נסיעה לגליל בתפר שבין נובמבר לדצמבר היא קצת הימור אקלימי. מזג האוויר עשוי להיות סגרירי ויחייב לחפש פעילויות במקומות מקורים, ויש כאלו בשפע, ויכול להיות שמזג האוויר יאיר פנים ויאפשר לראות את הגליל במלוא הדרו. המזל שיחק לידינו והאפשרות השנייה התממשה לאורך סוף השבוע המשפחתי שבילינו במנרה לודג' ובגליל המערבי.
כמשפחה עם שלושה ילדים צעירים השכמנו קום ויצאנו לטייל בשבילי הקיבוץ, כדי להבין איפה אנחנו נמצאים. שפשפתי את עיניי כשראיתי בשעה 7:15 את רחל רבין (יעקב), מוותיקות מנרה ואחותו של יצחק רבין ז"ל, פוסעת לבדה. שיחת חולין קצרה שקשרנו בחדר האוכל גילתה שלפני שבוע בדיוק התארחה משפחת רבין – דליה, נועה והילדים – בחדרים שבהם אנחנו לנים. אגב, החדרים מרווחים ונוחים ויש יציאה לחצר עם נוף מדהים.
מנרה לודג' עצמו הוא עסקה מאוד משתלמת ונוחה לחובבי האקסטרים. המלון הפשוט, ובו 55 חדרים ברמות ובגדלים שונים, נושק לאחת האטרקציות הכי שוות בצפון – צוק מנרה (הבעלות משותפת). מה זה אומר? שמהחדר אפשר ללכת כמה דקות ברגל ולהגיע לנקודה העליונה באתר, וממנה לצאת לפעילויות כמו נסיעה חווייתית ברכבל, סיורים רגליים מודרכים בטבע, נסיעה ברכבת רתומה לטרקטור הצוק וקטיף תפוחים (בעונה), נסיעה במגלשות הרים, קפיצות בטרמפולינות בנג'י או רכיבת דאון-היל באופניים לחובבי אתגר דו-גלגלי. והשוס הגדול הוא – שהכל כלול במחיר הלינה. בחנוכה יש מחירי לינה מוזלים ופעילויות נוספות לרגל החג, כמו טקס הדלקת נרות וסיור עששיות (בתיאום). כאורחי הלודג' אפשר ליהנות מהאטרקציות שוב ושוב ללא הגבלה לאורך כל זמן השהות, ותשאלו את הילדים שלנו, אותם נאלצנו לגרור בחזרה לחדר עם סגירת האתר ב-16:00…
הכיוון – מערב
ביתר הימים בחרנו לצאת ממנרה מערבה. נסיעה בכבישים 8967 (כביש הצפון הישן), 899, 89 ו-886 הזכירה למבוגרים שבנינו מראות ממחוזות רחוקים כמו צ'ילה. זה הזמן להגיע לגליל המערבי. ב-19-17 בדצמבר חוגגים באזור בפעם ה-4 את פסטיבל חורף זמן גליל מערבי – פסטיבל תרבות, פנאי וקולינריה, בשילוב מסלולי טיולים מרתקים ועסקי בוטיק מובילים של תושבי האזור המגוונים – יהודים, נוצרים, מוסלמים, דרוזים וצ'רקסים. כ-20 סדנאות, ארוחות, סיורים, שוק וכדומה ייקחו חלק בפעילויות שארגנה עמותת זמן גליל מערבי.
מה למשל? ארוחת חג המולד במסעדת אדלינה בכברי – כשבוע לפני חג המולד, יערוך השף רושדי דקאוור סעודה חגיגית עם 10 מנות המבוססות על שמן הזית החדש, ירקות העונה ותבשילי החג; סדנת לחמי מחמצת עם האופה חגית שטרן, במטבח של קפה בריוש בנהריה; ערב חורפי ביקב כישורבכפר הייחודי כישורית; טיול נתיב המלאכות בהדרכת איילת בר-מאיר; "תרשיחא – שיטוט גיאופוליטי" – טיול בהדרכת אמנון גופר; רכיבה וביקור חווייתי במשק חפר אבירים; טיול בשלושה יקבים בהדרכת מוריס צמח ועוד. פרטים תוכלו למצוא באתר: www.westgalil.org.il
מבין שלל הפעילויות המדהימות שמציע האזור העדפנו את אלו הפונות לקהל היעד שלנו – משפחות עם ילדים. פתחנו בבראנץ' משובח במסעדת אדלינה הוותיקה בקיבוץ כברי. המנות מדויקות, טעימות ונדיבות, וכל סועד בטווח גיל של שנה וחצי עד גיל 38 מצא מה לאכול. אל תוותרו על תה הצמחים שרוקחים במקום, ושלל הטאפסים כמו קרם חצילים קרמי, מרמלדת גזר, סלט טאבולה חמצמץ, אנטיפסטי מרענן ועוד.
לאחר מכן המשכנו לקיבוץ געתון, לסדנת זכוכית בסטודיו של האמן דני קלדרון. דני ומיכל עברו מירושלים ומתל אביב (בהתאמה) לגליל בעקבות הטבע והנופים, והעתיקו איתם את הסטודיו של דני, אמן זכוכית בעל שם עולמי. דני יוצר פריטים מדהימים שעולים על שולחנות בבתי מלון יוקרתיים (למשל וולדורף אסטוריה וקינג דיוויד, מסעדות וגם מוזיאונים). דני מסביר בנחת את הטכניקות שלו לצביעת זכוכית, ולאחר מכן מאפשר לכל משתתף דרור ליצירתו. דני עורך סדנאות אינטימיות לזוגות, סדנאות למשפחות, לחברים ולארגונים.אנחנו הכנו ארבע קעריות לקורנפלקס וכעת אנחנו ממתינים שדני ומיכל ישלחו לנו אותן עד הבית (גם אתם תזכרו לשירות זהה, אל דאגה).
יוזמה גלילית
יום נוסף הקדשנו לקיבוץ סאסא המטופח ולשתי אטרקציות בו. סאסא הוא עדיין קיבוץ שיתופי לכל עניין, וכנראה שאת הצמחת הגידולים במטעים ובשדות החליפה (חלקית) הצמחת יוזמות. אחת היוזמות הכייפיות שנתקלנו בהן היא אתגר בהר – פארק חבלים אתגרי ברמה גבוהה, תוך שמירה על הטבע ודגש לא פחות חשוב על ההיבט החינוכי ועל ההיבט הבטיחותי. אורי שמש ודרור זבדי עומדים מאחורי היוזמה מתוך חיבה אישית לתחום. הפארק, שנפתח בפסח 2015, מציע כיום 150 מטר של מסלולים, חלק מיועד לילדים עד גובה 1.30 וחלקו לילדים גדולים ולמבוגרים אמיצים. בקרוב יוכפל ויותר שטח הפארק ויהיו עוד ועוד מסלולים, אומגות, קירות טיפוס, סולמות ועוד. דמיינו את "המירוץ למיליון" פוגש את "הישרדות" וקיבלתם ילדים שיוצאים מבילוי במקום עם חיוך מאוזן לאוזן ותחושת העצמה.
את האדרנלין ציננו (או הגברנו, תלוי איך את בוחרים להסתכל על זה) במרכז המבקרים החדש של גלידת בוזה. אדם זיו, בן הקיבוץ, עוד לא בן 30 וכבר הגשים כמה וכמה חלומות, בראשם הקמת רשת גלידריות בסגנון איטלקי-גלילי (ותיכף אסביר מה זה אומר), לטייל בעולם ולעסוק במוזיקה באולפן שהקים בקיבוץ. אדם התמחה בהכנת גלידה איטלקית, ג'לטו, והבין שהסוד של הגלידה הם חומרי הגלם המקומיים. הוא שב לביתו שבגליל וחיפש גם שותף מקומי וגם חומרי גלם גליליים שיהפכו את הגלידה למקומית ולמקורית. בוזה, גלידה בערבית, היא פרי שיתוף פעולה בין אדם לבין עלאא סוויטאת ממסעדת אלומה, ויש להם כבר ארבעה סניפים (אחד מהם בתל אביב). הקשבנו לסיפור מעורר ההשראה של אדם ואז ראינו והתנסנו בהכנת גלידה טעימה, טרייה וטבעית. את הסיור סיימנו, איך לא, בזלילת גלידה במרקמים ובטעמים שונים. באתר תוכלו למצוא מגוון של סדנאות וסיורים.
אם אתם ממשיכים לבלות בגליל המערבי, ויש עוד המון מה לעשות, תוכלו לשמוע אופטימי בחוות הרוכבים ביחיעם המתנהל במסגרת מיזם של "אוצרות הגליל". בחורה בשם נועה, בוגרת פנימיית "מנוף" התאהבה בסוסים ומקדישה את כל זמנה לחיות האצילות. דרכם היא מטפלת בילדים עם צרכים מיוחדים בנוסף וגם מלמדת אקרובטיקה על סוסים. החווה עצמה נמצאת בתוך וליד מבנה עתיק. על החווה משקיף מגבוה המבצר הצלבני העתיק והיא מוקפת הרים מיוערים. מכאן יוצאים טיולי רכיבה, וכל אחד יכול לנסות, גם ללא ניסיון קודם.
אם נשאר לכם חשק לעוד פסטיבל, תוכלו לבלות בפסטיבל ימי ענף הזית המתקיים זו השנה ה-21. בתאריכים 19-3 בדצמבר תוכלו להצטרף למסיק, לסיורים מודרכים ולשלל פעילויות בנושא.