שמנא- בית בד כפרי במושב חגור
שבת חורפית נעימה לכולנו.
מה יותר מתאים מפעילות משפחתית של שבתות חורפיות מסיור בשמנא. חוויה נהדרת. ממרום חוויותיי יכולה לספר לכן/ם על חוויה של סיור ומסיק זיתים שעשיתי ביום ששי.
המושב עצמו מקסים; המון עצים, בתים של פעם והשלט שמורה על בית הבד שמנא לתפארה.
הפעילות מתקיימת בשמנא ושם ממש יש תחנת עצירת שמן עתיקה בכרם הזיתים, הכוללת מסיק ועצירת שמן זית בשיטרה מסורתית והרי תמיד אומרים שאין כמו פעם, שפעם היה הכי טוב. אז אני התחברתי לפעילות. תאמינו או לא, כפר - רבע שעה מתל-אביב ונמצאים בעולם אחר, כרמי הזיתים הנפלאים שייכים למשפחת אברמוב ואיני נבוכה להגיד שאני ממש מקנאה. טבע, עבודת אדמה, אוויר נקי, זיתים טעימים ושמן זית הכי טוב באיזור.
מושב חגור ממוקם בין דרום השרון לשיפולי השומרון ואת בית הבד מפעילים הדור השלישי למשפחת אברמוב.
שמן זית אמיתי, טהור, כתית מעולה וכבישה קרה שזה ה THE BEST של שמני הזית.
אתמול חוויתי בוקר מקסים גם בבוץ מסקנו זיתים , יפה הובילה אותנו בינות לעצי הזית המכובדים שאני כל כך אוהבת את המראה שלהם ומתחברת אליהם; צמרות ועלים צרים וכסופים ובין העלוות והענפים המון המון זיתים, שחורים, ירוקים ואדמדמים, מראה מלבב לכל הדיעות.
אספר לכן מעט על הפעילות וגם קצת היסטוריה לא תזיק ולאחר מכן תציצו בשמנא מבין התמונות שאצרף.
אז החורף כבכול החורפים מזמין בית הבד שמנא את שעריו בשבתות למסיק משפחתי חוויתי ונוכל לראות את התהליך המרגש שהזית עובר מהשלב שהוא על העץ ועד שהופך ובא לשמן זית בריא ומשובח.
הלוקחים חלק בפעילות ממש מתנסים בחוויה האותנטית של מסיק זיתים ידני ועושים היכרות עם מסיק זיתים בטכנולוגיה חדשנית וייחודית לבית הבד שמנא.
והכל מתובל בסיפורים ואגדות מעולם הזית והשמן.
יושבים על יריעות הבד בכרם עצמו ,הילדים ילמדו ויתנסו במסיק זיתים ואף יקבלו צנצנת למלא בזיתים שמסקו היישר מן העץ בשטח. ותוך מספר שבועות יתקבלו זיתים טעימים וביתיים שיוכלו לאכול ולהתענג עליהם.
ממשיכים לבית הבד, צופים בתהליך הפקת השמן ולבסוף טועמים את שמן הזית הנהדר. יש סורי ויש גם בלנדים בדומה ליין , שילוב של של ברנע-פישולין, סורי-ברנע, נאבלי-סורי-ברנע ועוד ועוד.
אז בדרך תוך כדי סיור תשמעו על סיפור הזית בארץ ישראל, שירים וסיפורים לאחר מכן תמסקו זיתים בשיטה המסורתית (נקיפה-גרגור או חליבה) תאספו לצנצנות את הזיתים שקטפתם, לאחר מכן- תתקיים עצירת שמן בעזרת "המפרכת" שזו ממש השיטה של ימי קדם- שתי אבנים כבדות הנעות על אבן שוכבת ומרסקת את הזיתים.
כמו כן תצפו ותשתתפו במסיק עצמו עם טרקטור ניעור מודרני שנקרא "מנערת" ואז תגשו לסדנא תחת צל עצי הזית לכבישת זיתים שתקחו עמכם הביתה בצנצנת.
חוזרים לבית הבד לצפייה בתהליך העצירה עם המכונות הגדולות והמודרניות (בשבת הייצור לא פועל).
בזמן שהילדים יבלו בשעת יצירה בחומרי זית ההורים יזכו לטעימות של שמני זית מזנים שונים.
במזנון של שמנא, ניתן לרכוש מוצרים שונים של בית הבד; שמני זית , זיתים, יינות ,טחינה, גבינות בוטיק, ליקרים ,קונפיטורות ועוד ועוד.
תוכלו לעשות זאת עד אמצע דצמבר בשבתות בשעות הבוקר והצהריים ,רק לא לשכוח להרשם מראש.
משך הסיור כשעתיים ומתאים לילדים מגיל 3.
והרי המחירים:
30 ש"ח למבוגר ו- 40 ש"ח לילד (בקבוצה של מעל 20 משתתפים תינתן הנחה)
מס' הטלפון לתיאום והזמנת סיור: 03-9033380, ניתן להשאיר הודעה וישובו אליכם לתיאום.
לידיעתכן/ם מתקיימים גם סיורים בימי ששי ובאמצע השבוע לקבוצות מאורגנות וכמובן שבתיאום מראש.
קצת היסטוריה משפחתית על שמנא-
בית בד בוטיק הגדול מסוגו בכל העולם ליצור שמן זית עשיר באיכות ובטעם.
בית הבד הוקם במשק החקלאי של מש' אברמוב במושב חגור ע"י צביקה ונילי אברמוב לפני כ- 50 שנה והכרמים מטופחים על ידי המשפחה כבר 20 שנה.
מערך הייצור בשמנא הוא בסיוע ותוצרת חברה איטלקית מטוסקנה (olio mio) המתמחה בבתי בד לתעשיית שמני הפרימיום המשובחים העולמית.
מערך הייצור המודרני של שמנא מאפשר ייצור שמן זית איכותי וטעים מן השורה הראשונה וזה הודות לשיטה המפרידה את השמן מן הזית בסחיטה אחת ויחידה - לא יאומן! (שלא כמו ייצור תעשייתי המבצע שתי סחיטות ושטיפות).
ייצור בסחיטה יחידה מעניק לשמן שילוב יתרונות ייחודי, ובכלל זה שמן מרוכז בטעם פירותי מלא ועשיר, ארומה מודגשת , ערכי תזונה רבים יותר ובעיקר נוגדי חימצון וחיי מדף ארוכים יותר.
כך גם נשמרים באופן מכסימלי הרכיבים התזונתיים והבריאים שמיוחסים לזית.
שמן הזית של שמנא נמצא תחת הקטגוריה של כתית מעולה ונעשה רק בכבישה קרה.
בין הסוגים השונים של שמן הזית בשמנא, נמנים; מנזלינו, פיקואל וארבינקא (שמוצאם מספרד), קורונייקי מיוון שאני אישית מאוד התחברתי לטעם שלו.
פישולין מצרפת, לצ'ינו מאיטליה, סורי , נאבלי, וברנע - הארצישראלים.
עד שלא טועמים , לא מבינים מה ההבדלים בין שמני הזית. האחד חריף יותר, השני פירותי, הארומה משתנה בין שמן זית למשנהו, האחר משאיר עקצוץ בסוף הטעימה.
וכל שמן זית מתאים לתיבול אחר, של סלט, של מאפים ובכלל לטיגון ותוספת.
רק לתזכורת- שמן זית חיוני לתזונה בריאה. כף שמן זית ביום מפחיתה את רמת הכולסטרול בגופנו ומחזקת את ההגנה על הלב.
מומלץ לאחסן שמן זית במקום קריר וחשוך ורצוי מאוד בפח המקורי או בבקבוק זכוכית.
עוד משהו- כתית הוא הוא התהליך שבו מופק שמן הזית מעיסת זיתים כתושים באמצעות פעולת דחיסה, הידוק ולחץ בתהליך מכני בלבד ללא הוספת חומרים כימיים או הוספה של שמן זית מייצור אחר.
כתית מעולה- extra irgin - שמן זית בעל חמיצות בשיעור של עד 0.8%. זוהי הדרגה הטובה ביותר לשמן זית.
אז תעשו לעצמכן/ם טובה ותביטו ותבדקו את בקבוק שמן הזית לפני שאתם רוכשים אותו במחירי מבצע מפתים.
בשמנא- יש רק שמן זית מכתית מעולה!!!
ממליצה באהבה.
שבת בריאה וטעימה לכולנו.





React to WordPress