אני לא מכירה הרבה ישראלים שלא אוהבים שקשוקה, וזה אם לא כוללים את אבא שלי, שטוען שמעולם לא טעם שקשוקה. אני מתקשה להאמין לו. התקרובת המהבילה והריחנית, שנושאת איתה עגבניות בשלות ומבושלות, תיבול וביצים נוזלות היא אופציה נפלאה לפתוח איתה את בוקר שבת, או לשמש ארוחה צמחונית טעימה ובריאה.

 

יש שגורסים שאת השקשוקה המציאו הטוניסאים ויש שנותנים קרדיט לעדות צפון אפריקה בכלל. שקשוקה במקורה עשויה משמן, עגבניות וביצים. גרסה נוספת ואותנטית לא פחות כוללת גם פלפלים ואם נתעקש על התבלין נוסיף פפריקה או כמון. את השקשוקה אי אפשר לאכול בלי לחם טרי או חלה רכה, איתם מנגבים וסופגים את תבשיל העגבניות הזה, ואוכלים בתאבון רב.

 

אין קל מלהכין שקשוקה וגם טירוני מטבח יצליחו להוציא תחת ידיהם שקשוקה ראויה, אם רק יקפידו על כמה כללים בסיסיים:

1. השתמשו בעגבניות בשלות או בעגבניות משומרות.
2. תנו לעגבניות את הזמן שלהן להתבשל.
3. אל תחסכו בשמן בטיגון המרכיבים, הוא מוסיף לעומק הטעמים ולבישול של העגבניות.
4. אל תתביישו לתבל ביד נדיבה.
5. השתמשו בביצים בטמפרטורת החדר.

לשקשוקה אפשר להוסיף מרכיבים כיד הדמיון, מפלפלים וקישואים, דרך חצילים ונקניקיות ועד אנשובי. ועכשיו, למתכונים:

שקשוקה קלאסית
מרכיבים:
קילו עגבניות חלוטות, קלופות וחתוכות לשמיניות / קופסת עגבניות קלופות שלמות או מרוסקות
פלפל אדום/ירוק חריף פרוס (כמות לפי הטעם, וגם זה-לא חייבים)
4 שיני שום קלופות ומעוכות
מלח
פלפל גרוס
כפית פפריקה מתוקה
ביצים בטמפרטורת החדר לפי כמות האנשים
שמן לטיגון (כמות נדיבה, היא תתנדף אחר כך, כשהשקשוקה תהיה מוכנה)
כף פטרוזיליה קצוצה לקישוט

ההתקנה:
במחבת כבדה (אפשר גם רגילה, אבל לא טפלון!!) מחממים שמן עד שחם מאוד (רגע לפני שהוא רותח).
מוסיפים פלפל חריף ומטגנים קלות.
מוסיפים שיני שום ומערבבים.
מוסיפים עגבניות ומלח לעגבניות להתבשל ולהוציא את המיץ שלהן (זה עשוי לקחת כעשר דקות עד רבע שעה), עד בעבוע.
מוסיפים פפריקה ופלפל שחור ומבשלים עד שהשקשוקה מבעבעת.
שוברים ביצים מעל המחבת ומרוקנים תכולתן.
מבשלים עד למידת העשיה הרצויה, מורידים מהאש ומפזרים פטרוזיליה מעל.
 


צילום: shutterstock

 

שקשוקה חצילים
מרכיבים:

קילו עגבניות חלוטות, קלופות וחתוכות לשמיניות / קופסת עגבניות קלופות שלמות או מרוסקות
פלפל אדום/ירוק חריף פרוס (כמות לפי הטעם, וגם זה-לא חייבים)
בצל בינוני קלוף וקצוץ
חצי חציל בלאדי קלוף וחתוך לחתיכות בגודל בינוני
4 שיני שום קלופות ומעוכות
מלח
פלפל גרוס
חצי כפית פפריקה מעושנת
ביצים בטמפרטורת החדר לפי כמות האנשים
שמן לטיגון (כמות נדיבה, היא תתנדף אחר כך, כשהשקשוקה תהיה מוכנה)
כף כוסברה קצוצה לקישוט

ההתקנה:
במחבת כבדה מחממים שמן עד שחם מאוד (רגע לפני שהוא רותח), מוסיפים בצל ומטגנים קלות.
מוסיפים חתיכות חציל ומטגנים מכל הצדדים עד שהוא שותה את השמן.
מוסיפים שמן שיכסה את שטח ומחבת ומחממים קלות.

מוסיפים שיני שום ומערבבים.
מוסיפים עגבניות ומלח ומבשלים עד שהעגבניות הוציאו מיץ והתרככו.
מוסיפים פפריקה ופלפל שחור ומבשלים עד שהשקשוקה מבעבעת
שוברים ביצים מעל המחבת ומרוקנים תכולתן.
מבשלים עד למידת העשיה הרצויה, מורידים מהאש ומפזרים כוסברה מעל.