יש המון דרכים לבשל אוכל טעים ועסיסי מבלי להוסיף לו טונות של תוספות מיותרות. בעוד שרוב האנשים יודעים לוותר על הטיגון כשהם רוצים לבשל ארוחות בריאות, רבים אינם חושבים על ההשפעה של שיטת הבישול על התזונה של המזון שהכינו.

חום הבישול יכול להרוס 20%-15% מהוויטמינים בירקות, במיוחד ויטמין C, חומצה פולית ואשלגן. מסיבה זו מזון לא מבושל עד תומו, נחשב למזון ששומר על הערכים התזונתיים שלו ואופטימאלי מבחינה בריאותית.

אבל מחקרים אחרים מצביעים שלמזונות מסוימים הבישול בעצם עדיף. בירקות כמו גזר, תרד ועגבניות החום מאפשר שחרור של נוגדי חמצון על ידי פירוק קירות התא ומספק מעבר קל יותר של הרכיבים הבריאים מהמזון אל הגוף. במידה ואתם קונים ירקות קפואים ולא רק טריים, ניתן בקלות לקבל מידע אודות הערכים התזונתיים והמלצות ההכנה של כל ירק על גבי האריזות , שם יופיעו נתונים כמו ערך קלורי, ויטמינים ומינרלים. ספקי המזון אף זמינים לכל הערה או הצעה לשיפור ורבים מהם אף מספקים הצעות הגשה ומתכונים שניתנים להכנה פשוטה עם אותו מוצר.

שתיים משיטות הבישול הנפוצות

מיקרוגל ? השימוש במיקרוגל לבישול ירקות יכול להיות הדרך הבריאה ביותר, בגלל זמן הבישול הקצר שגורם להרס תזונתי מינימאלי. המיקרוגל מבשל את האוכל על ידי חימום מבפנים החוצה. הוא פולט גלי רדיו שמעוררים את המולקולות במזון מה שיוצר חום שמבשל את המזון. לפעמים הבישול במיקרוגל יכול לגרום להתייבשות של המזון. אפשר למנוע זאת על ידי התזת מעט מים על המזון לפני החימום, או הנחת מגבת נייר רטובה על הצלחת. הדרך שבה המיקרוגל מבשל את האוכל מייתר את הצורך להוסיף למזון שמנים נוספים.

היתרון של המיקרוגל הוא שאפשר לבשל בו כמעט כל מזון מירקות ואורז ועד לבשר. מחקרים מראים שזו יכולה להיות אחת הדרכים הטובות ביותר לשמירה על החומרים המזינים שבירקות. בישול במיקרוגל היא דרך הבישול הטובה ביותר לברוקולי, שכן היא משמרת את וויטמין C שבירק. רק חשוב להשתמש במיכל בטוח שמיועד לחימום במיקרוגל, אפשר לרכוש אותו אצל ספקי מזון וכלי מטבח.

 

הרתחה ? הרתחת ירקות היא מהירה, קלה וכל מה שצריך להוסיף זה מים וקורט של מלח. אבל בטמפרטורות הגבוהות ובנפח מים גבוה, הוויטמינים המסיסים במים ו-70%-60% מהמינרלים במזונות מסוימים ? יכולים פשוט להיעלם ולהישטף. אבל מחקר מראה שלמעשה הרתיחה יכולה להיות הדרך הטובה ביותר לשימור חומרים מזינים בגזר, בקישוא ובברוקולי ? בהשוואה לאידוי, טיגון או אכילה כירק טרי.