הדבש – מה כדאי לכם לדעת עליו
לקראת החגים המודעות לדבש עולה פלאים ובכל תבשיל או סלט הוא מככב. כמות הדבש הנמכרת מכפילה את עצמה לקראת ראש השנה (חודש אלול). אז מה יש לנו בדבש שהופך אותו לכל כך אטרקטיבי - הדבש הוא בעל ערך בריאותי גבוה ונעשה בו שימוש חיצוני ופנימי. הדבש איננו מתקלקל בדרך כלל ויש לו חיי מדף ארוכים מאוד. הדבש למעשה, הוא המוצר הטבעי היחיד בעל חיי מדף ארוכים מאוד ואפילו עד כדי אלפי שנים.
הדבש נספג במהירות לדם (תוך כ- 15 דק'), הוא מתוק פי שלוש מסוכר לבן, אך מכיל פחות קלוריות. מכיל לקטוז ופרוקטוז החשובים לתפקוד השרירים, הלב ומערכת העצבים. אולם חשוב לציין שהדבש אסור לחולי סוכרת.
בדבש מצויים רכיבי מזון חיוניים החשובים לגוף, ומכאן ברורה העדפת השימוש בדבש להמתקה על פני הסוכר הלבן שאין בו דבר מלבד סוכרוז. הדבש מכיל ויטמינים ומינרלים וכל המעלות הללו הפכו אותו למוצר נצרך ביותר בתעשיית המזון והבריאות, מימי המקרא ועד ימינו אנו.
אז מהן העובדות שאתם צריכים לדעת על הדבש:
1. ההיסטוריה - מעידה על כך שהדבש קדם לאדם. התגלו מאובנים של דבורת הדבש מלפני 150 מליון שנה.
2. נוגד חיידקים - הדבש הוא בעל פעילות אנטי מיקרוביאלית חזקה (משמיד חיידקים). אין למעשה בטבע מזון סטרילי למעט הדבש. לכן דבש מומלץ גם לחולים ולאנשים רגישים למחלות.
3. לא מתקלקל - הדבש נחשב למזון בעל אורך חיי המדף הארוכים ביותר הקיים בטבע. במצרים נמצא דבש מתקופת הפרעונים ואיכותו הייתה טובה. עם זאת, רצוי לאחסן דבש במקום מוצל הרחק ממקור חום.
4. ייצור והפקה - כוורת אחת, המכילה 80 אלף דבורים, מסוגלת להפיק בישראל כ-50 קילו דבש בשנה לעומת 200 קילו בקנדה, אוסטרליה ודרום אמריקה. ההבדל נובע מכמות נמוכה של מקורות פריחה. בארץ ישנם כשמונים צמחים שונים מהם הדבורים מפיקות את הדבש.
5. שיכר - ביוון העתיקה, ברומא ובמקומות שונים בעולם נהוג להפיק שיכר מדבש. השיכר נוצר מתסיסה של דבש שנוספו לו מים ושמרים.
6. ערכים תזונתיים - בכפית דבש יש כ-30 קלוריות לעומת כפית סוכר המכילה כ-35 קלוריות. הדבש מכיל ויטמינים מקבוצת B ו-C ומינרלים כמו סידן, נתרן, אשלגן, אבץ, מגנזיום, ברזל, כלור ונוגדי חמצון.
7. תכונות ריפוי - הדבש הוא חומר היגרוסקופי (סופג לחות) ולכן הוא מסייע לעצירת דימומים, לאיחוי פצעים ולטיפול בכוויות. מריחת דבש על העור מסייעת לבעיות עור כמו אקזמות, אקנה או פסוריאזיס, יובש בעור ובפנים.
8. מרגיע - אכילת דבש לפני השינה מסייעת להרגעת מערכת העצבים ולהתמודדות עם חוסר שינה. רצוי לאכול כפית דבש עם כוס מים, כך הופך הדבש למקור אנרגיה זמין הנספג מיידית בדם.
9. ירח דבש - נקרא כך על שום אמונה כלל עולמית הטוענת שאכילת דבש במשך 30 יום לאחר החתונה מבטיחה שהנישואים יהיו מתוקים, שטופי אהבה והבנה הדדית. 30 יום הם זמן הקפת כדור הארץ על ידי הירח ולכן התקופה הזו קרויה ירח דבש (Honey Moon).
10. התגבשות הדבש - בחודשי החורף הדבש מתגבש, אך, זה אינו מעיד על קלקולו אלא להיפך על כך שהוא אמיתי ולא עבר תהליך של חימום. ההתגבשות נובעת מהרכבו הכימי של הדבש ומאבקת הפרחים המצויה בתוכו. כדי להחזיר את הדבש למצבו הנוזלי יש להשרות את הצנצנת במים חמימים.
אני משתמשת בדבש בבישול ואפיה, המאפים נשארים לחים ונשמרים טוב יותר מאלה עם סוכר. אני אוהבת בימות החורף הקרים, לערבב כפית בכוס תה צמחים מהביל, לשתות ולהרגיש את המתיקות החמימה והמרגיעה, מתפשטת לאורך כל הגוף.
הרשמו כאן לקבלת מאמרים, פוסטים ומתכונים





React to WordPress