אחת ההחלטות הנכונות לשנה החדשה, היא לשלב לארוחת החג גם קנייה של אוכל מוכן. גם חוסכים כמה שעות טובות של עבודה במטבח ואת כל הבלגן וגם את כאב הלב - אם אחד התבשילים רחמנא ליצלן- מתפקשש.
   

 

כיצד קורה שכולם אומרים ש'לא חייבים להשתגע לחג', אבל הסופרים כתמיד עמוסים, ואחרי קדחת הקניות, מגיע אטרף הבישולים. כל אלו שמארחים מצויים לפחות יומיים בתורנות מטבח בלתי פוסקת: קוצצים, מטגנים, מבשלים, מתבלים ומקטרים (ליתר דיוק:מקטרות) :"זו הפעם האחרונה שאני מארחת".
מה עוד שיש לנו אלטרנטיבה זמינה ונגישה: אוכל ביתי מוכן. אז נכון שיש היום תעשייה שלמה שמכונה 'אוכל ביתי', שחלקה הרבה יותר תעשייתי מביתי. ובכל זאת, מי שהחל את הרומן עם 'אוכל מוכן' יודע עד כמה קל להתאהב בחלופה זו, כשהיא משובחת וטעימה.
ואגב, אם אפשר להקל ולא להגיע עם מצוקת חמצן, לאותה מסורת של טבילת תפוח בדבש, אז למה לא?!

לזניה בשרית של המבשלת  זלדה צילום - משק 8

 

 

את ההיכרות עם אופציית ה'אוכל המוכן' התחלנו -בן זוגי ואנוכי- בעקבות סופי שבוע עמוסים במיוחד שלא אפשרו כלל להגיע למטבח. התחלנו עם המלצות של חברים על מקומות שאפשר למצוא בהם אוכל ביתי מוכן במחירים סבירים, וגם כאן היו 'מציאות' וגם 'נפילות' כמו למשל באחד המקומות המוכרים באור-יהודה, שם האוכל המוכן במחירי 'סוף עונה', אך רחוק מלהיות טעים.
כיום יש כמה אתרים המציעים רכישה של אוכל ביתי, אחד מהם הוא האתר 'יאמי' המאגד מספר בשלנים ביתיים, כשלכל אחד מהם התמחות שונה: מאוכל צמחוני, דרך אוכל אירופאי ועד אוכל מרוקאי. בכל אזור גיאוגרפי יש מספר מבשלות, והמנות שבחרתם, מגיעות בשליחות עד הבית.
ומילה טובה על האתר של יאמי, שהוא סופר ידידותי למשתמש.
האתר משתדל על הצד הטוב ביותר לבצע התאמה מקסימאלית בין ההעדפות הקולינאריות שלכם, לבין הבשלנית שמאכליה יהיו הכי טעימים לחיך שלכם. ובקיצור, למצוא את 'המכסה' שלכם. הגעתם למבשלת המתאימה, תוכלו לקרוא עליה מעט ולערוך הזמנה. יש גם אפשרות לשנות מעט מההזמנה, להוסיף עוד תבלון, לשנות מהרוטב ואת כל ההערות והבקשות האלו רושמים במשבצת המיועדת לכך באתר. אבל, מה שהפתיע אותי לטובה, הייתה השארת תגובות הגולשים על המנות באתר. יאמי אינו משאיר את הביקורת בחדרי חדרים ועסק שפתוח לקבלת הערות ומבין שהוא רק יכול להשתפר ולהיבנות ממנה, הוא עבורי עסק עם תודעת שירות גבוהה. התשלום עצמו מתבצע באמצעות כרטיס אשראי או במזומן.

 

ונגיע לעיקר: קבלתי לטעימה מספר מנות שנועדו להיות מונחות אחר כבוד על שולחן החג. הדגש היה על מנות משפחתיות כאלו שגם הצאצאים יטעמו ויאכלו. הרי אין דבר יותר מתסכל מלראות את הצאצא נוגע רק בחלת החג, במהלך ארוחת החג החגיגית ומניד ראשו בשלילה לכל שאר המטעמים המוצעים לו, למעט מנת מרק עוף. ואגב, אצלנו זוהי המנה הכי חביבה על הילדים בחג, מרק עוף- עשוי כהלכתו צח ונקי ועם מינימום 'ירוקים צפים'- כדבריהם.

 

 

מתאים לחך הילדים
שתי המנות ששימחו את חך הצאצאים הגדולים היו: בלינצ'ס בשרי של זלדה ולזניה בשרית
של טלי. הבלינצ'ס הבשרי היה ממולא בבשר טחון ועסיסי שנעטף בבצק רך ונימוח עם תבלון מידתי והרמוני. וכמו שאתם יודעים, התבלינים הם ארגז הכלים של כל בשלן, וכשמדובר בילדים, אפשר בקלות ליפול  בעניין זה. האתגר הגדול הוא: לאחד בין התבלינים, כך שלא יהיה תבלין דומיננטי אחד שיאפיל בטעמו על המנה ודווקא בשל אותו תבלין, הצאצא הפיינשמקר אחרי ביס אחד יאמר "לא טעים לי".
הלזניה הבשרית הייתה מנה פשוטה ולא מתוחכמת, עסיסית והקרינה כולה 'ביתיות', וזה מה שהפך אותה לפייבוריטית על הילדים. הקטן בן החמש הסתפק במנה הביתית של קציצות בשר מבקר עם תוספת אפונה. גם כאן מדובר בקציצות בשר בסיסיות עם תוספת אפונה. אכן בסיסי, אך גם טעים ומתחבב על הקטנטנים.

 

 

לזניה בשרית של טלי- מאתר יאמי ,צילום משק 8 

 

פותחים שולחן
כמעט בכל ארוחת חג, המנה הראשונה למבוגרים שבחבורה כוללת דגים. בין הציר הנע על גפילטע פיש לדגי חריימה, יש לא מעט אופציות נוספות. אנחנו טעמנו את קציצות הטונה של הבשלנית- טלי; קציצות מהמטבח המצרי של סבתא טוטו בתוספת רוטב עגבניות והרבה שום. הקציצות היו טעימות ומתובלות להפליא ובדיוק לטעמינו, הקאץ' הוא שגם הילדים עפו עפו עליהן, כך שמומלץ לקנות כמות נאה מאותן קציצות.
אופציה נוספת למנות ראשונות: קציצות אפויות מאורז, עדשים וירקות של זלדה. מדובר בתערובת מאופקת יחסית ועדינה מאוד בטעמיה, שהתחבבה על חובבי הירקות, בעוד שהטועמים הקרניבורים, חיפשו פתיח עסיסי  יותר. אז גם לאותן מנות בשריות עם נוכחות חזקה, הגענו.

 

קציצות טונה מהמטבח המצרי של  טלי, צילום משק 8

 

 

מנות עם אמירה ביתית
 אין 'חגיגת ראש השנה' ללא התוספת הקלאסית של ממולאים. כמעט כל חג אני עומלת שעות במטבח על הכנת ממולאים, מבצלים ממולאים ועד קישואים. אני סבלנית במיוחד עם מילוי בצלים ופלפלים, אך כשזה מגיע להוצאת פנים הקישוא, אני מתחילה לפתח הפרעות קשב וגירוד, וזה עוד לפני שהתחלנו עם תערובת המילוי. לכן, עם השנים קניית ממולאים ביתים על פני הכנתם נראית לי סוג של התפכחות.
בפינת הממולאים, טעמנו ממולאים בשריים וממולאים טבעונים בתוספת רוטב עגבניות.
הממולאים הבשריים הזכירו לי את אותן ניחוחות של פלפלים אדומים מבית סבתא המתבשלים זמן ממושך על אש לוחשת. גם כאן הבשר היה עסיסי, האורז היה עשוי במידתיות והקישוא הממולא היה טעים במיוחד.  אפרופו קישואים, העדפה האישית שלי היא לתת לכל ירק, רוטב ייחודי שמשתלב עימו. למשל, עבורי הרוטב ההרמוני לקישוא הוא רוטב עגבניות עם תוספת לימון, שיני שום, נענע קצוצה ותיבול של מלח, סוכר ופלפל שחור, שיוצר מעדן.
'גולת הכותרת' בעיקריות, הייתה מנת ממולאים בגרסה הטבעונית. תערובת המילוי כאן כללה:בורגול, ירקות, חמוציות ושקדים, ברוטב של עגבניות, סילאן ורכז רימונים. מבלי להגזים: זו הייתה מנה שהיא יותר מסך מרכיביה והתיבול הנכון, יצר מנה אנינת טעם המפנקת את הלשון. כתוספת לאותו ממולא, התנסיתי בקדרת ירקות עם קטניות של זלדה, שהייתה טעימה. אם כי, מאופקת למידי בתבלון שלה. חוש הטעם של בן זוגי התענג על המנה המיוחדת והמובחרת של עוף בערמונים ששילבה מתיקות עם חמצמצות.

 

הממולאים של זלדה מאתר יאמי צילום-משק 8

 

מנת עוף בערמונים של  טלי, צילום משק 8

 

 

 

 

ואגב, עוד שירות חדש של יאמי- שנועד לכן אם אתם חשים שאתם פשוט לא מספיקים לעמוד בלו"ז הבישולים, מזמינים בשלן שיגיע אליכם עד הבית.
http://www.yummi.co.il/

ובפינת המתוקים

בחג , 'מלכודת הדבש' היא חגיגת המתוקים. אז נכון שאנו מכירים את נזקי הסוכר וגם את נזקי השומן, אבל 'הנחמא פורתא' שלנו היא ש'אחרי החגים' הכול ישתנה ויותר לא נכניס לביתנו את אותו 'מוקצה קטלני'. אז אם בחגים הכול מותר: מאפים, גלידות ושלל קינוחים מתקתקים, ואתם מגדירים עצמכם כ'פיינשמקרים' נעדרי כישורי -אפייה, אופציית הקונדיטוריות נועדה לכם/ן.  

 

 

BAKER'S

מי שהספיק להכיר את מאפיית הבוטיק BAKER'S ברמת- חן של הקונדיטורים שירי ואלכס לביד, כבר יודע עד כמה דיוק, יצירתיות ומקוריות יש בכל מאפה שלהם. ב- BAKER'S יודעים לערוך חיבור נכון  בין הבצק לתוכן המתוק והגועש ממנו והם תמיד מוציאים תחת ידיהם את אותם מאפים ייחודים עם טוויסט.
נתחיל בעוגת הדבש הקלאסית של ראש השנה, שמקומה לעולם לא נפקד.
העוגה של  BAKER'S היא -קודם כל- תאווה לעיניים גם תאווה לחיך. מדובר בעוגת דבש 'תמירה' וחגיגית שנראית מרשימה ויזואלית ותופסת מייד את העין. העוגה האפויה זכתה להתלהבות מ'המבוגרים שבחבורה' שאהבו את השילוב העשיר של תפוחי עץ  וצימוקים. גם הקינמון כאן ממש לא משתלט. והתוצאה: עוגה משובחת בטעמה, שאינה נופלת לאותה מלכודת של 'מתוקה יתר על המידה' והכוונה היא לאותן עוגות דבש שלאחר פרוסה קטנה, אתה חש את מלוא כובדה של המתיקות.

 

עוגת דבש תמירה של בייקרס

 

 

 

נגיעה של שטרודל
את ההיכרות שלי עם שטרודל תפוחי עץ, אני חייבת לדודה אסתר ז"ל מפרדס חנה שכל ביקור אצלה היה חגיגה של מטעמים ומאפים ובסיומו, חיכה לנו  סל פלסטיק אדום ומחורר שבתוכו מסתתר אותו שטרודל תפוחי עץ. הטעם הביתי כל כך של עוגת שטרודל תפוחי העץ של בייקרס, הזכיר לי את אותם מחוזות ילדות, למעט העובדה שהפעם הבצק הוא על טהרת הפילו. אחרי שתוסיפו לאותה פרוסת שטרודל כדור וניל, יש לכם קינוח מנצח.

 

ולא לשכוח להוסיף כדור גלידה

 

 עוגיות בניחוח צרפתי
מהשילוב הבא, כולנו התפעלנו: עוגיות פיננסייר דבש. מדובר בעוגיות צרפתיות רכות ונימוחות על בסיס חמאה ושקדים בתוספת דבש. העוגיות הקטנטנות האלו, הן מעין עוגה בחושה אישית והשידוך בין טעם השקדים העדין, החמאה והדבש מעניקים טעם מענג ובפירוש: ממכר. קל מאוד ליפול כאן ל'מלכודת הדבש' שמזמנות לנו אותן 'עוגיות קוקטיות' ולהתחיל רק בטעימת עוגייה אחת, ולהמשיך בעוגייה נוספת וכן הלאה.

 

פיננסייר בשלבי הכנה, צילום-טלי דולין

 

והתוצאה הדיבשית

 

במזל תפוח
עוד, בנבחרת העוגיות הייחודיות של BAKER'S, עוגיות מאפה בצורת תפוחי עץ העשויות מהבצק ממנו מכינים קרואסון. מעל עוגיות אלו הניחו לקישוט פרוסה דקיקה ואפויה של תפוח עץ, רוטב פטל ותוספת פיסטוק חלבי. למרות שאנו מורגלים בקרואסון החמאה או מקסימום עם תוספת של שוקולד. הקומבינציה הזו של הבצק החמאתי עם התוך המתקתק, מענגת ומשמחת את החיך.

 

בתצורת תפוח, שלוב הרמוני ומשמח

 

חלה ופריכה
גם החלה החגיגית של  BAKER'S  היא חלה עם נוכחות. מדובר בחלה עגולה שזופה עם חלל עגול באמצע בעלת ציפוי פריך ואוורירית במיוחד. הציפוי עצמו משלב שלל גרעינים קלויים כמו:פרג, שומשום, גרעיני חמנייה ודלעת. כתוספת דקורטיבית בשולחן החג, ניתן להניח בחלל שבאמצע החלה, תפוח עץ ירוק, או צלוחית קטנה עם דבש, וכשבוצעים את החלה וטובלים אותה בדבש, מרגישים טעם של אהבה אמיתית למאפים.
http://www.bakerscafe.co.il/#!about/cfvg

 

 

 

 

לחמנינה
עבור התל-אביבים,  'לחמנינה' -המאפייה- קונדיטוריה-בית קפה הפכה מזמן למוסד קולינארי, ומי שכבר טעם את המאפים המשובחים של לחמנינה הופך ל'לקוח חוזר'.
קבלו את העוגות, העוגיות וכיכר הלחם ששווה עבורם לשבור כל דיאטה !!! (את הצום תשאירו ליום שאחרי ראש השנה, לצום גדליה -:)
בנבחרת הפותחת של לחמנינה לחג: עוגת קראנץ תפוחים וקינמון מאורכת. העוגה עסיסית למידי, הבצק פריך ומילוי התפוחים יחד עם טעם הקינמון הדומיננטי מעורר את התיאבון. חיממנו את העוגה מעט בתנור בסמוך לבוא האורחים, והתאהבנו בה.

 

 

קראנץ תפוחים וקינמון של לחמנינה. צילום ינאי יחיאל

 

העוגה השנייה היא: עוגת דבש קלאסית עם תבלון נעים ועדין, ואפילו על גבול המאופק. גם כאן מדובר בעוגה עם ניחוח וטעם ביתי לכל דבר.  

 

 

עוגת דבש של לחמנינה. צילום ינאי יחיאל

 

בפינת העוגיות, תמצאו השנה בלחמנינה גם דובשניות. וזה מה שמזכיר לי שבכל שנה חוזר הצאצא הקטן מהגן, (וכך היה גם עם הצאצאים הגדולים) עם שקית ובתוכה דובשניות תוך שהוא מצביע עליה באצבעו הקטנה ואומר "לא אוהב".
ואכן הדובשניות של לחמנינה הן חוויה מתקנת ומענגת ל'דובשניות הגן'-מדכאות התיאבון. העוגיות האלו נימוחות בפה ואחרי התגובות של הצאצאים: 'אמא, זה יאמי לגמרי!' וזה טעים רצח', מתחשק לנו לבקש מהגננת בגן לערוך הזמנה מרוכזת בלחמנינה.

 

 

דובשניות של לחמנינה, צילום ינאי יחיאל

 

 

 

מאחר ואין לי כל יומרה לשלוט בגחמותיה של העיסה הבצקית הדביקה שאמורה להפוך ללחם, הרי שאפיית לחם לחג- מעשה ידי להתפאר- תישאר בגדר פנטזיה. אבל, כמי שמתרגשת תמיד מניחוח של לחם ביתי, נגיסת ביס מנלסון- על שם נלסון מנדלה, ממחישה עד כמה לחם יכול להיות יצירת מופת. מדובר בלחם הבית של לחמנינה העשוי מחיטה מלאה, זרעי שומשום, פשתן, גרעיני חמנייה ודלעת, סובין ומעט דבש. כל המרכיבים האלו משלימים זה את זה ללחם הרמוני ועמוק בטעמו.
וכן גם הצאצאים הגדולים שכבר מתחילים לגלות סימני אנינות טעם, מרחו על נלסון חמאה ונהנו מכל ביס. http://www.lachmanina.co.il

 

נא להכיר נלסון

 

לחמים
אם אתם אוהבים טעמים ביתים ומאופקים, עוגת דבש סבתא של 'לחמים' עם קוביות תפוחים, תקלע בינגו לטעמכם. הגם שאין בה קווי אופי ייחודים, היא הצליחה להתחבב על כל הטועמים. נדמה שהפשטות, הרכות, ובעיקר הטעם הפכו אותה מבלי להתאמץ לחביבת הקהל. ואם כבר, אז העוגה הזו חייבת 'הפסקת קפה'.

 

עוגת דבש סבתא של לחמים- צילום דניאל לילה

 

הפייבוריטית שלנו בלחמים היא עוגת שטרודל תפוחי עץ. למה? כי היא עשירה במילוי של תפוחי עץ שלא היו כאן רכים ועיסתיים מידי. הבצק מתקתק במידה מעודנת ומאפשר נוכחות נהדרת לתוכן התפוחים. גם כאן קל ליפול למלכודת השטרודל ולמלא את חלל הפה עם עוד פרוסה קטנה.

 

שטרודל תפוחי עץ קלאסי של לחמים, צילום דניאל לילה

 

חגיגיות ודבש (כדאי אולי גם סלט ירקות- כדי שלא תתקבעו בתודעה המשפחתית כ'אוכלי חינם' -:)

http://www.lehamim.co.il/

 

חלה בדבש של מאפיית לחמים, צילום דניאל לילה

 

לחם ארז
ברשת 'לחם ארז' תמצאו :שושני בריוש מתוקים עם צימוקים ותפוחי עץ מקורמלים בזיגוג דבש הדרים. כל נגיסה מהמאפה הצרפתי הזה המקפל בתוכו תכולת ביצים וחמאה גבוהה במיוחד, מענגת במיוחד. בצק הבריוש המשובח, סופג לתוכו את השילוב העשיר של צימוקים ותפוחי עץ מקורמלים עם מתיקות קינמונית.תוסיפו לזה כדור גלידה וקצפת וקיבלתם קינוח מושלם. ואגב, אם אתם רק מארחים לקפה ועוגה. אתם בהחלט יכולים להסתפק במאפה הזה שהוא משביע במיוחד.

 

בריוש תפוחים וצימוקים, צילום-דן לב

 

ועוד קינוח מתקתק, דביק ומתוקתק במיוחד הוא: ה'פלורנטין דבש'.  מדובר בריבועים קטנטנים ודביקים, נימוחים בפה. הילדים שטעמו את 'פלורנטין בדבש' אחזו אותם בקצות אצבעותיהם ועפו עליהם. לריבועים האלו, אפטר טייסט דבשי במיוחד, מתגרה ומסעיר. וכן, חייבים להגביל כאן את המינון גם עבורנו וגם עבור הילדים !

הנבחרת המתקתקה והחגיגית של לחם ארז לראש השנה, צילום-דן לב

 

ללקק
ואם עבורכם הקינוח המושלם לתקופת החגים היא עדיין: גלידה מצננת, לכו על גלידת סורבה מרעננת שהיא גם פרווה ומתאימה לכל מי שמקפיד על הפרדה בין בשר וחלב. לכבוד השנה החדשה, גלידות נסטלה השיקו סדרת סורבה חדשה עם 30% פרי בטעמי תות מסדרת ג'ויה. אנחנו אהבנו את הסורבה תות המרענן, בתום ארוחה בשרית.

 

ג'ויה סורבה תות- צילום סטודיו אסם

 

לילדודס', תנו את שלגון פיניאס ופרב - גלידת שרבט בטעם פירות עם ה'תוספת שתופסת' של בובות לאיסוף מהסדרה. הילדים הגדולים יותר, נהנו ביג טיים משלגון הקראנצ' בר בטעם נוגט בציפוי שוקולד חלב ופצפוצי אורז ומהשלגון מסטיק בננה- שעבורנו הוא געגוע לטעמי הילדות, ולהם הוא רק סיפק את הקריבייניג למשהו של 'יאמ', 'יאמי'.

 

שלגון פיניאס ופרב עם בובות לאיסוף -צילום סטודיו אסם

 

קראנצ' בר מפנק, צילום-סטודיו אסם