זו הזדמנות לתת כמה טיפים על דגים בכלל ועל דגי הסלמון בפרט: איפה קונים, איך בוחרים דגים טריים, להוסיף כמה עובדות מעניינות על דגי הסלמון ולסיים במתכון פילה סלמון אפוי בתנור עם ירקות ירוקים וקרם עגבניות שרי.

 

איפה קונים דגי סלמון?

דגי סלמון טריים ניתן לרכוש בחנויות דגים, רשתות המזון או אצל היבואן "מעדני ים" בנמל תלאביב שמייבא לישראל פעמיים בשבוע דגי סלמון טריים מנורבגיה ומצרפת. 

איך בוחרים דגים?

בזמן בחירת הדגים, בשוק או בחנות, אנו משתמשים כמעט בכל החושים שלנו:

 

חוש ריח – מריחים את הדג ומוודאים שאינו מסריח או שיש לו ריח לא טוב אחר.

חוש הראייה – מבצעים סריקה של הדג, מוודאים שהוא מבריק ולח. שימו לב במיוחד לשני מאפיינים המעידים על טריות: עיניים בולטות (דג עם עיניים שקועות אינו טרי); צבע אדום של הזימים.

 

חוש המישוש – מוודאים שבשר הדג אלסטי-קפיצי באמצעות נגיעה בבשר הדג. אם במקום בו נגעתם בדג נוצר שקע, זו אינדיקציה לכך שהוא אינו טרי.  

סלמון (אלתית) – מזון למחשבה

- דגי הסלמון הם בין בעלי החיים המעטים שיכולים לחיות חלק מתקופת חייהם במים מתוקים וחלק אחר – במים מלוחים.

 

- ניתן לדעת במדויק את גילו של הדג על פי טבעות המצויות על הקשקשים שלו, כולל הפרדה בין התקופה שבה שהה במים מתוקים לבין זו ששהה במים מלוחים. אז בפעם הבאה שאתם הולכים לשוק או לחנות, קחו איתכם מיקרוסקופ וספר הדרכה, או שפשוט תפעלו לפי הטיפים לבחירת דג טרי.

 

- דגי הסלמון שוחים נגד הזרם תוך כדי קפיצות. הקופץ המצטיין הגיע לגובה של 3.7 מטרים.

- לדגי הסלמון חוש ריח מפותח הרבה יותר מזה של כלבים.

 

- דגי הסלמון עושים שימוש בחוש ריח זה ובזרמי האוקיינוס כדי לנווט ולעבור מרחקים אדירים כדי לשוב למקום הולדתם ולהטיל בו ביצים ולהפרותן.

 

- דגי הסלמון נחשבים ל"מזון למחשבה" בשל רמות האומגה 3 הגבוהות שהם מכילים. מחקרים מלמדים שהמוח שלנו זקוק, בין היתר, לחומצת שומן מסוג אומגה 3 כדי לתפקד כראוי. וגם המוח של ילדינו – חומצת השומן מסוג אומגה 3 שמקורה בדגי הסלמון תורמת להתפתחות השכלית שלהם.

- והכי חשוב - צריכה של אומגה 3 משפרת את מצב הרוח.

  • לדגי הסלמון חוש ריח מפותח הרבה יותר מזה של כלבים.
  • דגי הסלמון עושים שימוש בחוש ריח זה ובזרמי האוקיינוס כדי לנווט ולעבור מרחקים אדירים כדי לשוב למקום הולדתם ולהטיל בו ביצים ולהפרותן.
  • דגי הסלמון נחשבים ל"מזון למחשבה" בשל רמות האומגה 3 הגבוהות שהם מכילים. מחקרים מלמדים שהמוח שלנו זקוק, בין היתר, לחומצת שומן מסוג אומגה 3 כדי לתפקד כראוי. וגם המוח של ילדינו – חומצת השומן מסוג אומגה 3 שמקורה בדגי הסלמון תורמת להתפתחות השכלית שלהם.
  • והכי חשוב - צריכה של אומגה 3 משפרת את מצב הרוח.
  • לדגי הסלמון חוש ריח מפותח הרבה יותר מזה של כלבים.
  • דגי הסלמון עושים שימוש בחוש ריח זה ובזרמי האוקיינוס כדי לנווט ולעבור מרחקים אדירים כדי לשוב למקום הולדתם ולהטיל בו ביצים ולהפרותן.
  • דגי הסלמון נחשבים ל"מזון למחשבה" בשל רמות האומגה 3 הגבוהות שהם מכילים. מחקרים מלמדים שהמוח שלנו זקוק, בין היתר, לחומצת שומן מסוג אומגה 3 כדי לתפקד כראוי. וגם המוח של ילדינו – חומצת השומן מסוג אומגה 3 שמקורה בדגי הסלמון תורמת להתפתחות השכלית שלהם.
  • והכי חשוב - צריכה של אומגה 3 משפרת את מצב הרוח.

פילה סלמון אפוי בתנור עם ירקות ירוקים וקרם עגבניות שרי

כמות לארבעה סועדים

 

מצרכים:

4 יחידות של פילה סלמון נקי מעצמות

2 יחידות זוקיני

8 יחידות אספרגוס

רבע קילו שעועית ירוקה

4 כפות שמן זית

מלח ופלפל

חצי כפית שום כתוש

מצרכים לרוטב:

חצי קילו עגבניות שרי

4 כפות שמן זית

מלח גס

כפית טימין קצוץ

 

אופן ההכנה:

1. מחממים תנור לחום של 180 מעלות.

 

2. מניחים את הסלמון על תבנית עם נייר אפייה, מזלפים מעט שמן זית ומתבלים במלח ופלפל ומכניסים לתנור ל-12 דקות.

 

3. חולטים את הירקות הירוקים בסיר עם מים רותחים וחצי כפית מלח.

 

4. מסננים ומצננים במים עם קרח בכדי להפסיק את הבישול של הירקות וכדי לשמור על הצבע הירוק של הירקות.

 

5. שופכים את שמן הזית למחבת גדולה יחד עם עגבניות השרי והטימין ומבשלים על אש נמוכה כחצי שעה עד לבישול העגבניות.

 

6. מכניסים את עגבניות השרי לתוך מג'ימיקס וטוחנים עד שמתקבל רוטב סמיך וחלק. בודקים תיבול ומניחים בצד.

 

7. מחממים מעט שמן זית במחבת גדולה ומקפיצים את הירקות הירוקים עם מלח, פלפל ושום כתוש.

 

8. לוקחים ארבע צלחות, יוצקים מהרוטב, מניחים מעל את הירקות והדג ומגישים. בתיאבון!

 

שף אמיר מרקוביץ, איטלקיה בתחנה