שבועות ממש לא אמור להיות חג החלב, למרות מה שהפרסומות והמבצעים רוצים שנאמין. "וחג שבועות תעשה לך, ביכורי קציר חיטים" נשמע לי כמו דרך טבעונית נפלאה לחגיגה הישר מהמקורות. החיטה הירוקה (פריקי) היא אפילו חיטה טרום-ביכורים, שנקצרה בעודה ירוקה, יובשה במדורה ויש לה טעם מעושן נפלא, שמשתלב מצוין עם הכרוב הסגול.
תבשיל פריקי וכרוב סגול
חומרים ל 4-6 מנות:
500 גרם חיטה ירוקה (פריקי), שטופה היטב ומושרית למשך שעה במי ברז
1 כרוב קטן, חצוי ופרוס
1 בצל סגול, חצוי ופרוס
1 בצל לבן חצוי ופרוס
1 כרישה פרוסה (החלק הלבן והירוק הרך)
4-5 גבעולי בצל ירוק, פרוסים
1 כפית תרמילי הל מעוכים במכתש ועלי
1-2 פלפל צ'ילי אדום טרי פרוס דק
5-6 עלי מרווה טריים
1 כף שטוחה סוכר חום
קליפה מגורדת ומיץ טרי מחצי לימון
שמן זית
מלח גס
להגשה:
1/2 כוס צנוברים קלויים
בצל ירוק חתוך לרצועות דקות וארוכות
אופן ההכנה:
- מחממים שמן זית בסיר רחב וכבד. מטגנים 1-2 דקות את תרמילי ההל המעוכים, עד שהם מתחממים ומעלים ניחוח. מוסיפים את כל הבצלים הפרוסים ומאדים תוך כדי ערבוב 5-10 דקות, עד שהבצלים מתרככים והופכים שקופים. מוסיפים את הכרוב, הצ'ילי, עלי המרווה והסוכר, מערבבים וממשיכים לאדות מעל להבה בינונית כ-10 דקות, עד שהכרוב מתרכך מעט ומעמיק צבע.
- מסננים ושוטפים שוב את החיטה. מנערים מהמים המיותרים ומוסיפים את החיטה לסיר. ממליחים לפי הטעם, מערבבים וממשיכים לאדות כ-5 דקות נוספות. מוסיפים מים לכיסוי, מכסים את הסיר חלקית ומבשלים מעל להבה בינונית-נמוכה כשעה, עד שכל הנוזלים נעלמים והחיטה נגיסה אך מוכנה. כדאי לטעום ורק אם צריך להוסיף מעט מים ולהמשיך בבישול.
- לקראת תום הבישול מוסיפים את הקליפה המגורדת ומיץ הלימון, טועמים ומתקנים תיבול.
- מעבירים לצלחות הגשה, מפזרים צנוברים קלויים ובצל ירוק טרי ומגישים.
אורי שביט היא בעלת הבלוג "טבעוניות נהנות יותר", שמוקדש למתכונים ומסעדות טבעוניות, ופעילה לקידום התרבות הטבעונית בישראל. חוגגת את שבועות כחג תנובת הארץ, כפי שהיה במקורות, בארוחה בכיכובם של שבעת המינים.