אמנם טרנד הטבעונות הוא זה שזוכה למירב הכותרות ויחסי הציבור, וכמעט כל מסעדה מוסיפה מנות טבעוניות לתפריט, אולם דווקא תזונת פליאו (קיצור של פליאוליתית, ובאנגלית Paleo) היא התזונה הקדמונית ביותר שבזכותה התפתחה האנושות כפי שהתפתחה. תשאלו את אומה תורמן, מיילי סיירוס, ג'סיקה בייל, מתיו מקונוהי ומייגן פוקס, שכבר אימצו את עקרונותיה ונראים כמו מיליון דולר לפחות.
עוד באון לייף:
טבעונים וצמחונים רבים הכריזו על תזונת פליאו מלחמת חורמה, בעיקר מכיוון שמי שצורך אותה ניזון בעיקר מבשר בקר (וגם ביצים, ירקות, אגוזים ושמנים), אך לדברי אוהד רוט, יזם השוק הפליאוליתי הראשון בארץ, דווקא התזונה הזו הכי מתאימה לנו אבולוציונית.
"הרעיון הוא פשוט: האבולוציה הרגילה אותנו לצרוך מזון מסוים שנבנה על עיקרון של חיים כציידים-לקטים במשך 2.5 מיליון שנה", מסביר רוט, "באופן טבעי הייתה העדפה למזון עתיר אנרגיה ואף שומן שישביע ויחזק. לפני 11,000 שנה 'בלבד' האדם התיישב במגורי קבע והפך להיות חקלאי. הוא גם הפך להיות נמוך ושמן יותר והחל לפתח מחלות אוטואימוניות ואחרות, הנובעות מצריכה מוגזמת של פחמימות וסוכרים ובהמשך גם מזונות מעובדים, כימיקלים ועוד. גוף האדם לא מותאם גנטית לצרוך פחמימות וסוכרים".
ג'סיקה בייל. אימצה את התזונה הפליאוליתית
אז מה אוכלים?
בשר בקר (כולל חלקי פנים), דגים, הרבה ירקות, מעט פירות בגלל הסוכר, אגוזים, שמנים לא מתועשים כמו זית, אבוקדו וקוקוס, ביצים ללא הגבלה, אורז לבן, שומן מהחי, חמאה וחמאה מזוקקת ומעט קטניות ורק אחרי השרייה ארוכה ועדיף הנבטה. הדגש הוא על מזון טבעי ולא מעובד, ללא חומרי שימור וכיוצא בזה. יש מי שגם צורך מוצרי חלב עתירי שומן בדמות גבינות שמנות.
כמה אוכלים?
הרעיון הוא שזו תזונה בלי משקל, מחשבון או שעון. אוכלים כשרעבים, בעדיפות למעט ארוחות גדולות ולא הרבה ארוחות קטנות הפזורות על פני כל היממה. "הרעיון הוא למנוע הפרשת אינסולין לאורך כל היממה, שזו גם אחת הסיבות להשמנת יתר", מסביר רוט.
השוק הפליאוליתי. חזה אווז מעושן
למי זה מתאים?
תזונת פליאו מתאימה לכולם, כולל מי שסובל ממחלות כמו סוכרת, לחץ דם, מחלות לב וכדומה. ובכל מקרה של מחלת רקע כדאי להיוועץ ברופא. החלק הקשה הוא הגמילה מהפחמימות ומהסוכרים, ברגע שנגמלים מהם נעשים פחות רעבים ויותר אנרגטיים, מבטיחים האוהדים האדוקים. גם בעיות של נשירת שיער ויובש בעור עשויות לחלוף מבלי טיפול תרופתי. "לקרוא לתזונה שקיימת כבר 2.5 מיליון שנה טרנד זה מצחיק. בארצות הברית הפליאו כבר מבוססת היטב ולארץ היא עשתה עלייה לא מזמן", מסביר רוט. אמנם זו תזונת האדם הקדמון אך מי שהחזיר אותה לתודעה וארז אותה מחדש הוא ד"ר לורן קורדיין האמריקאי. לדבריו, כמה עשרות אלפי השנים שחלפו מאז המצאת החקלאות לא מספיקים לגוף האדם להתאים עצמו אבולוציונית לתזונה הזו.
לגבי המחיר אומר רוט שהתזונה הזו לא יקרה יותר בהשוואה לתזונה אחרת מכיוון שאוכלים פחות כדי לשבוע, ולשם כך גם נולד השוק שהוא יזם – כדי להנגיש את המזונות המשובחים ביותר לקהל היעד.
איך מתחילים?
יש ספר הנקרא "הסוד הקדמוני: לחיות כמו שהגוף שלך רוצה" מאת דעאל שלו, המסביר את העקרונות בפשטות ובקלילות. כדי לקפוץ למים כדאי לאמץ את אתגר ה-30 יום שבהם עושים גמילה מפחמימות, מסוכרים וממזון מתועש ומעובד. זו גם הסיבה לכך שממעטים או נמנעים לגמרי מאכילת עופות. "בארץ העופות מאוד לא נקיים ומלאים באנטיביוטיקה", אומר רוט, "כדאי לאכול עוף שגודל ללא אנטיביוטיקה והכי טוב בקר. בארץ גדל הבקר ללא אנטיביוטיקה".
רוט שמח להפריך כמה וכמה מיתוסים הקשורים לתזונה שלנו:
1. "זה מיתוס ששומן משמין, בעוד שמה שבאמת משמין אלו סוכרים ופחמימות", הוא אומר.
2. "ארוחת הבוקר היא לאו דווקא הארוחה החשובה ביום", הוא מסביר, "אוכלים בלי שעון ובלי מחשבון, בעדיפות לארוחות גדולות ומרוכזות. זה עושה טוב לגוף לא להפריש אינסולין לאורך כל היממה ופער של 12 שעות מארוחת העבר לארוחת הבוקר הוא מבורך לגוף".
3. לא צורכים אורז מלא אלא דווקא אורז לבן מכיוון באורז המלא יש סיבים וחומרים שמקשים על העיכול, הגוף נכנס למצב של סטרס כדי לפרק את המזון ואז הוא פחות ערני ויעיל. "ובכלל מי שטוען שפסטה מלאה עדיפה על פסטה רגילה סתם מקשקש. בכל מקרה, בתזונת פליאו נמנעים כמעט לגמרי מפסטה", אומר רוט.
4. אין הגבלה לצריכת הביצים מפני שהפחד מכולסטרול גבוה הוא לא מבוסס וחל בלבול רב במושגים. יש כמה סוגי כולסטרול שונים ובארץ בכלל לא נעשות בדיקות דם רלוונטיות להבחנה בין סוגי הכולסטרול השונים.
5. בניגוד לדעה הרווחת, לטבעונים ולחסידי פליאו יש יותר מהמשותף מאשר מהשונה: שני הזרמים צריכים לעודד גידול מזון באשר הוא באופן נקי מריסוסים, אנטיביוטיקה ושאר תוספים.
6. שמן קנולה ושמן סויה על אף שהם שמנים צמחיים אינם בריאים בניגוד לפרסומות, מכיוון שדרך הפקתם כוללת תהליכים מתועשים מורכבים ולא בדיוק טבעיים.
לרוט חשוב להסביר שתזונת פליאו אינה פנאטית ואין בה כפייה או מיסיונרי?ת. "זה לא שחור או לבן ואם אהיה בחגיגת יום הולדת אוכל עוגה. בכלל הרעיון הוא להפחית עד כמה שאפשר פחמימות, סוכרים ומזון מעובד, לא חייבים להימנע לגמרי. הזרם המרכזי בפליאו אף צורך גבינות שמנות ומוצרי חלב שמנים. יש זרם נוסף שצורך עד 40 גרם פחמימות ביום בממוצע. מעטים הם האנשים שלא נוגעים בכלל בפחמימה", הוא מסביר.
בארצות הברית הצטרפו לתזונה לא רק סלבס מהשורה הראשונה כמוזכר לעיל, אלא גם לא מעט ספורטאים, למשל הכדורסלן האגדי לברון ג'יימס וכל קבוצת לוס אנג'לס לייקרס.
מתאים גם לחולי צליאק
את השוק הפליאוליתי הראשון בארץ יזם רוט כדי להנגיש את המוצרים הטובים ביותר לקהל בלי פערי תיווך בדרך. "לחתוך את שרשרת התיווך בדרך כדי להפגיש את הקהל ואת המגדלים במחירים הטובים ביותר", הוא אומר, "על הדרך הצטרפו גם פודיס וחולי צליאק, שלמעט בירה יכולים לקנות כל מה שנמכר בשוק. גם צמחונים וטבעונים ימצאו בשוק עניין, שכן אנחנו מוכרים מוצרים איכותיים, טבעיים, לא מעובדים ונטולי כימיקלים שרלוונטיים גם להם, דוגמת ירקות אורגניים, שמן זית, שמן קוקוס, אגוזים, דבש ועוד".
השוק הפליאוליתי. גבינות משק רום
בשוק ימכרו את תוצרתם יצרני בוטיק המציעים מגוון של בשרים, דגים, פירות, ירקות, גבינות בוטיק, יינות בוטיק, בירות, סיידר תפוחים אלכוהולי, שמנים ועוד, בדגש על יצרנים קטנים מישראל (מלבד שמן קוקוס שאינו מיוצר בארץ).
השוק הפליאוליתי ייערך מדי יום שישי האחרון בכל חודש בהאנגר 09 בפארק התעשיות עמק חפר (רחוב בית ראשונים 7, פארק התעשיות עמק חפר). השווקים הקרובים ייערכו בתאריכים 28.11, 26.12, 30.1 ו-27.2. למידע נוסף