הטחנות הגדולות של א"י – מייצרת קמח איכותי ובריא כבר 95 שנה
השבוע עשיתי את דרכי לחיפה לסיור מהנה של קמח, היסטוריה ומאפים נפלאים וכל זאת תחת קורת גג אחת הטחנות הגדולות של א"י .
טחנת הקמח הטחנות הגדולות של א"י נוסדה בשנת 1921 ע"י הברון רוטשילד במטרה לסייע לבסס את עבודת האדמה, לעבד את החיטה שגדלה בארץ ו ולמכור אותה בארץ ובחו"ל. מאז ועד היום נמנית הטחנות הגדולות של א"י על קבוצת טחנות קמח מפרץ שבבעלות משפחת חפץ הכוללת גם את טחנות קמח מפרץ וטחנות מן.
מדבריו של מנחם גרייבסקי, מנכ"ל הטחנות הגדולות. למדתי כי החיטה לטחנה מגיעה מיבול מקומי ומאתרי גידול בעולם. החיטה עוברת בדיקה קפדנית במעבדה מקצועית כדי לאפיין אותה וכדי ליצור תערובות חיטה שונות בהתאמה לסוגי הקמח. התערובות נבדקות מדי יום כדי לשמור על האיכות הגבוהה והאחידות של הקמח לאורך השנה כולה.
למוצרי הקמח של הטחנה וסדרת החגים המרשימה, נוספו בשנים האחרונות גם קמחים מיוחדים תחת הכותרת הסדרה הבריאה:
קמח חיטה מלא 100%, קמח שיפון מלא 100%, קמח כוסמין מלא 100% וקמח חיטה כפרי."
ב"סדרה הבריאה" הזוכה לשבחים רבים מקונדיטורים ואופים מומחים, מוצגים קמחים בטחינה דקה במיוחד המיוצרים בתהליך טחינה ארוך וייחודי. המעניקים לקמח יכולת ספיגת נוזלים גבוהה במיוחד התורמת ליצירת בצק נוח ללישה, רך ואוורירי. הקמחים המלאים עשירים בוויטמינים, מינרלים, חלבונים וסיבים תזונתיים.
לכבוד חג השבועות משיקה הטחנה "קמח לחם" מיוחד להכנת לחמים ומאפים נהדרים!
בימים אלה מציגה הטחנה פיתוח חדש של "קמח לחם" - קמח חיטה לבן מועשר בגלוטן ובלתת שעורה שמאפשר הכנת מאפים אווריריים ובעלי נפח גבוה. הקמח מיוצר מתערובת מיוחדת של חמישה סוגי חיטה מובחרים, באיכות גבוהה ומוקפדת. הקמח מתאים במיוחד לאפיית לחמים, לחמניות, בצקי שמרים ולכל בצק הדורש נפח מאפה גבוה.
בסדנת לחמים טעימים ששחווינו במהלך הסיור בטחנת הקמח, הכין עבורנו סער מור, אופה לחם וקונדיטור. מלמד סדנאות לחם, שאור וקמחי מורשת. בעל עמוד הפייסבוק "מחשבות על לחם". לחמניות "חלוקי נחל" מקמח כוסמין וגבינת פקורינו המתכון: סער מור, מחשבות על לחם.
חומרים:
500 גר' קמח כוסמין מלא 100% בטחינה דקה, הסדרה הבריאה, מתוצרת הטחנות הגדולות של א"י (קר מהמקרר).
500 קמח לחם מתוצרת הטחנות הגדולות של א"י
1000 מ"ל מים קרים
50 גר' שמרים טריים / 17 גר' שמרים יבשים
או 350 גר' שאור + 25 גר' שמרים טריים / 8 גר' שמרים יבשים
35 גר' דבש / סילאן
28 גר' מלח
150 גר' גבינת פקורינו מגורדת
100 גר' זיתים, אגוזים, גרעינים (לבחירתכם)
אופן ההכנה:
שמים מים ודבש בקערת המיקסר (במידה ומשתמשים בשאור מוסיפים למים).
מערבבים את הקמח והשמרים בקערה נפרדת. מוסיפים את הקמח מעל המים.
לשים במשך 5 דקות במהירות 1 עם וו לישה.
בתום הלישה הראשונה מוסיפים את המלח וממשיכים בלישה שנייה, עדיין במהירות 1 במשך 5 דקות נוספות.
בודקים חלון גלוטן. אם הגלוטן מפותח מספיק, מוסיפים את התוספות בערבול עדין. במידה והגלוטן לא מפותח מספיק לשים עוד 2 דקות. בסוף הלישה מבצעים "מתיחה" של הבצק בקערת המיקסר.
כל 15 דקות מבצעים קיפול של הבצק עם ידיים רטובות, בקערת המיקסר. מבצעים 5-4 קיפולים.
בתום הקיפולים מקמחים היטב את משטח העבודה ומעבירים אליו את הבצק בעדינות, על מנת לא להוציא ממנו את כל הגז שהצטבר.
משטחים בעדינות את הבצק לצורת מלבן ומקמחים את חלקו העליון בנדיבות. נותנים לבצק לנוח מספר דקות מכוסה. לאחר המנוחה מחלקים באמצעות קלף מתכת את הבצק למלבנים ומעבירים בעדינות למגש אפייה.
מתפיחים את הבצק עוד מספר דקות ומכניסים לתנור שחומם מראש לחום גבוה מאוד (250 מעלות) עם לחות.
אופים במשך כ-15-10 דקות.
מצננים על רשת מוגבהת.
ניתן להשתמש בשאור:
מחמצת או פוליש (175 גר' מים + 174 גר' קמח כוסמין + 1 גר' שמרים יבשים, מערבבים, מכסים ומשאירים בחוץ למשך 18-16 שעות עד לתסיסה). במידה ומשתמשים בשאור מפחיתים את כמות שמרי האפייה. זמן ההתפחה עשוי להתארך.
יש אפשרות לוותר בכלל על שמרי האפייה, במקרה זה הלחמניות כבר לא "מהירות" ורצוי להכניס את הבצק לתפיחת לילה במקרר. זמן ההתפחה יתארך מאוד.
מוצרי החברה כשרים בהשגחת הרבנות הראשית חיפה, ובכשרות מהודרת של של בד"צ העדה החרדית ירושלים. מחיר אריזת קמח לחם: 6 - 8 ? (לאריזה של 1 ק"ג).
את קמחי הטחנות הגדולות אפשר להשיג ברשתות ובחנויות: רשת לגעת באוכל, רשת חנויותהטבע בוסתן, ברכל, נתיב החסד, מרכז מזון יהודה, סופר ספיר, סיטונאות רחמים, עזרה וחסד, סופר טוב מודיעין, שפע ברכת השם בית"ר עילית, דיפ שיווק, מאיה בוטיקטבע, רני אורגני, ל.א.ב.ל, המאפייה של ראסל ירושלים, סופר הס (כפר הס), לחם ברויטמן אילת, לחם בורקין בנימינה, ובחנויות מובחרות נוספות.
למידע נוסף ומתכונים הכנסו לכאן וולדף הפייסבוק של הטחנות הגדולות
בואו הצטרפו לחוג הידידים של טחנות הקמח הגדולות של א"י





React to WordPress