קיץ היא עונה שמשנה סדרי עולם, גם תזונתיים. סוג של חופש מתמשך גם למערכת העיכול, כי יחד עם החום והשמש, יש מאכלים שאנחנו לא רוצים או לא יכולים לאכול, ומאכלים שאנחנו אוכלים כמעט רק בקיץ. כך שלמרות הסטיגמה, בקיץ אפשר להשמין ולא מעט.

 

עוד ב- Onlife

"הקיץ היא דווקא תקופה משמינה", מפתיעה שרון בר-לב דיאטנית קלינית, "למרות התחושה שבחורף שחררנו כי הכל היה מתחת לבגדים בזמן שבקיץ מקפידים יותר, התזונה הקיצית עלולה לגרום לתוצאות הפוכות".

 

ענת זוהר, נטורופתית  מסבירה: "שיגרת החיים שלנו משתנה. אנחנו הולכים לישון מאוחר יותר, אוכלים מאוחר יותר, אוכלים יותר בחוץ ליד מקורות מים, אבל בעיקר אוכלים אוכל שנתפס כמקרר אבל למעשה מכיל קלוריות ריקות מיותרות".

 

בר לב מוסיפה: "המזון אותו אנו רוכשים בים או בבריכה בדרך כלל הוא מזון מהיר, כמו צ'יפס, נקניקיה בלחמניה, שניצל בפיתה ועוד. מדובר במזון שעשיר בשומן ועטוף בדרך כלל בפחמימות לבנות, כך למשל בנקניקיה רגילה יש 280 קלוריות, 15 גרם שומן ו 1250 מ"ג נתרן. כדי להימנע מכל אלה כמה שאפשר, כדאי לקחת אוכל מהבית ואז אפשר להכין אכל בריא יותר".

השתיה המסוכנת

משקאות רבים בקיץ הם מתוקים מאוד. ביניהם משקאות אלכוהוליים, קוקטליים,שייקים של גלידה, שייקים מפירות ואפילו קפה קר או תה קר. "בפינה קולדה יש בין 250-500 קלוריות, אז נכון שהמשקאות האלכוהוליים לא ממלאים כמו אוכל", אומרת בר לב, "אבל צריך לצרוך אותם במתינות, מה גם ששתיית אלכוהול, גם אם הוא קר משפיעה על העירנות, הזהירות ויכולה לגרום במקרים קיצוניים על הכבד".

 

זוהר מוסיפה: "נכון שחם וצריך לשתות, אבל חשוב לבחור נכון. בירה קרה, משקה ממותק, משקאות אנרגיה למיניהם הן לפחות 250 קלוריות נוספות. מומלץ להגביל את המשקאות ולהעשיר את הגוף במים, מיץ פירות 100%, סודה או תה קר ממותק עם עלי נענע".

 

הקשר בין מוזיקה לאכילה

מחקר שערך החוג לפסיכולוגיה באוניברסיטת ג'ורג'יה באטלנטה מצא כי אנשים שאוכלים כאשר יש ברקע מוסיקה מהירה, נוטים לאכול הרבה יותר. ובקיץ זה קורה לנו הרבה. אנחנו יוצאים עם חברים, עם משפחה לאכול במסעדות, בתי קפה ופיקניקים.

 

החוקרים במחקר ערכו השוואה לגבי צריכת המזון של כמאה משתתפים במשך 7 ימים. נמצא כי כמות המזון והשתייה גדלו ככל שהתארכה הארוחה, כמות האנשים סביב השולחן הייתה גדולה יחסית, ומוסיקה מהירה נשמעה ברקע.

 

"גם אורות עמומים במסעדה גורמים לנו לאכול יותר", אומרת בר-לב," אבל  שם אנחנו פשוט לא רואים מספיק טוב כדי לשפוט כמה מזון כבר אכלנו. הפתרון הטוב ביותר הוא מודעות ושליטה. אין צורך להימנע לחלוטין מלסעוד בחוץ אבל כדאי לא לאבד שליטה".

 

סלט הוא לא תמיד הפתרון

למרות שאנחנו חושבים כי סלט יכול להיות ארוחה מושלמת לימי הקיץ החמים, הוא יכול מהר מאוד לעבור ממאכל בריא למשמין. "אין ארוחה על האש ללא סלט תפוחי אדמה או סלט כרוב עשיר במיונז", אומרת בר-לב, "בסלט תפוחי אדמה רגיל יש 180 קלוריות, ל100 גר, ו - 12 גר שומן, וזה המון".

 

ומה קורה עם סלטי הירקות?  גם בהם יש מוקשי השמנה. קרוטונים, גבינה צהובה, גבינה בולגרית, רטבים שונים. "זה שאנחנו אוכלים סלט, זה לא אומר בהכרח שאנחנו אוכלים בריא.", אומרת בר – לב וממליצה, "להימנע בכלל משימוש במיונז, במיוחד בקיץ כשיש סכנה שהמיונז התקלקל".

 

זוהר מסבירה כי אפשר להכין סלטים עם רטבים על בסיס חומץ, שמן זית, לימון. אפשר להעשיר את הסלט ברצועות עוף בגריל, ביצים קשות וכמובן לא לשכוח, הרבה ירקות".

 

מה אפשר לעשות?

  • לקחת בחשבון כמה חטיפים וקינוחים אוכלים."חשוב לדעת שהחטיפים והקינוחים אולי טעימים, אבל עשירים בקלוריות ושומן.", אומרת בר- לב. "שימו לב במיוחד לכמות השומנים. גביע ופל וכדורי גלידה יכולים להגיע בקלות ליותר מ - 700 קלוריות ו - 40 גר שומן".

 

  • לאכול יותר פירות אבל לא לשכוח שהם מלאים בסוכר. "אפשר לצד זה להגדיל את קינוחי הפירות" מציעה זוהר, "ענבים שהוכנסו למקפיא יכולים להוות קינוח נהדר, כך גם סלט פירות טריים, סורבה בטעמים שונים ומקפיאים עשויים מפירות".

 

  • לא להפסיק לעסוק בפעילות גופנית. "כשחם בחוץ אנחנו נוטים להתעמל פחות. אולם כדי למנוע עלייה במשקל חייבים להמשיך ולעסוק בפעילות גופנית גם בחודשי הקיץ החמים", אומרת בר- לב, "במרבית המקרים, כאשר עושים הפסקה כל כך ארוכה, השרירים מאבדים את החיטוב והמיצוק שלהם ונאלץ להתחיל מאפס".

 

  • לא להפסיק להקפיד על תזונה נכונה. למרות הרצון לאכול עוד ועוד, חשוב לעצור גם אם אתם בחופשה או סתם בחוף הים. המחיר הקלורי של תזונת הקיץ עלול להיות כבד.