עלייה במשקל בזמן הריון
מיד כשהתבשרתי ע"י חמשת הערכות הביתיות על ההיריון הראשון שלי, הרגשתי רעבה. התאפקתי. שבועיים.
כשהתחילו הבחילות כבר הייתה לי לגיטימציה פיזיולוגית לרעב הרגשי ואז שחררתי את הרסן.. את הההריון סיימתי עם עלייה מכובדת של 17 ק"ג.
בהריון השני נשבעתי שאני לא עוברת את ה- 10 ק"ג. החזקתי מעמד עד שבוע 20 עם עלייה קטנה של 3 ק"ג ובסוף ההיריון כבר המחוג הצביע על אותה עלייה כמו ההיריון הראשון.
נכון, הייתי אז כבר דיאטנית אבל קודם כל אישה בהריון עם רצונות, חשקים, תסכולים וחרדות. מהמקום המזדהה הזה ומהמקום המקצועי אני רוצה לפרט את הגורמים לעלייה במשקל מעבר לעלייה ההכרחית של 10 ק"ג (עובר, שליה, שדיים, נפח דם):
1. מבחינה רגשיתאישה בהריון מרגישה פעמים רבות בלבול וחוסר בטחון לגבי הגוף שלה. הגוף משתנה וקיימת תחושה של "למה לטרוח, במילא לא שמים לב"..אז זהו, שלא..
אני רואה פעמים רבות אצלי בקליניקה נשים בהריון מתקדם אשר החליטו לקחת עצמן בידיים וכבר לאחר שבוע של שמירת התזונה אפשר לראות את הירידה בפנים, בזרועות ובאזור הרגליים.
2. חשש אמיתי מתחושת הרעב. אישה בהריון מרגישה שאם היא רעבה אז העובר שלה רעב גם כן.
אם מקפידים על 3 ארוחות לפחות מסודרות במהלך היום (יפורט בהמשך) העובר מבסוט. יש להימנע מצום של יותר מ4-5 שעות במהלך היום כי אז עלולים להיווצר גופי קטו הרעילים לעובר. מעבר לכך ? הוא מקבל את כל מה שדרוש לו מגופך. עלייך מוטל לדאוג למילוי המאגרים באמצעות התזונה.
3. מבחינה חברתיתקיימת לגיטימציה לעלייה במשקל בזמן הריון (אני בעד "פסק זמן" מהכנסת הבטן, אבל אל תלכי עם זה רחוק..).
4. מבחינה פיזיתלנשים רבות יש אכן עלייה בתאבון, חשקים ואי חשקים, בחילות המחמירות עם ירידת הסוכר בדם וגורמות לאכילה בלתי מתוכננת בעליל. בנוסף לכל, כל הגוף מכוונן לעלייה של מסת השומן בגוף (מחסני אנרגיה לייצור החלב).
אז איך מצליחים לעלות בין 10 ל- 16 ק"ג בלבד ?
(וזה לנשים שהתחילו את ההיריון במשקל רצוי, לבעלות עודף משקל רצוי לעלות 6-10 ק"ג בלבד)
1. הבשורה הטובה היא שאישה בהריון יכולה וצריכה לאכול כל 3 שעות. חשוב לפתוח את היום עם ארוחת הבוקר על מנת לשבור את צום הלילה.
2. רצוי שכל ארוחה תכלול פחמימה ורצוי מלאה (לחם מלא, אורז מלא, קוסקוס, בורגול, אפונה, עדשים, דגני בוקר).
3. מומלץ 3 מנות פרי ביום (1 מנה=תפו"ע, בננה, כוס אבטיח, 12 ענבים)
4. כדאי ורצוי להרבות במוצרי חלב עד 5%. הם מכילים הרבה סידן הנחוץ ביותר בתקופה זו ושומרים על תחושת שובע לאורך זמן.
5. ירקות, ירקות, ירקות (לא חייבים לחתוך סלט כל ערב, אפשר גם ירקות חתוכים גס או לאדות ירקות קפואים). מכיל מעט קלוריות, משביע ומזין.
6. שמרי את המתוק לסופשבוע (אם את ממש חייבת ? אפשר פרוסת לחם עם ריבה או טחינה ודבש).
7. ואחרון חביב ? את לא חולה.. פעילות גופנית מתונה מאוד עוזרת לשמור על ישבן בגודל סביר.
כמה לאכול? אישה בהריון זקוקה לתוספת של כ- 300 קלוריות החל מהטרימסטר השני. לכל אישה הדרישות האנרגטיות שלה וגם לפלא האינטרנטי המגבלות שלו.. ממליצה בחום להיות בתקופה רגישה זו במסגרת מקצועית תומכת.
לסיום, חשוב לזכור שאם לא למען האסתטיקה אז למען בריאותך ובריאות העובר.
עודף משקל מגביר את אי הנוחות הפיזית הנלווים להריון כגון כאבי גב, בצקות, ורידים. בנוסף יש קשר הדוק בין עודף משקל וסיבוכים בהריון כגון יתר ל"ד, סכרת ורעלת הריון.
וכל זאת עוד לפני שהזכרנו את התקופה שלאחר ההיריון בה התינוק יוצא (כן, זה קורה בסוף) ואת נשארת עם כל העודפים המתסכלים.
דנה ארידור דיאטנית קלינית B.Scו- MBAקליניקה ? בזל 46 ת"א נייד ? 052-3388767





React to WordPress