מחקר חדש: פטל שחור יכול למנוע סרטן המעי הגס
מחקר חדש שפורסם החודש מטעם אוניברסיטת אילנוי בשיקגו-ארצות הברית ב- Science Daily מצא כי פטל שחור עשוי למנוע הופעת גידולים סרטניים במעי הגס.
למרות שעדיין לא ידועים הגורמים הראשיים להתפרצות סרטן המעי הגס, הנחשב שלישי בשכיחותו בעולם, ממחקרים רבים שנערכו בעבר, ידועים מספר גורמי סיכון (חלקם נשלטים וחלקם בלתי נשלטים על ידי האדם) הכוללים: תזונה עשירה בחלבונים מהחי ובשומנים, גנטיקה והיסטוריה משפחתית של סרטן המעי הגס, מחלות מעיים (לדוגמא: דלקת כיבית של המעי הגס, מחלת קרוהן). אגב, בישראל מאובחנים מדי שנה כ-3200 חולי סרטן המעי הגס.
המחקר החדש שנערך על עכברים, ועדיין לא נוסה על בני אדם, התמקד באינטראקציה שבין הגורמים הגנטיים והגורמים התזונתיים, אשר קיימים ומהווים גורמי סיכון להתפתחות סרטן המעי הגס.
מעכב התפתחות סרטן ודלקות
החוקרים השתמשו בשני זנים שונים של עכברים, אשר נמצא כי יש להם גנים מיוחדים, ועלולים להוות גורם סיכון לפתח סרטן במעי הגס בעתיד או דלקת כיבית של המעי הגס, שכידוע שגם היא מהווה גורם סיכון להתפתחות סרטן המעי הגס.
במהלך המחקר קיבלה קבוצה אחת של עכברים מזון עשיר בשומנים ומופחת בוויטמינים ובסידן (קלציום). קבוצת העכברים השנייה, קיבלה בדיוק את אותו תפריט תזונתי כמו הקבוצה הראשונה, רק עם תוספת יומיומית של אבקת פטל שחור מיובש. המחקר נערך במשך 12 שבועות.
ממצאי המחקר היו מפתיעים ונמצא, שהעכברים אשר אכלו את הדיאטה המיוחדת ובנוסף, וקיבלו באופן יומיומי אבקת פטל שחור, פיתחו מגוון רחב של השפעות מגנות על המעי הדק, המעי הגס, החלחלות והרקטום ובנוסף, עצרו את היווצרות הגידולים הסרטניים ב-45% -60% מהעכברים, אשר היו להם גורמי סיכון לפתח סרטן מעי הגס בעתיד.
החוקרים הגיעו למסקנה נוספת במהלך המחקר, והיא שפטל שחור יעיל בעיכוב התפתחות גידול במעי הגס, על ידי דיכוי חלבון מיוחד הנקרא: בטא-קטנין. חלבון זה עלול להצטבר בכמויות גדולות ולפעול בצורה בלתי מבוקרת בסרטן המעי הגס.
בנוסף, נמצא כי אבקת פטל שחור, מסייעת במניעת התפתחות דלקת כיבית של המעי הגס.
פטל שחור מכיל כמויות גדולות של נוגדי חמצון
דבורי גתי-יוסף, נטורופתית ומנהלת את המרכז הישראלי לבריאות ותזונה על פי סוג דם, טוענת כי ממצאי המחקר אינם מפתיעים, מכיוון שידוע שפטל שחור מכיל כמויות גדולות של נוגדי חמצון וחומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 6.
"הגוף אינו מסוגל לייצר לבד ונוגדי חמצון לכן הוא זקוק לתוסף חיצוני, כגון: פטל שחור, ירקות ופירות. נוגדי החמצון מסייעים לבלום השפעות הרסניות הנוצרות בגוף בכלל ובמעי הגס בפרט, עקב אכילת מזונות מסוימים, זיהום אוויר וכדומה", היא אומרת ומוסיפה, "נוגדי החמצון עוזרים להפסיק את תגובת השרשרת ההרסנית המתקיימת בגוף האדם ובכך בעצם מונעים את ההתפתחות של התאים הסרטניים".
לדבריה, חומצות השומן החיוניות (אומגה 6) הקיימות בגרעיני הפטל השחור, מסייעות למערכת החיסונית לעבוד בצורה יעילה וטובה יותר, כאשר נכנס גורם זר לתאים (לדוגמא: גידולים סרטניים). חומצות השומן החיוניות עוזרות לגוף ולמערכת החיסון להשמיד ולסלק מהגוף, את אותם תאים מזיקים.
בנוסף, מחקרים אשר נעשו בעבר על פטל שחור, הוכיחו כי הוא מכיל חומרים אנטי-אוקסידנטים (נוגדי חימצון), חומרים אנטי סרטניים, חומרים אנטי-דלקתיים ובנוסף, יש להם תכונות אנטי- ניווניות.
לא תרופת פלא
ד"ר אפרים אידלביץ, מנהל יחידה אונקולוגית של גידולים במערכת העיכול בבית חולים קפלן, לעומת זאת, טוען כי למרות המסקנות והמידע, הוא לא בטוח כי פטל מועיל באמת לחולי סרטן. "פטל זה פטל והוא אינו יכול לשמש כתרופה מונעת להתפתחות סרטן המעי הגס.
הוא מוסיף כי קיימות תרופות קונבנציונליות, אשר עשויות להאט את קצב התפתחות המחלה, אך עדיין אין טיפול תרופתי אשר יכול למנוע ו\או לרפא אדם חולה סרטן המעי הגס. "ניתן לקחת פטל שחור, ויטמינים או כל טיפול אחר המומלץ על ידי הרפואה האלטרנטיבית, אך ורק כטיפול משלים ובנוסף לטיפול הקונבנציונלי".





React to WordPress