ריפלוקס קיבתי: כשהקיבה מחליטה להחזיר
קרוב לעשרים אחוזים מאוכלוסיית העולם המערבי חולים ברפלוקס הקיבתי-ושטי. על פי הנתונים יש לשער שהמחלה קשורה קשר הדוק לתזונה שכן אחוז החולים בקרב האוכלוסייה האסייאתית עומד על חמישה אחוזים בלבד.
עוד ב- Onlife
- פריקי: החיטה הירוקה שתהפוך את המטבח שלכם לבריא
- הנשים האמיצות שהצליחו לסיים את הטריאתלון למרות הכל
- מה חושבות היום הנשים של המחר?
המקור העיקרי למחלה ולתופעות כמו צרבת או כאבים בבית החזה וטעם חומצי בפה הוא בסוגר הוושט התחתון המחבר בין הוושט לקיבה. תפקידו של הסוגר הוא למנוע מהתוכן החומצי של הקיבה לעלות חזרה לושט.
בעצם מדובר בתופעה פיזיולוגית נורמלית בה תוכן הקיבה חוזר אחורה לכיוון הוושט. אולם תופעה זו הופכת להיות מחלה כאשר היא חוזרת לפחות פעם בשבוע, ומלווה בסימפטומים של צרבת או פגיעה ברירית הושט, שיכולים אף לגרום לנזקים ארוכי טווח כמו סרטן מסוג הוושט ע"ש בארט (Barrett's Esophagus).
הקשר למשקל תקין
מחקרים שבחנו את הקשר בין השמנה לבין המחלה, העלו קשרים לגורמים סביבתיים. לפי מחקרים אלה, עודף משקל המוגדר כ- BMI (המחושב לפי משקל/ גובה2) של 25-30, העלה את הסיכוי להופעת ריפלוקס או לצרבת בכ- 50% ואילו השמנה המוגדרת כ- BMI של 30 ומעלה, הכפילה את הסיכוי.
עוד נמצא כי השמנה בטנית יכולה להוות הסבר בפני עצמו למחלת הרפלוקס הקיבתי-ושטי, שכן היא ככל הנראה מעלה את הלחץ התוך בטני (עם ובלי קשר להשמנה כללית) ובכך מחריפה את סימפטומי המחלה.
כך שבעוד שעודף משקל והשמנה מעלים את הסיכוי להופעת הסימפטומים, ירידה במשקל יכולה להקל עליהם ולכן דיאטה מבוקרת לירידה במשקל הינה המלצה חשובה לטיפול במחלה.
השומנים שמשפיעים על הצרבת
מחקרים רבים בעולם ניסו לבדוק אם או כיצד מזונות שונים משפיעים על הופעת הצרבת, אך הגיעו לתוצאות שונות ולעתים אף סותרות. מסיבה זו, דיאטנים ממליצים להתייחס ספציפית לכל בנאדם, וכי ניתן להקל על הופעת הצרבת באמצעות ביצוע התאמות תזונתיות.
אחת ההתאמות נוגעת לתכולת השומן בתפריט היומי. ידוע כי מזונות שומניים נוטים להקטין את הלחץ בסוגר הושט התחתון, ובמקביל לעכב את ריקון הקיבה והפרשותיה.
אולם חשוב לציין כי יש לעשות התאמות הנוגעות לשומן בכללותו. כלומר חשוב לא להתייחס רק לשומנים רעים כמו החמאה והמרגרינה, אלא גם לשומנים טובים כמו אלה המצויים בטחינה, באבוקדו ובזיתים, אשר גם הם משפיעים על הסוגר ועל הקיבה בצורה דומה.
מזונות ומשקאות נוספים אשר מומלץ לנסות ולצמצם את צריכתם, הם שוקולד, קפה ואלכוהול שגם הם עשויים להפחית את הלחץ על סוגר הוושט התחתון, ובנוסף אלכוהול המגביר את הפרשת החומצה בקיבה.
ניפוץ מיתוס החלב
פעמים רבות אנשים הסובלים מצרבות בוחרים לשתות כוס חלב לפני השינה להרגעת תחושת הצריבה. חלב הוא אמנם משקה בסיסי שכעקרון סותר את החומצה, אבל יש לו אפקט חוזר, כלומר הוא אמנם מרגיע את הצרבת אך מדובר ברגיעה זמנית שאחריה יגרום החלב להפרשת חומצה מוגברת בקיבה וכמובן שוב, צרבת.
טיפול מניעתי
הרגלי אכילה ואורחות חיים מהווים נקודה חשובה בכל הנוגע למחלת הרפלוקס הקיבתי-ושטי בכלל ולצרבת בפרט. בין ההמלצות אותם כל אחד יכול ליישם כדי להקל על חייו עם המחלה אפשר למצוא:
- שמירה על משקל גוף תקין.
- הקטנת גודל הארוחות ופיזורן על פני היום.
- הימנעות מאכילה לפחות שעתיים לפני השינה.
- הימנעות מפעילות גופנית מאומצת בסמוך למועד האכילה.
- הפסקת עישון.
בכל מקרה, כדאי לשמור על תזונה נכונה ואם הסימפטומים לא עוברים לפנות לבירור רפואי.
הכותבת היא דיאטנית קלינית





React to WordPress