שלום לכן יקירות ויקרים,

 

 

 

 

הוזמנתי לסיור בלוגרים מטעם Leaders, פיניתי בוקר של ששי והגעתי.

ואני רוצה לספר לכם על מקום מדהים של גבינות ברמת על- משק יעקבס.

אבל איך הכל התחיל בעצם סיפר לנו פלג אוריון מהרפת כבר במצפה שמשקיף על כל איזור ישובי עמק חפר הירוק והמיוחד בביתן אהרן.

אז כך זה היה: בראשית ההתיישבות החקלאים התחילו ממש בקטן, למעשה במטרה לאכול ולעשות לביתם, קצת עז, קצת פרה, ירקות לצריכה אישית/משפחתית ותו לא. משם זה התפתח וגדל וצבר תאוצה והאיזור של המושבים והישובים בעמק חפר פרח וגדל, וכן גם הרפתות. זה קרה בעצם לאחר 3 שנים וכבר פרחו הפרדסים והאיזור התפתח.

סיפור מעניין אבל זה ככה בתיאוריה, הרי צריך לראות את עדנה הפרה, לשמוע אותה ולהריח - אז נסענו בשיירה לכפר ויתקין לרפת של אוריון- 150 ראש יש לפלג וליד שורות שורות ברפת של רפתנים אחרים/נוספים.

הרפת יש לציין נקייה למדי , להבדיל מאי אילו רפתות שביקרתי בהן בחמישים שנותיי

כל פרה מטופלת אישית על ידי "בעל הבית", הן מקבלות אוכל מזין עם תערובות של תירס וקליפות תפוזים, שמסתבר זוהי נוסחה לחלב טוב והרבה ממנו.

וכל אחת מהן, גם עדנה , גם צילה (תסלחנה לי) וכל היתר, זוכות לביקור של וטרינר פעם בשבוע שזה לא מובן מאליו. ובמידה ויש שינוי בהתנהגות הפרה וירידה בכמות החלב שהיא מניבה, זאת אומרת שיש שיבוש במוליכות והיא במצוקה הגברת פרה, או שכעת היא דורשת הזרעה, כל בעיה שהיא נדלק ניצוץ ובו ברגע הרפתן המסור ניגש אליה ואם הוא לא יכול לעזור, אזי הוטרינר מגיע לבקר את העלמה.

לכל פרה יש תג של זיהוי ברגלה והוא בעל צורה של טבעת על הרגל.

יש לציין כי עטיני הפרות נקיים מאוד, יש להן מרחב גדול יותר מברפתות אחרות. באמצע עובר חבל כזה שאוריין הסביר לנו שהחבל המשמש כסוג של מגב שמנקה פעם/פעמיים ביום את המשטח , כך שהמשטח נשאר יחסית יבש.

לאחר ההמלטה לא פחות ולא יותר מקבלת היולדת הטרייה חופשה של חודשיים מנוחה- סוג של חופש לידה :) ומה אגיד לכם, אם לא הייתי אני -לא היה איכפת לי להיות עדנה ברפת של כפר ויתקין.

רפת, מצפה. נעשינו כבר רעבים.

משם נסענו למשק יעקבס- הגבינות הטעימות שאני מכירה כבר מספר שנים. הם משווקים את הגבינות לרשתות שיווק רבות, כמו מגה, רמי לוי ועוד ועוד, כך שניתן להשיג את התוצרת שלהם ולתענג ,במיוחד עכשיו לקראת חג השבועות שהרי הוא חג הגבינות ממליצה לכם גבירותי ורבותיי!!

ורשתות קפה מוכרות שעובדות איתם הן; סגפרדו וארקפ[video:http://www.youtube.com/watch?v=9fqThKqvfww]ה שבשבילי הן תותחיות.

אבא שלמה וחמשת בניו מנהלים את המקום ביד רמה וגם דפי הכלה המקסימה. מי במקררים וביצור , אחד מהם גבן מוכשרומי במשרדים ובשיווק. ואין מה לדבר הצוות הוא צוות שעובד חזק וטוב והגבינות לא נופלות בטעמיהן, ויותר מכך- עולות על גבינות שטעמתי וטעמתי הרבה - באירופה.

הקמבבר, הגאודה, המוצרלה ,היוגורט השווה של יעקבס.

נכנסנו למקדש הגבינות, חבשנו כובעים מטעמי היגנייה ואנו בפנים. אילו ריחות ומקררים של גבינות עובש וגבינות קשות. חגיגה לעיניים ולאף. כל החושים התחילו לעבוד וחזק.

טעמנו מורצלה, ראינו את אמבטיות הגבינות, שתינו חלב עיזים, נגסנו בגבינת עיזים. גן עדן בהתגלמותו.

המקום נקי, אסתטי, במרחק דקות הליכה מהמחלבה נמצאת החנות שאני מכירה אותה כבר בערך 3 שנים ויותר, ניתן לרכוש בה גבינות מכל הסוגים, אפילו גבינה עם יין מרלו שצבעיה וטעמיה ממש משכרים וזו אמת!, יוגורטים לבנים ויוגורטים עם תוספת פרי, לחמים של המאפייה - אגדת לחם .

ובכלל המקום עצמו שהמחלבה נמצאת, כמו גם החנות - כפר הרא"- הינו מקום קסום ויפה.

הייתה הרצאה של הדיאטנית שרית עטיה וזה היה מעניין, נשאלו שאלות, בעיקר על ההורמונים שכולנו חוששים שנמצאים ברמה גבוהה בחלב, ולא כך הוא הדבר, בארץ שתדעו- אין הזרקת הורמונים לחלב, אצלנו כמו באירופה ובקנדה - זה אסור בתכלית האיסור , בשונה מארצות הברית, כך שנגולה אבן מליבי ממש. טוב לשמוע , אתם יודעים!!


חלב על מוצריו תורם ברמות גבוהות לסידן בגופנו, לחלבונים שונים שגופינו זקוק להם, לגדילת הילדים והתפתחותם. אני שאוהבת חלב וגבינות מאז שאני קטנה והוריי עוד ידעו שזה בריא, שמחה לשמוע שלמרות שיש פה ושם מחקרים (פחות מחקרים ששוללים) - חלב הוא כן בריא. אז מה טוב. פשוט נהדר.

יש אינספור של אפשרויות לגיוון, הכנה, בישול ואפייה וזה עולם רחב של תענוגות וטעמים. ואם בריא אז בכלל זה מושלם בשבילי.

 


דעות מקובעות שתמיד כיף לנתץ:

 

 

 

 

המיתוס: "ישנם הורמונים בחלב הישראלי"

האמת: הנחיות משרד הבריאות וכן כפי שאושש הרפתן בסיור:

חל איסור מוחלט לשווק למחלבה חלב מבעל חיים המטופל בתרופות כלשהן (אנטיביוטיקה והורמונים).     החלב הישראלי נקי מאנטיביוטיקה והורמונים  ע"פ דרישות ותקני משרד הבריאות. ככל תרופה, הורמונים לשימוש וטרינרי מחויבים במספר רישוי של משרד הבריאות והשירותים הווטרינריים המבטיח כי אין סכנה לבריאות הציבור ? למגדל, לבעל החיים ולצרכן החלב.

 

המיתוס: צריכת מוצרי חלב היא הגורם לאוסטיאופורוזיס.

האמת: טענה חסרת הגיון מדעי. אוסטיאופורוזיס היא מחלה מורכבת בעלת גורמים רבים, ביניהם: מסת עצם נמוכה, שינויים במבנה העצם, שינויים ביציבה ובדפוסי הנפילות הקשורים לגיל, ועוד. כל אחד מהגורמים האלה מושפע מגורמים נוספים. כך למשל, מסת העצם תלויה בהורמונים, בתזונה, במידת הפעילות הגופנית ובגורמי אורח חיים נוספים, כמו גם במחלות מסוימות והטיפול התרופתי בהן.

לא רק שחלב אינו גורם לאוסטאופרוזיס אלא מחקרים מצאו השפעה חיובית של צריכת מוצרי חלב: על תכולת המינרלים בעצם     (Bone mineral content, BMC)    , על צפיפות המינרלים בעצם   (Bone mineral density, BMD).

 

המיתוס: בחלב אין באמת סידן...

האמת: כוס חלב אחת מספקת 58% מצריכת הסידן היומית בגילאי 1-3 ו- 24% מצריכת הסידן היומית בגילאי 19-50. (מצורפת מצגת עם טבלה מפורטת). כוס חלב אחת מכילה: חלבון, אשלגן, סידן, זרחן, מגנזיום, אבץ, ויטמין A, תיאמין, ריבופלאבין, ויטמין B6, ויטמין B12.

 

המיתוס: טענות כלפי היחס לפרות ברפת הישראלית

האמת כפי שגם צפינו בה בסיור ושמענו מהרפתן: משק החלב הישראלי נמנה עם המשקים המתקדמים בעולם גם בתחום רווחת בעל החיים. בעולם המודרני, המשתמש בטכנולוגיות מתקדמות ובשיטות טיפול חדשניות, חייבים כל העוסקים בענף לדעת ולהפנים, שהבסיס לגידול בעלי החיים הוא ביישום היחס ההומאני והחומל על בעלי החיים.

 

המיתוס: הרפתנים לא דואגים לבריאות העטין של הפרה

האמת: בריאות העטין בארץ היא בשורה הראשונה של המדינות בעולם. ובכל זאת ככל בעל חיים כאשר פרה חולה יש לכך התבטאות, אבל בואו נעשה קודם כל סדר. 

כאשר יש התבטאות קלינית בעטין, החלב אסור לשימוש והוא חייב להיות מופרד מהחלב שמשווקים, כך שמלכתחילה אינו מגיע לחלב המשווק. ההמלצה היא להשמיד את החלב לאלתר. על פי החוק אין להשתמש בחלב שיש לו סימנים קליניים, וכן אסור לשווק חלב של פרה חולה.

בהשוואה לסטנדרטים העולמיים בתחום- בשום ארגון בעולם לא קבעו בדיקה שכזו שכן אין לכך השפעה על האדם, אך כחלק מהריבון ששומר על בריאות הצרכן, מערך בדיקות שעובר החלב בישראל הוא מהקפדניים בעולם, ולכן, גם רמת התאים הסומטיים נמצאת במעקב.  

 

 

המיתוס: אנשים רבים רגישים ללקטוז:

האמת: אי סבילות ללקטוז (סוכר החלב) אינה אלרגיה לחלבון חלב. אלרגיה לחלבון חלב ואי סבילות ללקטוז (סוכר החלב) הן שתי תגובות שונות מהותית זו מזו שלכל אחת מהן סיבות, שכיחו?ת ומאפיינים משלה. האבחנה ביניהן הכרחית לצורך טיפול מתאים והורדה מיותרת של שיעורי ההימנעות ממוצרי חלב. אלרגיה לחלבון חלב היא תגובה אימונולוגית (חיסונית) לאחד או יותר מחלבוני החלב.

שכיחות האלרגיה לחלבון חלב במבוגרים היא 0.5%-1.0% בלבד. על פי מחקר ישראלי, השכיחות של אלרגיה מסוג  IgEלחלב היא 0.5% בלבד. ההערכה היא שהאלרגיה אצל ילדים בשנות הינקות המוקדמות מופיע אצל 5%-2% מהילדים, ואצל רובם חולפת עד גיל 5 שנים. שיעור התינוקות ה"מאובחנים" כסובלים מאלרגיה לחלב גבוה עד פי 10 מהשיעור האמיתי . כתוצאה מכך נמנעיים מתינוקות רבים חלב ומוצריו.

 

המיתוס: חלב גורם לשלשולים

האמת: אכילה רגילה בזמן שלשול מקצרת את זמן השלשול. רוב הילדים מסוגלים לצרוך מוצרי חלב בזמן השלשולים ללא בעיות מיוחדות. ב-2008 פורסמו המלצות הESPGHAN   לטיפול בשלשול חריף בילדים. הנחיות אלה מבוססות על סקירת ספרות מקיפה של המחקרים שבדקו מהו הטיפול המתאים בשלשול חריף בילדים. בהנחיות אלה ממליצים, בילדים שאינם מיובשים, על חזרה לאכילה רגילה מהר ככל האפשר, כולל חלב ומוצריו.

 

המיתוס: אין סיבה להפריד בין הפרה לעגל

האמת: חשוב לדעת שעגלים, בניגוד לתינוקות בני אדם, נולדים ללא מערכת חיסונית כלל. לכן, עם לידתו, חשוף העגל לסכנות זיהומיות ובריאותיות שעלולות לעלות לו בחייו ובמצבו הבריאותי. אכן, ללא הפרדה אחוזי התמותה בקרב העגלים גבוה מאוד. על מנת להאריך את חייהם ולשמור על בריאותם ננקתת פעולה של הרחקה מן האזור המזהם, אל מתחם מרווח וסניטרי, תוך שמירה על קשר עין מתמיד עם  העגלים האחרים.

 


קצת אינפורמציה חשובה לכולנו

קfile:///D:/Downloads/%D7%91%D7%A7%D7%A8%D7%AA%20%D7%90%D7%99%D7%9B%D7%95%D7%AA%20%D7%95%D7%91%D7%98%D7%99%D7%97%D7%95%D7%AA%20%D7%94%D7%97%D7%9C%D7%91%20%D7%91%D7%99%D7%A9%D7%A8%D7%90%D7%9C.pdf