בעדות אנונימית שמפרסם היום הבלוגר עמרי חיון מספרת אקסית של אליאב אוזן, המתמודד השנוי במחלוקת בתכנית האח הגדול, על יחסי שליטה והתעללות מינית, כשהיתה בת זוגו בעבר. האקסית טוענת שאליאב משתמש בנשים ופוגע בהן, וכי הכה אותה והתעלל בה. היא מספרת על המניפולציות שהפעיל עליה - מצד אחד הרצון שלו שהיא תיפתח אליו ותהיה חופשייה עמו תוך כדי שהוא גורם לה לפתח קירבה רגשית אליו, ומצד שני התעללות מוחלטת בה.

 

עוד באון לייף:

 

 

החברה בה אנחנו חיים מלאה באלימות נגד נשים. היא יכולה לבוא מכל פינת רחוב, בית אוהב או חבר ותיק. אלימות נגד נשים יכולה להיות בלתי צפויה ומתפרצת, או הדרגתית. היא יכולה להיות חד פעמית, או סדרתית. ולפעמים האלימות היא חלק כל כך מהותי בנו עד שקשה לנו להבדיל בין אהבה לשנאה, בין רצון לכפייה, בין כתף להישען עליה לבין יד מכה.

אלו הם ,בין היתר, תסמיני ההתעללות של אליאב ב"אח הגדול". הרבה אנשים קוראים לזה סתם "קנאה", או "מעידה חד פעמית" או "בחירה גרועה", אבל אף אחד לא קורא לזה בשמו - התעללות. מילולית, רגשית או פיזית. או הכל ביחד.

 

הכירו את הערפד הרגשי

במקרה הנדון, מצא לו אליאב את דנית, אישה צעירה, שאפשר לשלוט בה: את חבריה הוא מרחיק ממנה, ונוזף בה כל פעם שהיא מדברת איתםהוא מעניק לה חיבה, נשיקות וחיבוקים, ולאחר מכן זורק אותה. הוא אומר לה מילים יפות וקורא לה "מפלצת" מאחורי גבהכשהיא מנסה לדבר איתו ואליו הוא קר אליה, מצווה עליה להנמיך את הטונים ולשתוקכשהוא מנסה לפייס אותה הוא נכנס למיטתה בכח, תופס את צווארה ופוקד עליה להסתכל עליו. כשהיא מנסה לפייס אותו - הוא מרחיק אותה ואומר לה שהקשר ביניהם נגמר 

 

אדם מתעלל הוא ערפד רגשי ועלוקה של ממש. הוא גורם לך לחשוב שהוא אוהב אותך, אך בעצם נמצא שם כדי לנצל אותך עד טיפת הדם האחרונההוא מרחיק אותך מאנשים הקרובים אלייך על מנת שתהיי רק שלו. הוא מכניע אותך מנטלית, לעתים פיזית, עד שכבר לא נותר בך כוח להתנגד. ואחרי זה הוא לא שוכח למלא את האוויר במילות אהבה ונשיקות, כדי לגרום לך להאמין שזה נורמטיבי,שכך זה אמור להיות.

 

ואז את תקועה:

אם את שמה לב לסימנים המטרימים, הם עלולים להתמסמס בין כל הרגשות והמחשבות, עד כדי הדחקה מוחלטת. אם את מפרקת את הקשר בגלל הסימנים מטרימים את תהיי זו ש"לא יודעת מה היא רוצה בכלל", ותחשבי שנקטת בצעד קיצוני על מעידה קטנה, הרמת קול חד פעמית או שקרים פה ושם. ואם את ממשיכה את הקשר על אף הסימנים המטרימים - את עלולה להיות כלואה בו.

 

אתם צופים בסרט סנאף

ובכן, לנו, כצופים מהצד, הכל נראה ברור. אנחנו רואים את השקרים והמניפולציות שהוא מפעיל, אנחנו רואים את הנשיקות ואחר כך את הסטירות הרגשיות. לנו קל להיות חכמים, בדיעבד. לנו קל להגיד "איפה הכבוד העצמי שלך?", לנו קל לשפוט. אבל פגיעה היא לא דבר צפוי וברור כלל, ואנחנו הרי לא נרצה לחשוב שהאדם הקרוב ביותר אלינו הוא אדם שמסוגל או מעוניין לפגוע בנו.

 

להבדיל מאלימות שיכולה להתגנב לאט לאט בלי שנשים לב, פה, באח הגדול, הכל מונח לנו מול העיניים: האלימות הזו מרוחה לנו בפרצוף כבר כמה חודשים, ואנחנו צופים בה כמו סרט סנאף. רעבים לעוד השפלה וניצול, בצבעים עזים ובאיכות גבוהה. ההתעללות על המסך חודרת לחיינו האישיים וגורמת לנו לעצב את התפיסה שלנו לזוגיות ואיך היא צריכה להיות ולהיראות. כשאנחנו מכתירים את אליאב כמניפולטור מוצלח ושחקן מצוין, אנחנו מייצרים גרסה חדשה של אלימות. זו כבר לא אלימות מופנמת, או פרטית או בלתי נראית – היא בולטת וגסה. אנחנו סוגדים לאלימות הזו, שואפים אליה ומעריצים אותה.

 

אבוי לנו אם הוא והאלימות הזו הם מודל החיקוי שלנו, אם מהמודל על המסך נלמד מהן זוגיות, רומנטיקה ואהבה. כי זו אותה האלימות הישנה שהזהירו אותנו מפניה, שאמרו לנו להתחמק ממנה בסמטה ולעולם לא ללכת שם לבד. והיא הגיעהעד  אלינו לכאן, לבית, הישר מבית האח הגדול.

 

אז די. מספיקההתעללות הזאת חייבת להיגמר. תעיפו אותו משם. אל תתנו לו לנצח.