איזו מילה גורמת לאמא טרייה ממוצעת, גם הרגשה של עונג צרוף ובאותו הזמן בדיוק תחושה של תסכול ומפח נפש?
"ל-י-ש-ו-ן…."
כמה שהייתי רוצה לישון חושבת לה האם הטרייה, יותר מכל דבר רק לישון. אני כ"כ עייפה והחלום נראה מחוץ להישג יד.
ולעומת זאת – מה קרה לתינוק שלי? הרי ברור שגם הוא גמור מעייפות, למה הוא לא הולך לישון? למה כשאני מניחה אותו במיטה הוא ממשיך לבכות?
אחת הסיבות הנפוצות להפרעות שינה היא הרגלי שינה גרועים.
חלק גדול מהתינוקות בני יומם, מתקשים להביא את עצמם למצב של הירדמות באופן עצמאי ובכל מצב. ולכן הם מאותתים לנו שהם עייפים וזקוקים לעזרה: עזרה יכולה להיות שינוי בתנאי הסביבה ? לדוגמא השכבת התינוק במיטתו, החשכת החדר וכו' ועזרה יכולה להיות עזרה פיזית ? מגע המשרה בטחון, תנועה וכדו'. כל זה כמובן עד שהתינוק יהיה בשל פיזיולוגית להרדם בכוחות עצמו וירכוש לעצמו הרגלי שינה בריאים.
? במקרים רבים ההורה לא ידע לזהות את האיתות, או שזיהה אותו מאוחר מדי כאשר חלון ההזדמנויות ללמידה כבר הצטמצם והתוצאה היא תינוק מתוסכל ובכי מתמשך…
? סיבה נוספת יכולה להיות שההורה מפרש צורך אחר כעייפות. למשל תינוק הסובל מגזים, תינוק שצריך עזרה בשחרור של גרעפס או תינוק רעב. ההורה מפרש את הבכי כעייפות ומשדר לתינוק ש-"עכשיו הולכים לישון". התינוק מתבלבל ושוב נוצר מצב של תסכול ובכי.
? מקרה אפשרי נוסף הוא כאשר התינוק חווה שני צרכים בבת אחת. גם לנו כמבוגרים קורה שאנחנו גם עייפים וגם רעבים, גם עייפים וגם חשים כאב וכו'. גם לתינוק ישנם לעתים מספר צרכים המופיעים באותו זמן. ואם רק צורך אחד יקבל מענה התינוק לא יבוא על סיפוקו. לדוגמא תינוק שהוא גם רעב וגם עייף ? אם נשכיב אותו לישון רעב, ישנה סבירות גבוהה שיבלה במיטתו בבכי עד שיותש ויירדם רעב.
יועצות השינה הקיימות היום בעצם מגיעות אל ההורה כאשר "הקלקול" כבר נגרם והתינוק וההורים לא רכשו הרגלי שינה נכונים וטובים ופעילותן מבורכת ומאפשרת להרבה תינוקות ללמוד כיצד להרדים את עצמו באופן עצמאי ללא תלות בגורם חיצוני או מאבקים עם ההורים. בזכותן הרבה אימהות טרוטות עיניים יכולות לחזור ולישון בלילה.
אפשר גם להקדים תרופה למכה ? כאשר לומדים לזהות את סוגי הבכי השונים של התינוק כבר מהולדתו ניתן לתת מענה נכון לכל צורך ולזהות בזמן מצבים של עייפות. אפשר להתחיל מהנחלת הרגלי שינה טובים כבר לאחר הלידה, שהבסיס הוא זיהוי של המצב הנתון ותגובה מתאימה.
לילה טוב וחלומות פז.
? מומלץ ללמוד את שפת התינוקות כבר בשלבים מתקדמים של ההריון.