהכפרים הערביים הקטנים ישר מהשדה.
הצעת מתכון: ירקות וחיטה ירוקה עם גבינת עיזים
מצרכים:
2 כפות שמן זית
1/2 כוס בצל חתוך דק
2 שיני שום
4 בטטות קטנות חתוכות לקוביות
3 גזרים חתוכים
2 קישואים חתוכים
כפית פפריקה
כפית אבקת קארי
חצי כפית כורכום
קופסא קטנה של רסק עגבניות
חצי כוס מים
3 כוסות של חיטה ירוקה מבושלת
מעט בצל ירוק חתוך, בהתאם לטעם
קצת קינמון
וכוס גבינת עיזים מגורדת
אופן ההכנה :
1: מטגנים את הבצל והשום בשמן זית עד שהבצל נהיה שקוף
2: מוסיפים את הבטטה, גזר ולטגן במשך כ- 5 דקות
3: מוסיפים את התבלינים. יש לערבב כ- 2 דקות עד שכל התבלינים התחברו יחד ויפיצו ריח משכר באויר.
4: מופיסים את העגבניות והמים, מביאים לרתיחה מכסים ומורידים את חום האש. לבשל כ 10 דקות.
לאחרי שמסירים את המכסה לבשל עוד 15 דקות.
5: מוספיםן את החיטה הירוקה המבושלת ומפזרים למעלה את גבינת העיזים ובצל ירוק.





React to WordPress