קמח: איזה קמח הכי בריא?
לפני שנים לא רבות, המילה "קמח" התייחסה למוצר אחד: קמח לבן. ברבות השנים התווסף לו הקמח התופח, בו בעצם ערבבו את אבקת האפייה עם הקמח, היום, מדפי הקמח ברשתות השיווק תופסים שטח נכבד משורת מוצרי האפייה –קמח לבן בהיר, קמח שמרים, קמח לעוגות, קמח לעוגיות, קמח ללחם, קמח לפיצות, קמח מלא, קמח שיפון, קמח ללא גלוטן ואפילו קמח ללחם קל.נעשה קצת סדר, לפחות מבחינה בריאותית.
עוד ב-Onlife:
- מתכון הגולשים: בלינצ'ס בחמש דקות
- הייתם צופים בתכנית "לשכב עם בחורה" להומואים?
- הדג הכי בריא והדג הכי מזיק: המדריך המלא
הקמחים הלבנים לא תורמים לבריאות. הם מכילים מעט ויטמינים ומינרלים, ולאחרונה מתייחסים אליהם כמו לסוכר: משביעים לזמן קצר וגורמים להשמנה.הקמחים המלאים – חיטה מלאה, או שיפון מלא, בעלי ערך בריאותי גבוה.רוב הקמחים עשויים מדגנים שתורמים לגוף פחמימות, מעט שומן וכ-10% חלבון, אבל לא חלבון איכותי לבניית הגוף.קמח מתירס, קמח מתפוחי אדמה, או קמח חיטה – בכולם הערך הבריאותי דומה.
ממה עשוי קמח
בכל סוגי הקמחים של החיטה, מדובר בזן שונה של חיטה, שהיא קצת יותר רכה, או יותר קשה, ומתאימה לסוג המאפה שרוצים.
בקמח המלא טוחנים את גרגר החיטה בשלמותו, כולל הקליפה, שבה נמצא כל הערך התזונתי – סיבים שתורמים לשובע ארוך ומונעים מחלות מעיים, סרטן, מחלות לב, הרבה ויטמיניםB, הרבה מינרלים כמו ברזל ואשלגן.בקמח הלבן מנפים את הקליפה ובעצם מנפים את כל הערך הבריאותי.בקמח מלא יש גם קצת פחות קלוריות, והוא משביע לזמן ארוך יותר כך שהוא גם תורם לשמירה על המשקל.איך יודעים מה לבחור?
תמיד עדיף קמח שכתוב עליו במפורש שהוא מלא, וגם במקרה הזה יש הרבה סוגים וכדאי לקרוא על האריזה את טבלת הערכים – ככל שיש יותר סיבים תזונתיים – הקמח עדיף. לדוגמה, בעוד בקמח מלא מסוים יש 9% סיבים, בקמח מלא של חברה אחרת יש 17% סיבים, ולכן הוא עדיף.קמח כוסמין נחשב קל יותר לעיכול ומכיל יותר ויטמינים, וקמח שיפון משביע לזמן ארוך יותר מחיטה, נספג לאט ומתאים יותר למי שסובל מסוכרת.הקמחים המלאים האורגניים עדיפים, כי אין על הקליפה ריסוסים.להלן דרוג חלק מן הקמחים הקיימים:
|
שם המוצר ושם החברה |
קלוריות במאה גרם |
סיבים תזונתיים |
נתרן |
רכיבים ותוספים |
|
מקום ראשון |
|
|
|
|
|
שופרסל קמח שיפון מלא |
293 |
18.5% |
28 |
מכיל קמח שיפון מלא בלבד |
|
טחנות ישראליות קמח שיפון מלא |
293 |
18.5% |
28 |
מכיל דגני שיפון שלמים |
|
שטיבל קמח חיטה מלא |
295 |
17% |
|
מכיל רק חיטה מלאה |
|
הרדוף קמח חיטה מלא אורגני |
330 |
13% |
4 |
מכיל קמח חיטה מלא אורגני |
|
שטביל 10 קמח ללחם קל |
288 |
19% |
13 |
מכיל קמח מלא, גלוטן, צלולוז |
|
אדמה קמח כוסמין מלא אורגני |
282 |
9.3% |
2 |
מכיל קמח כוסמין מלא אורגני |
|
טחנות קמח קמח חיטה מלא |
274 |
15% |
22 |
קמח מלא בלבד |
|
סוגת קמח שיפון מלא |
299 |
15% |
|
קמח שיפון מלא בלבד |
|
גן שמואל קמח תירס |
374 |
14% |
120 |
רק תירס |
|
סוגת קמח חיטה מלא |
304 |
12.5% |
|
קמח מלא בלבד |
|
שופרסל קמח חיטה מלא |
334 |
9% |
|
|
|
תבואות קמח כוסמת |
343 |
10% |
1 |
רק כוסמת |
|
אוסם קמח תופח מחיטה מלאה |
296 |
11% |
680 |
מכיל קמח מלא וחומרי תפיחה |
|
מקום שני |
|
|
|
|
|
אדמה קמח מנופה אורגני |
330 |
8.2% |
|
|
|
שופרסל קמח תפו"א |
357 |
6% |
55 |
רק תפו"א |
|
גן שמואל קמח קינואה |
408 |
6% |
21 |
רק קינואה |
|
מקום שלישי |
|
|
|
|
|
שופרסל קמח תירס |
371 |
1.6% |
0 |
רק תירס |
|
סוגת קמח עוגות |
347 |
|
|
מועשר בויטמינים ומינרלים |
|
סוגת קמח לחם |
347 |
|
|
מועשר בויטמינים ומינרלים |
|
סוגת קמח לחלה |
347 |
|
|
מכיל קמח לבן ויטמינים ומינרלים |
|
סוגת קמח כפרי |
350 |
|
|
מועשר בויטמינים ומינרלים |
|
אוסם קמח שמרים |
|
|
7 |
מכיל קמח, שמרים, עמילן, חומר מתחלב ואנזימים |
|
סוגת קמח רב תכליתי |
348 |
|
0 |
מכיל קמח לבן ויטמינים ומינרלים |
|
טחנות ישראליות קמח תופח מועשר |
347 |
|
346 |
מכיל קמח לבן ומועשר בויטמינים ומינרלים |
|
מקום רביעי |
|
|
|
|
|
מיימונס קמח לחם |
363 |
|
0 |
מכיל קמח לבן בלבד |
|
יש קמח חיטה לבן בהיר |
359 |
|
|
רק חיטה מנופה |
|
טחנות ישראליות קמח לבן בהיר |
359 |
|
0 |
מכיל קמח לבן בלבד |
|
דגן קמח חיטה בהיר |
330 |
|
2 |
מכיל קמח לבן בלבד |
|
סוגת קמח פיצה |
345 |
|
|
קמח לבן |
|
מיה קמח תפו"א |
380 |
|
10 |
רק תפו"א |
|
מיימונס קמח תופח |
349 |
|
346 |
קמח לבן וחומרי תפיחה |
|
אוסם קמח תופח |
399 |
|
625 |
מכיל קמח וחומרי תפיחה |
|
טחנות ישראליות קמח תופח |
349 |
|
662 |
מכיל קמח וחומרי תפיחה |
|
מגה קמח לבן תופח |
335 |
|
730 |
מכיל קמח וחומרי תפיחה |
|
מקום אחרון |
|
|
|
|
|
אוסם קמח תופח טעם שוקולד |
341 |
|
665 |
מכיל קמח, קקאו, חומרי תפיחה וחומרי טעם וריח |
|
גלעם תחליף קמח ללא גלוטן |
384 |
|
|
מכיל עמילן תירס, סוכר ומייצבים |
פחות גלוטן – יותר קלוריות
וזו ההזדמנות הנדירה לנפץ מיתוס:קמח ללא גלוטן רצוי אך ורק למי שחולה צליאק, כלומר אלרגי לגלוטן!לכל שאר האנשים – הגלוטן לא מזיק, לא משמין, לא נדבק למעיים, ולא גורם לשום נזק בריאותי.
זה אחד משני החלבונים של החיטה, שדווקא הוא- תורם לתפיחה של המאפים ולאווריריות שלהם. בלחמים הקלים שרוצים שיה





React to WordPress